Svara på vår undersökning gymnasievalsrapporten och ha chans att vinna biobiljetter! 📽️ Gör undersökningen här!

Ung kille som gör läxor vid ett bord
02 mar 2023

Så fungerar spetsutbildningar på gymnasiet

Har du det lätt i skolan och vill gå ett gymnasieprogram med högre tempo? Eller har du höga ambitioner inom ett estetiskt ämne? I så fall ska du läsa vidare, i den här artikeln får du nämligen veta mer om spetsutbildningar på gymnasiet. 

På en spetsutbildning kommer du i kontakt med universitet och högskolor redan på gymnasiet. Utbildningarna kan ha olika inriktningar och ges inom något av de högskoleförberedande programmen. 

Spets – en fördjupning på högskoleförberedande program 

Känner du att du har extra lätt för ett visst skolämne och skulle behöva en större utmaning? Då kan en spetsutbildning passa dig perfekt. Spetsutbildningar riktar sig till elever som har särskilt goda förutsättningar inom ett visst ämne. Det innebär ofta en hög studietakt, och du kommer att få läsa kurser på högskolenivå. Spetsutbildningar ges på något av de högskoleförberedande programmen. 

Hitta spetsutbildningar här 

 🎓 Spetsutbildningar inom vetenskapliga ämnen 

Utbildningar inom matematik, naturvetenskap, samhällskunskap, ekonomi, teknikvetenskap och humaniora ingår i en så kallad försöksverksamhet. Det vill säga att Skolverket fortfarande utvärderar utbildningarna och att skolor kan ansöka om att få starta spetsutbildningar. Exakt vilka spetsutbildningar som finns kan därför ändras från år till år. De kan ha olika spännande inriktningar som till exempel marinbiologi, modern humanities, logistik och e-handel eller internationellt företagande. 

🎨 Estetiska spetsutbildningar 

Generellt finns det fler spetsutbildningar inom estetiska programmet än något av de andra programmen. De estetiska spetsutbildningarna är permanenta och ingår inte i försöksverksamheten. En estetisk spetsutbildning är en fördjupning inom någon av estetiska programmets fem inriktningar: dans, teater, musik, bild och formgivning eller estetik och media. En del skolor erbjuder mer specifika fokusområden som musikal, animation eller nycirkus. 

Hur blir man antagen till en spetsutbildning? 

Alla spetsutbildningar är riksrekryterande, så att du kan ansöka oavsett var du bor. Förutom att du konkurrerar med dina betyg kan spetsutbildningar kräva att du gör ett färdighetsprov för att bli antagen. Då kan resultatet från ditt prov omvandlas till poäng som läggs ihop med ditt meritvärde. Färdighetsprovet brukar vara en uppgift inom utbildningens inriktning. Antagningen kan också innehålla en intervju. 

Om du behöver göra ett prov eller inte, och exakt hur provet i så fall går till, beror på vilken skola du söker till. Om du behöver göra ett färdighetsprov och/eller en intervju blir du oftast kallad till skolan inför antagningsperioden. På vissa skolor kan du få göra ett prov som du skickar in. Kolla alltid med skolan om hur det ser ut för just den utbildningen du vill söka, så att du inte missar något. 

Lista: Spetsutbildningar 2023

Samhällsvetenskapsprogrammet
Engelska Viktor Rydberg gymnasium Djursholm
Engelska International High School of the Gothenburg Region
Modern Humanities Europaskolan Strängnäs
Historia Katedralskolan i Lund
Naturvetenskapsprogrammet
Matematik Danderyds gymnasium
Matematik Hvitfeldtska gymnasiet
Matematik Ehrensvärdska gymnasiet
Matematik Luleå gymnasieskola
Matematik Polhemskolan
Fysik Polhemskolan
Marinbiologi Gullmarsgymnasiet
Scienceprogrammet Europaskolan Strängnäs
Teknikprogrammet
Logistik och e-handel Sven Eriksonsgymnasiet
Smarta system och produkter ABB-gymnasiet
Ekonomiprogrammet
Entreprenörskap Sven Eriksonsgymnasiet
Finansekonomi Tumba gymnasium
Internationellt företagande Carlforsska gymnasiet
Estetiska programmet

Till spetsutbildningar inom estetiska programmet

Källor: Skolverket, spetsutbildningar.se

Senast uppdaterad: 02 mar 2023
Denice Karlsson
Digital Content Manager

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2017-08-18

Byta gymnasium? Vi har informationen!

Känner du dig missnöjd med ditt val av gymnasium eller gymnasieprogram och vill byta? Det finns fortfarande möjlighet att hitta en ny spännande utbildning. I den här artikeln får du lite tips på hur du kan gå tillväga för att byta  program eller gymnasium.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-02-23

Barn- och fritidsprogrammet (BF)

Vill du ha ett socialt yrke där du får arbeta med människor? Då passar barn- och fritidsprogrammet dig! Här får du en utbildning som leder till en yrkesexamen och gör dig redo för arbetslivet direkt efter studenten.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-02-23

Försäljnings- och serviceprogrammet (FS)

Vill du jobba inom handel, administration eller kommunikation? På försäljnings- och serviceprogrammet får du kunskaper inom affärsutveckling, företagande och försäljning. När du läser programmet får du en utbildning som leder till en yrkesexamen och gör dig redo för arbetslivet direkt efter studenten, men från hösten 2023 ger programmet även högskolebehörighet för dig som vill plugga vidare.

Läs mer
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin