Filtrera efter
Program
Spetsutbildning
Plats
Undervisningsform
Visa alla filter
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar program i sökresultatet.
Visar 1-20 av 21 träffar
1
2
Annonser

Fler kategorier inom Spetsutbildning

Artiklar inom Spetsutbildning

Populära platser

Reportage inom Spetsutbildning

Mer om Spetsutbildning

Alla spetsutbildningar är riksrekryterande, vilket innebär att du kan söka dit som förstahandssökande oberoende var i Sverige du kommer ifrån. Spetsutbildningar är en typ av gymnasiestudier som siktar in sig på att låta elever med goda förutsättningar för matematik, naturvetenskap, samhällsvetenskap, estetiska eller humanistiska ämnen, fördjupa sina kunskaper i dessa ämnen. Gymnasieskolorna har då ett tätt samarbete med en högskola eller ett universitet, där gymnasieeleven kan får delta i kurser och föreläsningar och få högskolepoäng redan på under sin gymnasieutbildning. Spetsutbildningen kommer att knyta an till vetenskaplig forskning inom ett av de ovanstående ämnena.

Spetsutbildningarna är ett ganska nytt försök, och som har blivit riktigt populärt och eftertraktat av skolorna i Sverige. För att få bedriva en spetsutbildning måste skolan ha godkänts av Skolverket. Skolverket bedömer då kursplanen, utbildningens kvalité och hur urvalet av elever ska göras.  Gymnasieskolans samarbete med universitet eller högskola utvärderas också innan skolan får tillstånd att starta spetsutbildningen. 

Riksrekryterande specialutbildningar

Spetsutbildningar går under kategorin specialutbildningar och tillämpar då också riksrekrytering. Det betyder att alla i hela Sverige får söka till en spetsutbildning. När du söker till en spetsutbildning kommer du säkerligen att få göra ett intagningsprov som du söker utbildningen med tillsammans med dina betyg från högstadiet.

Spetsutbildningar efter GY 2011

Spetsutbildningar inom natur, matte, samhällsvetenskap, humaniora och estetiska ämnen är för dig som vill utmanas lite extra i dina studier. När du läser en spetsutbildning kommer du redan på gymnasiet ta del av kurser på högskolenivå. Gymnasieskolan har även en nära kontakt med närmaste universitet och högskola för att kunna anpassa gymnasieutbildningen efter högskolans krav och behov. På så sätt kan du förbereda dig på bästa sätt inför vidare studier på högskola eller universitet.