Visa gymnasium.se som: Mobil

För dig som vill flytta och börja gymnasiet i Sverige

Börja en gymnasieskola i Sverige

Behörighet som skiljer sig

Du som har gått grundskolan eller delar av gymnasiet utomlands och vill börja på ett svenskt gymnasium bör kontrollera att du har rätt behörighet. Är du nyanländ har du rätt till att gå gymnasiet om du har varit bosatt i Sverige i minst fyra år och påbörjat en gymnasieutbildning innan du har fyllt 18 år, du har även rätt att fullfölja din utbildning efter 18-årsdagen. Skulle det vara så att du har en utländsk utbildning som motsvarar den svenska grundskoleutbildningen är du behörig till gymnasiet i Sverige. Det är viktigt att du är ute i god tid med att titta närmare på vad ditt gymnasieprogram har för behörighetskrav. Kontakta din nuvarande skola och den gymnasieskola som du vill börja på i Sverige för att stämma av villkoren närmare. Här har vi samlat mer information om hur du ska gå tillväga för att bli behörig på ett svenskt gymnasium.

Sök efter svensk gymnasieutbildning

Om du har gått grundskolan utomlands och vill börja en gymnasieskola i Sverige

När du kommer från en utländsk grundskola, är under 18 år och har slutfört sista året med godkänt i engelska, matematik och svenska/svenska som andraspråk, har du behörighet att söka till en svensk gymnasieskola. Om du utan att ha gått grundskolans sista år, kan visa intyg på att du har motsvarande kunskaper, kan du också räknas som behörig till ett svenskt gymnasium och antas till skolan utifrån dina betyg. Svenska gymnasieskolor har en skyldighet att avsätta ett visst antal platser till sökande med utländska betyg. 

Det gör skillnad om du är EU-medborgare

Är du EU-medborgare kan du flytta till Sverige utan att ansöka om något tillstånd, det vill säga att du har det som uppfyller uppehållsrätten i Sverige genom att du studerar. Är det så att du inte är EU-medborgare är det då viktigt att du tittar närmare på uppehållstillståndet.

Att söka gymnasieskola inom Skandinavien

Är det så att du vill studera i grannlandet så har Sverige, Danmark, Norge och Finland samt Island något som kallas ’Avtal om nordisk utbildningsgemenskap’. Avtalet om nordisk utbildningsgemenskap innebär att du har tillgång till utbildning som resterande medborgarna i landet. Det fungerar på liknande sätt som att studera på universitetet utomlands och studiestödet söks via CSN. Mer om avtalet hittar du via denna länk.

Möjligheter för att säkra dina behörigheter till gymnasiet

Är det så att du inte har ämnena som krävs för det program du vill gå i Sverige, kan du alltid gå ett introduktionsprogram. Ett introduktionsprogram kan bero på att du kanske inte har betygen eller ämnena för att komma in på det program du vill gå. Det finns även sommarkurser som ges till dig som behöver läsa upp ämnena för att bli behörig- Kolla om kommunen du ska bo i har det ordnat, många kommuner brukar anordna det.

Går du i grundskolan utanför Sverige och har svårigheter med att hitta svenska kurser i din stad, kan du då gå något som heter Sofia Distansundervisning. Undervisningen erbjuder grundskolans samtliga ämnen i årskurs 6-9 och följer grundskolans kursplaner och kunskapskrav. Man som elev har då möjlighet till att följa den svenska skolundervisningen i utlandet tills det är dags att flytta och läsa den gymnasiala utbildningen i Sverige. Genom att läsa ämnet Svenska ger då behörighet för dig när du sedan ska börja gymnasiet. Läs vidare för distansundervisning här

När du har studerat på en gymnasieskola utomlands och vill fortsätta din utbildning på en svensk gymnasieskola

Glöm inte att stämma av med din nuvarande skola för att se över dina behörighetskrav. När du har studerat på en gymnasieskola utomlands och vill fortsätta din utbildning på en svensk gymnasieskola kan du behöva komplettera en del kurser. Det kan vara så att du behöver visa upp intyg på att det du lärt dig motsvarar den svenska gymnasieskolans kurser. Det kan även vara så att du behöver prövas om din utländska gymnasieutbildning går att tillgodoräkna. Annars kan det vara så att du behöver genomgå prövningar i kurserna. Det är rektorn på din gymnasieskola som avgör om du kan tillgodoräkna de utländska gymnasiebetygen och läraren som värderar och bestämmer vad som ska ingå i bedömningen/provet. Lär dig mer om vad prövning innebär här. Du kan även läsa vidare mer specifikt hur prövningen går till om du går i åk 9 här.

Checklista från Skolverket för dig som vill börja ett svenskt gymnasium 

Oavsett om du är EU-medborgare, söker gymnasium inom Skandinavien eller känner dig taggad att flytta till Sverige för några upplevelserika år i norden, så bör du läsa igenom dessa punkter innan du packar väskan:

  • Ta kontakt med gymnasieskolan hemma i Sverige i god tid.       
  • Om du skall söka en ny utbildning t.ex. gymnasieskola eller högskola/universitet är det särskilt viktigt att du är ute i god tid, så att du inte missar ansökningstiden.
  • Elever som kommer inflyttande till en skola i Sverige har möjlighet till stödundervisning om det behövs. Tveka inte att använda dig av den möjligheten om du ligger efter i något ämne eller moment. Du kanske ligger bättre till i något annat ämne?
  • Informera dina lärare om hur dina kurser har sett ut i den skola du gått.
  • Diskutera med dina lärare hur dina kunskaper kan komma till nytta i undervisningen.
  • Till sist, släpp inte kontakten med den gymnasieskola du lämnade i utlandet och med dina skolkamrater och vänner där.

Källa: skolverketregeringensofiadistans

Divider

Behörighet med utländsk gymnasieutbildning

BEHÖRIGHET MED UTLÄNDSK UTBILDNING

Har du en utländsk gymnasieutbildning och vill studera vidare i Sverige krävs en bedömning av dina utländska gymnasiebetyg.

 Läs mer om bedömningen

STUDIEHJÄLP I EES & SCHWEIZ

Vilka typer av studiemedel har du rätt till som studerande inom EES och Schweiz, och vad krävs för att få dem?

 Ta reda på det här

STUDIEHJÄLP UTANFÖR EES & SCHWEIZ

Vad krävs för att du ska få studiehjälp om du vill plugga utanför EES och Schweiz? Vilka typer av bidrag kan du få?

 Hitta svaren här

Ansökan om studiemedel

ANSÖKAN OM STUDIEMEDEL

Vilka typer av studiemedel kan du ansöka om när du ska studera utanför Sverige?

 Hitta svaren här

STUDIEHJÄLP VID UWC

United World College (UWC) kan du läsa IB-programmet. UWC har skolor i olika delar av världen.

 Jag vill veta mer om UWC

STUDIEHJÄLP OM DU BOR UTOMLANDS

Visste du att det finns möjlighet till studiehjälp även för dig som bor utomlands?

 Berätta mer

Divider

Senast uppdaterad: 20 dec 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-01-09

Gymnasievalet

Har du frågor och funderingar om gymnasievalet? Inte så konstigt! Här nedan hittar du informationen du behöver för att få koll på vilka datum du ska lägga på minnet och vad du ska tänka på inför gymnasievalet! CHECKLISTA INFÖR GYMNASIEVALET Vad behöver jag tänka på inför gymnasievalet? Spana in vår checklista för att få koll.  Visa checklistan TIDSPLAN FÖR GYMNASIEANTAGNINGEN Vilka datum behö ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-04-09

Besök den Digitala Gymnasiemässan!

Den 29 april anordnar gymnasium.se den DIgitala Gymnasiemässan - en möjlighet för dig som ska välja gymnasieskola att besöka flera skolor på en dag - genom din dator, mobil eller surfplatta!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-10-31

Så fungerar det med högskolebehörighet på gymnasiet

Visste du att du inte måste gå ett högskoleförberedande program för att få högskolebehörighet? Vi förklarar vad som gäller och hur du kan få din högskolebehörighet – även om du går ett yrkesprogram!

Läs mer
Öppet hus-kalender
april 2020
mån
tis
ons
tor
fre
lör
sön
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10