Samhällsvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskaplig spetsutbildning, Modern Humanities

Europaskolan Strängnäs, i Strängnäs
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Ladda ner poängplan
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Ladda ner poängplan
Få mer information om programmet 👍

Om utbildningen

Samhällsvetenskaplig spetsutbildning med inriktning samhällsvetenskap

Modern Humanities är programmet för dig som är intresserad av hur samhällen är uppbyggda, hur de styrs och vad som präglar deras kultur. Du studerar relationer mellan länder, varför konflikter uppstår och vad det kan finnas för metoder att lösa dessa.


Du läser även specialiseringskurser i samhällskunskap och historia. Fördjupningskurserna tar upp områden som Europakunskap, kultur- och idéhistoria, konflikt och samarbete, demokrati och mänskliga rättigheter samt retorik. Flera av kurserna finns bara här hos oss. Under ditt examensår har du möjlighet att läsa en universitetskurs i samarbete med Uppsala universitet, parallellt med gymnasiestudierna. Spetsprogram är den mest kvalificerade gymnasieutbildning du kan få i Sverige.

Vad innebär det att läsa en spetsutbildning?

Spetsutbildning innebär studier i högre takt än i de andra gymnasieprogrammen. Men hög studietakt innebär inte att du ska avstå från förenings- och kamratlivet! Rolig och givande fritid ingår i din sociala utveckling.

I Sverige är spetsutbildning den mest kvalificerade gymnasieutbildningen du kan få. Utbildningen bygger på idén att stimulera dig som har ett särskilt intresse för ett teoretiskt ämne. Det kan jämföras med idrottsgymnasier, fast med inriktning på natur- och samhällsvetenskapliga ämnen. 

Har du höga betyg i samhällsvetenskapliga ämnen och historia? Då är Modern Humanities programmet för dig. 

Är du intresserad och vill veta mer om Samhällsvetenskaplig spetsutbildning, Modern Humanities, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst

  • Klassrum
  • Strängnäs

Film

Behörighet

För behörighet till Samhällsvetenskapsprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, matematik, engelska, geografi, historia, religion, samhällskunskap samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Samhällsvetenskapsprogrammet leder till en högskoleförberedande gymnasieexamen.

Tillvalskurser

Är du intresserad av musik, sång, teater eller bild? Till alla våra gymnasieprogram erbjuder vi estetiska kurser, Artes, som tillval. Passa på att bredda din kompetens och gynna kreativiteten. Det har du nytta av i alla studier.

Du får flera fördelar av att studera estetiska kurser som tillval till ditt gymnasie­program.Genom ämnen som bild, musik och teater får du använda båda hjärnhalvorna, något som gynnar din kreativitet. Kreativa förmågor har du också nytta av eftersom de kan underlätta studier i andra kurser.

De estetiska kurserna väljer du som individuellt val inför årskurs 2 och 3. Det spelar ingen roll vilket annat program du läser. Artes som tillval är öppet för alla elever på Europaskolan Strängnäs. Det ger dig inte bara möjlighet att lära känna nya vänner över programgränserna, utan gör dig också ännu mer förberedd för studier på högskola och universitet.

Välj mellan dessa estetiska kurser (Artes) som tillval:

  • Bild: Bild och form 1b och Fotografisk bild 1
  • Musik: Instrument och sång 1 och Ensemble 1 (Musikakademin)
  • Teater: Scenisk gestaltning 1 och Sceniskt karaktärsarbete

Reportage

Möt Alexandra, Elias, Lukas och Maja från Europaskolan

Europaskolan Strängnäs

Alexandra, Elias, Lukas och Maja går alla på Europaskolan Strängnäs. De berättar i det här reportaget om varför de började på skolan och vad som gör att de rekommenderar andra att börja. Alla är överens om en sak, studieresorna har varit fantastiskt roliga! 

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Samhällsvetenskaplig spetsutbildning, Modern Humanities så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Europaskolan Strängnäs
Storgatan 2
645 21 Strängnäs

Ett internationellt kvalitetsgymnasium där du kan vara precis som du är!

Europaskolan i Strängnäs är ett internationellt kvalitetsgymnasium med vassa gymnasieprogram som förbereder dig för fortsatta högre studier i Sverige och Europa. En skola känd för sin höga kvalitet, med studiemotiverade elever och engagerade lärare. Europaskolan är din nyckel till framtiden och Europa!...

Läs mer om Europaskolan Strängnäs och visa alla program.

Sponsrad