Naturbruksprogrammet

Naturbruksprogrammet, Djurvård: Hund

ForshagaAkademin, i Forshaga
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Få mer information om programmet 👍

Videoreportage

Naturbruksprogrammet, Djurvård: Hund

Naturbruksprogrammet, Djurvård: Hund

VÄLKOMMEN TILL HUNDSPORTGYMNASIET

Vi älskar hundar och vi tror att du också gör det. Utbildningen, med riksintag, är ett yrkesprogram baserat på naturbruksprogrammet (djurvård) och skapar en möjlighet att förvandla ditt hundintresse till en drömkarriär.

JOBBA PRAKTISKT MED DIN HUND

På hundsportgymnasiet får du lära dig allt om hundar. Hundhållning, hundens mentalitet, etologi, hunduppfödning, praktiskt arbete med hund, djursjukvård, näringslära och hundens olika användningsområden är några av inslagen på schemat. Kurserna med hundinriktning innehåller både teori och praktik och du jobbar praktiskt med din hund flera gånger i veckan.

TA MED DIN HUND TILL SKOLAN

Självklart få du ha med din egen hund till ForshagaAkademin och den bor med dig i elevboendet. På skoltid, när hunden inte används på lektioner, vistas den i sin box i hundstallet. Hunden behöver vara minst ett år gammal, frisk och klara skolans hanteringstest. 

HUNDAR – EN FRAMTIDSBRANSCH

Hundbranschen växer med kraft – inte minst tack vare att hundägare lägger allt mer tid och pengar på friskvård, träning, foder och redskap till sina hundar. Dessutom ökar antalet vård-, besöks- och terapihundar i samhället. Enligt Jordbruksverket finns över 1 miljon registrerade hundar i Sverige och över 700 000 registrerade hundägare.

CERTIFIKAT & INTYG

Kopplat till utbildningen kan du även gå kurser för att bli:

  • Certifierad hundtränare och coach
  • Djurvårdare Nivå 2
  • Friskvård för hund
  • Tillstånd för ”Verksamhet med hundar” (enl. Jordbruksverkets regler)
  • Agilityinstruktör
  • Nose Work-instruktör

VAD KAN MAN JOBBA MED?

Framtiden ser ljus ut för dig som satsar på en karriär med hund! Det finns idag ca en miljon hundar i Sverige och intresset för varor och tjänster inom området ökar ständigt. Djurbranschens yrkesnämnd (DYN) ser en fortsatt stark tillväxt inom djurbranschen och ett ökande behov av arbetskraft. 

Direkt efter gymnasiet kan du jobba som: kan du jobba som till exempel djurvårdare (nivå 2 för de som väljer det), hundinstruktör eller inom friskvård. Du kan också driva eget företag som t.ex. hunddagis eller jobba i djurbutik.

Universitetsstudier: Läser du fullständigt program och ev. studiespåret får du behörighet att söka till t.ex. djurskötarutbildning, polishögskolan och olika olika beteendevetenskapliga samt pedagogiska utbildningar. Annan vidareutbildning kan  t.ex. vara GMU (Grundläggande militär utbildning), väktarutbildning och olika hundförarutbildningar.

Är du intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Djurvård: Hund, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst

  • Klassrum
  • Forshaga

Livet på hundsportgymnasiet

HUNDINLÄMNING I STALLET

Så börjar dagen för våra elever och klassrummet ligger bara några meter bort. Och det kan väl knappast bli mer praktiskt än att man har sin livskamrat på plats när läraren ska visa hur man lägger ett tassbandage eller när det är dags för friskvård. Dina “lektionssalar” kan vara både inomhusi skolans lokaler ellerutomhus som t.ex. i skogen, vid grustag och vattendrag eller på brukshundklubbar. Att ta sig dit är en enkel match med skolans minibussar med hundburar och hundsläp.

ELEVER TRÄNAR LEDARSKAP

I många kurser ingår ledarskap d.v.s. att själv lära ut till andra. En viktig kunskap som du får med dig genom att t.ex. praktiskt instrueraandra elever – du får helt enkelt vara lärare för dina klasskamrater.Man arbetar ofta i grupp runt en hund ochen elev med ett gemensamt mål. Vårt arbetssätt bygger mycketpå att tillsammans hjälpa varandra framåt och uppnå mål.Bra kunskap för framtida jobb med hundar och hundträning.

MAXAD KUNSKAP & TRÄNING

Hundar och hundträning går som en röd tråd genom många av de kurser du läser på skolan. Ett exempel på det kan vara att titta på och analysera engelska hundträningsfilmer under engelskalektionen. Du jobbar självklart med hundträning under din skoltid, men ocksåmycket under fritiden. Våra elever driver t.ex. olika träningsgrupper på fritiden.

På skolan finns bra träningsmöjligheter. Vi har flerastora appellplaner utomhus och en av planerna har belysning och kan användas även under mörka kvällar. Ibland kan det dock vara skönt att träna i vår varma inomhushall. En bra möjlighet när du vill hålla igång din träning året om och oavsett väder.

Behörighet

För behörighet till Naturbruksprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Ansökan

Ansök till Naturbruksprogrammet, Djurvård: Hund

Du söker programmet via antagningskansliet Elevantagningen i Karlstad. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Få ansökningskoden Postadress: Gymnasieförvaltningen, Elevantagningen651 84 KARLSTAD
Telefon: 054-540 13 08
Mejladress: elevantagningen@karlstad.se

Gymnasieexamen

Utbildningen ger en yrkesexamen. Du har möjlighet att läsa kurser som ger dig grundläggande högskolebehörighet.

Reportage

Vill du veta mer om hur det är att ha Sportfiske, Hundsport eller Viltvård och Jakt som inriktning?

ForshagaAkademin

Här kan du läsa om hur eleverna på ForshagaAkademin tycker det är att gå på skolan. Vad är det bästa med sportfiskeutbildningen? Hur är det att att arbeta med hundar i utbildningen? Klicka in dig på reportaget för att läsa mer!

APL (Praktik)

Under dina tre år på utbildningen ingår 15 veckors APL (arbetsplatsförlagt lärande). Exempel på praktikplatser är veterinärkliniker, djursjukhus, hunddagis, Försvarsmakten, instruktörsverksamhet, butiker och inom friskvårdssektorn för hundar. Elever väljer själva om de vill lägga sin praktikperiod på hemorten, studieorten eller utomlands. Praktikperioderna är bra tillfällen för att nätverka med branschen och skapa kontakter för framtida jobb.

Ta kontakt med skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Djurvård: Hund så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Recensioner

Snittbetyg: 5

Baseras på 1 recensioner
Skriv en recension
5/5
Melinda
10 jun 2021

3 fantastiskt lärorika år på hundsport har jag haft! Extremt proffsiga lärare!! Väldigt roliga år för både människoelev och hund elev :) Tips, ta vara på allt för åren blåser ...

Visa hela
ForshagaAkademin
Industrileden 5B
66732 Forshaga

Välkommen till ForshagaAkademin!

Välkommen till en unik skola som ger dig möjligheten att jobba inom spännande framtidsbranscher! ForshagaAkademin är en fristående gymnasieskola som ligger i Forshaga, Värmland med närhet till både skogar och vattendrag. På skolan finns fem spännande gymnasieutbildningar inom naturturism: sportfiske, hundsport, äventyrsturism...

Läs mer om ForshagaAkademin och visa alla program.

Sponsrad