Naturbruksprogrammet

Naturbruksprogrammet, Djurvård

Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 200 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 140,0
(medelvärde: 215,1)
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 200 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 140,0
(medelvärde: 215,1)
Få mer information om programmet 👍

Naturbruksprogrammet, Djurvård

Naturbruksprogrammet, Djur: Djurvård

Utbildningen för dig som älskar djur

Drömmer du om att arbeta med djur i framtiden? Kanske på djursjukhus, djurpark, hunddagis, kennel eller zoobutik? På Tenhults naturbruksgymnasium kan du kombinera din gymnasieutbildning med ditt intresse för djur och få en bra grund att utgå ifrån antingen du vill arbeta direkt efter gymnasiet eller studera vidare på högskola eller universitet.

Många djurarter

På skolans djurvårdsanläggning/minizoo finns många olika djur såsom gnagare, kaniner, getter, burfåglar, akvariefiskar, ormar, ödlor, sköldpaddor, sniglar, spindel, groda med flera. Här finns också ett hundstall där du i mån av plats kan ha din hund. Våra instruktörer har lång yrkeserfarenhet och lärarna gedigen utbildning inom djurvård, djursjukvård och hund. Dessutom har vi en veterinär som bland annat undervisar i djursjukvård. Vi har investerat i helt nya toppmoderna djurvårdsbyggnader som stod klara 2023. Här finns välanpassade djuravdelningar, lektionssalar samt behandlingsrum för djursjukvård.  

Om utbildningen 

Inom naturbruksprogrammet inriktning djurvård läser du gymnasiegemensamma- och programgemensamma ämnen samt kurser där du fördjupar dig inom djurvård och djursjukvård. Undervisningen är både praktisk och teoretisk och du får bland annat kunskaper och praktiska färdigheter om olika djurarters biologi, anatomi, skötsel, beteende, utfodring, uppfödning, djursjukvård samt om lagar, bestämmelser och företagande inom branschen.

Arbetsplatsförlagt lärande (APL)

I utbildningen ingår 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande. Detta är en viktigt del av utbildningen och ett utmärkt tillfälle för dig att knyta värdefulla kontakter inför framtiden. För dig som önskar finns också möjlighet att göra några veckors APL utomlands.

Efter gymnasiet

På Naturbruksprogrammet inriktning Djurvård / Djursjukvård blir du yrkesmässig, vilket innebär att du kan börja arbeta redan dagen efter du tagit studenten. Men du förbereds också för vidare studier och beroende på dina val kan du till exempel fortsätta att studera till djursjukskötare, veterinär, etolog, zoolog, hundförare eller något helt annat.

Utbildningen erbjuder dig

  • Kvalificerad kompetens för arbete inom djurbranschen.
  • 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL) med möjlighet att praktisera utomlands. 
  • Möjlighet att bli behörighet till djursjukskötarprogrammet vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). 
  • Möjlighet att få naturvetenskaplig behörighet för vidare studier till exempelvis veterinär
  • Möjlighet att ta Jordbruksverkets grundkurs i D9 (delegerad läkemedelshantering) som intygar att du får utföra kvalificerade djursjukvårdande åtgärder under överinseende av veterinär. Med denna kurs i bagaget blir du Djurvårdare på utökad nivå, dvs djurvårdare inom djurens hälso- och sjukvård nivå 2.
  • Möjlighet att ta zoocertifikat (certifierad zoobutiksföreståndare) vilket är en stor fördel för kunna bli anställd inom smådjursbranschen.
  • Möjlighet att driva UF-företag (Ung Företagsamhet).
  • Möjlighet att få behörighet som föreståndare för hunddagis och hundpensionat.

Är du intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Djurvård, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst

  • Klassrum
  • Jönköping

För dig som inte är behörig att söka naturbruksprogrammet

Introduktionsprogram (IM) mot naturbruksprogrammet

För dig som kanske inte uppnår behörighet för att bli antagen till Naturbruksprogrammet erbjuder Tenhults naturbruksgymnasium två olika Introduktionsprogram beroende på hur många och vilka grundskolebetyg du saknar. 

Programinriktat individuellt val mot naturbruk (IMVNB) – för dig som saknar behörighet till naturbruksprogrammet

Inom IMVNB får du hjälp att läsa upp de grundskolebetyg som du saknar för att komma in på naturbruksprogrammet. Alla andra kurser läser du tillsammans med dina klasskamrater som redan går naturbruksprogrammet och inriktningen som du är intresserad av. Så snart du har klarat av dina grundskolekurser skrivs du över till naturbruksprogrammet och fortsätter som vanligt.

För att antas till IMVNB måste du ha godkänt betyg i svenska eller svenska som andraspråk. Dessutom krävs godkänt betyg i engelska eller matematik samt i minst fyra andra ämnen, eller godkänt betyg i engelska och matematik samt i minst tre andra ämnen. 

Yrkesintroduktion mot Gröna näringar / Trädgård (IMYNB) – för dig som saknar behörighet till Programinriktat individuellt val

Yrkesintroduktion Gröna näringar / Trädgård är en kreativ, spännande och praktisk utbildning som syftar till att du ska få de kunskaper som behövs för att kunna arbete inom trädgårdsbranschen direkt efter gymnasiet. Din studieplan anpassas individuellt utifrån dina behov, intresse och ambitionsnivå.  

Till Yrkesintroduktion finns inga minimikrav för behörighet, men antagningen baseras på ditt meritvärde (betygspoäng).

Ansökningskod till IMYRK på Tenhults Naturbruksgymnasium: IMYNB

Behörighet

För behörighet till Naturbruksprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Ansökan

Ansök till Naturbruksprogrammet, Djurvård

Du söker programmet via antagningskansliet Antagningskansliet i Jönköping. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Box 1002 561 24 HUSKVARNA
Telefon: 036-10 50 00 
Mejladress: gymnasieantagningen@jonkoping.se

Gymnasieexamen

Naturbruksprogrammet är ett yrkesprogram och leder till en yrkesexamen. Möjlighet finns att bli högskolebehörig.

APL (praktik) inom djurvård

Praktisera på zoobutik, djurpark, hunddagis eller katthem!

I utbildningen ingår minst 15 veckors APL på olika arbetsplatser inom hästbranschen. Praktiken är en viktig del av utbildningen där du också har möjlighet att knyta värdefulla kontakter inför framtiden. Exempel på praktikplatser för dig som läser Djurvård:
•    Zoobutik
•    Djursjukhus
•    Hundtrim
•    Hunddagis och hundpensionat
•    Kennel
•    Försvarsmaktens hundenhet
•    Kattpensionat och katthem
•    Djurpark

Ta kontakt med skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Djurvård så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Recensioner

Snittbetyg: 5

Baseras på 3 recensioner
Skriv en recension
5/5
Ebba 13D
07 nov 2015
Det bästa valet jag gjort!

Nu läser jag mitt sista år inom djurvård och med naturvetenskaplig utgång. För mig var detta det enda valet för mig när jag valde gymnasium eftersom jag vet att jag får allt jag...

Visa hela
5/5
Petra 13D, student 2016
13 okt 2015
Liten skola men med stor gemenskap!

Tenhults naturbruksgymnasium är en liten skola men med stor gemenskap! De vänner jag har fått här är vänskaper som kommer räcka livet ut och med en utbildning som djurvårdare me...

Visa hela
5/5
Emeli Casperson
18 sep 2015
Några underbara år på skolan med djur och lärande i fokus!

Jag läser nu mitt tredje och sista år på skolan och är helnöjd! Lärarna (speciellt djurvårdslärarna) är duktiga på det de gör och jag har lärt mig mycket under dessa åren. Det ä...

Visa hela
Tenhults Naturbruksgymnasium
Huskvarnavägen 28
560 30 Tenhult

Tenhults Naturbruksgymnasium – för dig som gillar djur, natur eller maskiner 

På Tenhults Naturbruksgymnasium kan du kombinera dina studier med ditt intresse och få en bra grund att utgå ifrån antingen du vill börja arbeta direkt efter gymnasiet eller studera vidare. Här sätts dina intressen och marknadens krav i centrum. Skolan har en...

Läs mer om Tenhults Naturbruksgymnasium och visa alla program.

Sponsrad