Naturbruksprogrammet

Naturbruksprogrammet, Djurvård

Öknaskolan, i Nyköping
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 190 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 95,0
(medelvärde: 206,3)
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 190 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 95,0
(medelvärde: 206,3)
Få mer information om programmet 👍

Film

Om utbildningen

Tre bilder i montage bestående av ett ljust marsvin, en kille i svart tröja som håller i en orange majsorm och en fågel sittandes på en pinne.

Det här är valet för dig som har ett stort djurintresse och vill ha en bred utbildning!


Välj mellan utgång Djurvårdare eller Naturvetenskap.

Utbildningen ger dig goda kunskaper om djurens beteende, behov och skötsel samt stor erfarenhet av många olika djurslag. Du kan välja att fördjupa dig inom Djursjukvård eller Naturvetenskap. Att vara en god djurskötare innebär att använda naturens resurser på ett sätt som är gynnsamt för både djur och natur. Därför sker vår undervisning inte bara i klassrum och stallar, utan även ute i naturen.

Närhet till djuren

Vi har ett djurhus med ett urval av sällskapsdjur: kaniner, reptiler, fåglar, fiskar och gnagare. I verksamheten finns även mjölk-, nöt- och fårproduktion samt ett stall med skolhästar. Vi har också ett eget hunddagis där du får träna skötsel och träning samt studera hundens beteenden.

En djurskötare behöver ha känsla för hur djur mår och hur man sköter dem bäst. Kunskapen får du genom en varierande undervisning i såväl klassrummet som tillsammans med våra djur. Genom vad vi kallar för stallturer kommer du tillsammans med instruktör att arbeta med våra djur och följa de skötselrutiner de kräver. Du får sköta, vårda, hantera och utfodra djur av många olika slag. Målet är att vara anställningsbar direkt efter avslutad examen, något som är fullt möjligt tack vare den unika bredd du får i undervisningen! Detta medför att du kan arbeta med olika typer av djur och djurhållningar efter dina tre år på skolan.

Egen veterinärklinik

På skolan har vi en anställd veterinär som undervisar i djursjukvård. Skolan har även en veterinärklinik där både undervisning och enklare veterinärverksamhet bedrivs under minst en dag i veckan. Läs mer om den här. Under din tid på skolan genomgår du en grundkurs i läkemedelshantering, vilket innebär att du till exempel kan utföra vissa injektioner och behandlingar när du arbetar på en veterinärklinik. Efter godkänd kurs i läkemedelshantering kan du arbeta som djurvårdare nivå 2 inom djursjukvård.

En stor bredd av möjligheter

Många bra och värdefulla kontakter i arbetslivet får du via din APL-plats. Vi samarbetar med många i branschen och hjälper  till att hitta en plats som passar just dig och dina intressen. I skolans kontaktnät över APL-platser finns bland 4H-gårdar, veterinärkliniker, hunddagis och djurpark. Vi ger dig som elev en bred bas som gör att du efter avslutad examen kan arbeta som djurvårdare i zoobutik, på djurpark, hunddagis, lantbruk eller veterinärklinik. Du har alla möjligheter att göra det du brinner för, oavsett om du vill börja jobba direkt eller studera vidare till exempelvis veterinär, agronom, etolog eller zoolog. På skolan erbjuder vi möjligheten att läsa naturvetenskaplig fördjupning samt att genom individuellt val få särskild behörighet till vidare studier på högskolan eller universitetet.

Är du intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Djurvård, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst

  • Klassrum
  • Nyköping

Behörighet

För behörighet till Naturbruksprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Naturvetenskapsprofil på Naturbruksprogrammet

Grundläggande högskolebehörighet ingår!

Fr.o.m. HT 2023 ingår Svenska 2, Svenska 3 och Engelska 6 i de
gymnasiegemensamma kurserna. De är valfria att läsa. Därför kan du efter avslutad examen antingen ha 2500 eller 2800 poäng.

Naturvetenskaplig fördjupning med särskilda behörigheter finns som val på alla inriktningar.

Gymnasieexamen

Naturbruksprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3. Från och med hösten 2023 ingår grundläggande behörighet i alla yrkesprogram.

Ansökan

Ansök till Naturbruksprogrammet, Djurvård

Du söker programmet via antagningskansliet Antagningskansliet i Nyköping. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Få ansökningskoden Postadress: Barn, Utbildning och Kultur, 61183 NYKÖPING
Telefon: 0155-248180  
Mejladress: antagningskansliet@nykoping.se

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Naturbruksprogrammet, Djurvård så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Öknaskolan
Sörmlands Naturbruk Öknaskolan
611 99 TYSTBERGA

Naturbruksprogrammet på Öknaskolan - Jobb efter gymnasiet och högskoleförberedande på samma gång!

Öknaskolan har ett fåtal platser kvar - Det är inte för sent att söka till oss! Programmet är perfekt för dig som har ett brinnande intresse för djur och natur. Hos oss kombinerar vi teori och praktik på ett omväxlande...

Läs mer om Öknaskolan och visa alla program.

Recensioner

Snittbetyg: 4,2

Baseras på 6 recensioner
Skriv en recension
5/5
Emma
19 feb 2024

Jag älskar både utbildningen för sig och skolan. Då det är en trevlig ton på skolan och i klassen samt att de lärare jag haft verkligen vill att man ska lyckas och hjälper till ...

Visa hela
5/5
Linnéa
27 maj 2021

Jag är jättenöjd med min utbildning, både de teoretiska och de praktiska, lärarna och de andra elever. En mycket bra skola!

4/5
Supernöjd djurelev
14 okt 2019
Superb!

Sjukt bra utbildning, framförallt väldigt engagerade och kunniga lärare! Inga lärare nöjer sig med att bara ge oss det vi måste ha utan nästan alla tar det där lilla steget extr...

Emma, kommunikatör
10 jan 2020
Jag kan inte annat än hålla med! Öknaskolan erhåller engagerade lärare med stort intres...
Visa hela
Sponsrad