Naturbruksprogrammet, Djurvård

Tenhults Naturbruksgymnasium
Programinformation
Jönköping
Antal elever: cirka 210 (.)
Naturbruksprogrammet
  • Antagningspoäng: 85,0
    (medelvärde: 215,5) * statistik från 2022
Naturbruksprogrammet, Djur: Djurvård

Naturbruksprogrammet, Djurvård

Utbildningen för dig som älskar djur

Drömmer du om att arbeta med djur i framtiden? Kanske på djursjukhus, djurpark, hunddagis, kennel eller zoobutik? På Tenhults naturbruksgymnasium kan du kombinera din gymnasieutbildning med ditt intresse för djur och få en bra grund att utgå ifrån antingen du vill arbeta direkt efter gymnasiet eller studera vidare på högskola eller universitet.

Många djurarter

På skolans djurvårdsanläggning/minizoo finns många olika djur såsom diverse gnagare, kaniner, getter, burfåglar, fiskar, ormar, ödlor, sköldpaddor, sniglar, spindel, groda med flera. Här finns också ett hundstall där du i mån av plats kan ha din hund. Våra instruktörer har lång yrkeserfarenhet och lärarna gedigen utbildning inom djurvård, djursjukvård och hund. Dessutom har vi en veterinär som undervisar hos en gång i veckan. Vi ser med spänning fram emot det kommande året då vi kommer att investera i nya moderna djurvårdsbyggnader. Planen är att två nya hus ska uppföras med anpassade avdelningar för olika djurslag, större och bättre undervisningssalar samt behandlingsrum för djursjukvård. 

Om utbildningen 

Inom naturbruksprogrammet inriktning djurvård läser du gymnasiegemensamma- och programgemensamma ämnen samt kurser där du fördjupar dig inom djurvård. Undervisningen är både praktisk och teoretisk och du får kunskaper och praktiska färdigheter om olika djurarters biologi, anatomi, skötsel, beteende, utfodring, uppfödning, djursjukvård samt om lagar, bestämmelser och företagande inom branschen.

Arbetsplatsförlagt lärande (APL)

I utbildningen ingår 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande. Detta är en viktigt del av utbildningen och ett utmärkt tillfälle för dig att knyta värdefulla kontakter inför framtiden. För dig som önskar finns också möjlighet att göra några veckors APL utomlands.

Yrkesutgångar

Under första läsåret läser alla djurvårdselever samma kurser. Därefter väljer du en av följande yrkesutgångar:

  • Djurvårdare
  • Djurvårdare inriktning djursjukvård
  • Djurvårdare inriktning företagande
  • Djurvårdare inriktning naturvetenskap

Högskolebehörighet

Du kan välja kurser som ger grundläggande högskolebehörighet inom programmets 2 500 poäng. Du kan också läsa kurser inom natur- eller samhällsvetenskap som ger särskild behörighet. Exempel på utbildningar som kräver särskild behörighet är veterinär, agronom, zoolog, djursjukskötare eller etologi och djurskydd. 

Utbildningen erbjuder dig

  • Kvalificerad kompetens för arbete inom djurbranschen.
  • 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL) med möjlighet att praktisera utomlands. 
  • Möjlighet att bli behörighet till djursjukskötarprogrammet vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). 
  • Möjlighet att få naturvetenskaplig behörighet för vidare studier till exempelvis veterinär
  • Möjlighet att ta Jordbruksverkets grundkurs i D9 (delegerad läkemedelshantering) som intygar att du får utföra kvalificerade djursjukvårdande åtgärder under överinseende av veterinär. Med denna kurs i bagaget blir du Djurvårdare på utökad nivå, dvs djurvårdare inom djurens hälso- och sjukvård nivå 2.
  • Möjlighet att ta zoocertifikat (certifierad zoobutiksföreståndare) vilket är en stor fördel för kunna bli anställd inom smådjursbranschen.
  • Möjlighet att driva UF-företag (Ung Företagsamhet).
  • Möjlighet att få behörighet som föreståndare för hunddagis och hundpensionat.

Din framtid

Alla våra yrkesutgångar inom Djurvård förbereder dig för ett yrke, vilket betyder att du kan börja arbeta redan dagen efter du tagit studenten. Men du förbereds också för vidare studier och kan till exempel fortsätta att studera till djursjukskötare, veterinär, djurskyddsinspektör, etolog, zoolog, hundpsykolog, hundförare med mera.

Är du intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Djurvård, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

För dig som inte är behörig att söka naturbruksprogrammet

Introduktionsprogram (IM) mot naturbruksprogrammet

Är du intresserad av djur, natur och teknik och vill kombinera teoretiska studier med praktiska kunskaper men saknar behörighet till gymnasiet? På Tenhult Naturbruksgymnasium kan du i så fall läsa Introduktionsprogram mot naturbruksprogrammet. Här finns tre olika varianter beroende på vilka och hur många kurser som du saknar grundskolebetyg i.– Programinriktat individuellt val (IMPRO som tidigare kallades PRIV), Yrkesintroduktion(IMYRK) och Individuellt alternativ (IA).

Programinriktat individuellt val (IMPRO) – för dig som saknar behörighet till naturbruksprogrammet

Inom IMPRO får du hjälp att läsa upp de grundskolebetyg som du saknar för att komma in på naturbruksprogrammet. Alla andra kurser läser du tillsammans med dina klasskamrater som redan går naturbruksprogrammet och inriktningen som du är intresserad av. Så snart du har klarat av dina grundskolekurser skrivs du över till naturbruksprogrammet och fortsätter som vanligt.

För att antas till IMPRO måste du ha godkänt betyg i svenska eller svenska som andraspråk. Dessutom krävs godkänt betyg i engelska eller matematik samt i minst fyra andra ämnen. , eller godkänt betyg i engelska och matematik samt i minst tre andra ämnen. När du väl har blivit antagen kommer man på skolan att göra allt som står i sin makt för att du ska få gå just den inriktning – Häst, Djurvård, Lantbruk eller Trädgård – som du önskar! Målet är att du

Ansökningskod till PRIV på Tenhults Naturbruksgymnasium: IMPRONBT

Yrkesintroduktion (IMYRK) – för dig som saknar behörighet till Programinriktat individuellt val

Utifrån ditt behov, intresse och ambitionsnivå erbjuder Tenhults naturbruksgymnasium tre olika vägar inom Yrkesintroduktionsprogrammet:

Väg 1 vänder sig till dig som vill ha så mycket praktisk erfarenhet som möjligt för att söka jobba direkt efter gymnasiet utan att bli behörig till naturbruksprogrammet. 

Väg 2 vänder sig till dig som på sikt strävar efter att bli behörig till naturbruksprogrammet. Du får hjälp att läsa upp de grundskolebetyg som du saknar för att bli behörig till IMPRO. Övriga kurser läser du tillsammans med dina klasskamrater från samma inriktning som du.

Väg 3 vänder sig till dig som har mycket god studiemotivation och som strävar efter att klara naturbruksprogrammet och få en gymnasieexamen. Du får hjälp att läsa upp de dina grundskolebetyg t som du saknar betyg i samtidigt som du läser naturbruksprogrammets övriga kurser tillsammans med dina klasskamrater på den inriktning som du valt att gå. 

Ansökningskod till IMYRK på Tenhults Naturbruksgymnasium: IMYRKNBT

Behörighet

För behörighet till Naturbruksprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Ansökan

Ansök till Naturbruksprogrammet, Djurvård

Du söker programmet via antagningskansliet Antagningskansliet i Jönköping. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Box 1002 561 24 HUSKVARNA
Telefon: 036-10 50 00 
Mejladress: gymnasieantagningen@jonkoping.se

Gymnasieexamen

Naturbruksprogrammet är ett yrkesprogram och leder till en yrkesexamen. Möjlighet finns att bli högskolebehörig.

APL (praktik) inom djurvård

Praktisera på zoobutik, djurpark, hunddagis eller katthem!

I utbildningen ingår minst 15 veckors APL på olika arbetsplatser inom hästbranschen. Praktiken är en viktig del av utbildningen där du också har möjlighet att knyta värdefulla kontakter inför framtiden. Exempel på praktikplatser för dig som läser Djurvård:
•    Zoobutik
•    Djursjukhus
•    Hundtrim
•    Hunddagis och hundpensionat
•    Kennel
•    Försvarsmaktens hundenhet
•    Kattpensionat och katthem
•    Djurpark

Ta kontakt med skolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Djurvård så kommer skolan att kontakta dig.

Tenhults Naturbruksgymnasium

Tenhults Naturbruksgymnasium – för dig som gillar djur, natur eller maskiner 

På Tenhults Naturbruksgymnasium kan du kombinera dina studier med ditt intresse och få en bra grund att utgå ifrån antingen du vill börja arbeta direkt efter gymnasiet eller studera vidare. Här sätts dina intressen och marknadens krav i centrum. Skolan har en...


Läs mer om Tenhults Naturbruksgymnasium och visa alla program.

Kontaktuppgifter till Tenhults Naturbruksgymnasium

Tenhults Naturbruksgymnasium

Huskvarnavägen 28
560 30 Tenhult

 Visa telefonnummer
www.rjl.se

Recensioner

Snittbetyg: 5

Baseras på 3 recensioner.

Ebba 13D

Nu läser jag mitt sista år inom djurvård och med naturvetenskaplig utgång. För mig var detta det enda valet för mig när jag valde gymnasium eftersom jag vet att jag får allt jag behöver inför mitt drömyrke som veterinär! Med superroliga lektioner och med engagerade lärare blir skoltiden en väldigt lärorik och minnesvärd tid! Detta var helt klart...

Visa hela
Petra 13D, student 2016

Tenhults naturbruksgymnasium är en liten skola men med stor gemenskap! De vänner jag har fått här är vänskaper som kommer räcka livet ut och med en utbildning som djurvårdare med inriktning djursjukvårdare i ryggen gör inget 😉 Det är trevliga lärare som gör allt för att du ska lyckas i kurserna, samt trivas. Att söka hit är en av mina bästa v...

Visa hela
Emeli Casperson

Jag läser nu mitt tredje och sista år på skolan och är helnöjd! Lärarna (speciellt djurvårdslärarna) är duktiga på det de gör och jag har lärt mig mycket under dessa åren. Det är även underbart att vara så nära djuren. Jag rekommenderar denna utbildningen starkt för alla som har ett djurintresse. Det blir mycket roligare med en praktisk utbild...

Visa hela
Recensioner
Utbildningsrecensioner
(5,0)
Baseras på 3 recensioner.
Ta kontakt med skolan

För att få mer information om Naturbruksprogrammet, Djurvård från Tenhults Naturbruksgymnasium, fyll i dina uppgifter:

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information