Svara på vår undersökning gymnasievalsrapporten och ha chans att vinna biobiljetter! 📽️ Gör undersökningen här!

tjej med böcker
22 feb 2023

5 vanliga frågor om behörighet

Att börja plugga på gymnasiet är ett stort steg och du har en del val du måste göra. Det kan vara klurigt att veta om du faktiskt har all den rätta kunskapen och behörigheten för just det program du vill gå. Vi har listat fem vanliga frågor om behörighet för att du ska känna dig lite mer säker när det är dags för dig att ansöka till gymnasiet! 

1. Vad krävs för att komma in på det gymnasieprogram jag vill gå?

För att du ska komma in på ett yrkesprogram eller ett högskoleförberedande program krävs godkända betyg i kärnämnena vilka är: 

  • Matematik

  • Engelska 

  • Svenska eller svenska som andraspråk

2. Vad gör man om man inte är behörig till gymnasiet?

Är du inte godkänd i de ämnen du behöver för att komma in på det gymnasieprogram du vill? Ingen fara! Då har du chansen att gå på introduktionsprogrammet för att läsa upp dina betyg. Välj mellan fyra olika inriktningar: programinriktat val, yrkesintroduktion, individuellt alternativ och språkintroduktion. Vilken inriktning du väljer beror på din egna situation, vilka ämnen du behöver plugga upp och vilka mål du har med din utbildning. 

Läs mer om introduktionsprogrammet här

3. Söker du in till gymnasiet på ett färdighetsprov?

Har du sökt in till ett estetiskt program, en engelskspråkig utbildning eller en specifik spetsutbildning? Då kommer du att få göra ett färdighetsprov! Att göra ett färdighetsprov innebär att du visar upp hur mycket du redan kan om den utbildningen som du söker in till. Om du söker in till en engelskspråkig utbildning kan färdighetsprovet innebära att du får göra ett språktest. På det estetiska programmet kan ett färdighetsprov se lite olika ut beroende på vilken inriktning du har sökt, men det kan innebära att du utför ett färdighetsprov i dans, sång eller teater. 

4. Vad är skillnaden mellan streck i en kurs och betyget F? 

Om du får ett streck i en kurs är detta för att läraren inte har nog med underlag för att du ska få ett betyg i kursen. Får du F i en kurs innebär detta att du är underkänd i kursen. För att ta examen från ett nationellt program behöver du läsa minst 2500 poäng och av de måste 2250 poäng vara godkända. Om du inte når dessa mål kan du istället få ett studiebevis. Detta bevis visar vilka ämnen du fått godkänt i. Om du har läst utökade kurser, alltså mer än 2500 poäng, kan du se om det finns en chans att tillgodoräkna de kurserna, förutsatt att de kurserna du har streck i inte behövs för att ta examen. 

5. Vilka gymnasieprogram är högskoleförberedande? 

Om du vill ha möjlighet att plugga vidare efter gymnasiet? Då kan det vara bra att välja ett gymnasieprogram som är högskoleförberedande. Alla nationella program är högskoleförberedande. Från och med hösten 2023 ger både högskoleförberedande och yrkesprogram grundläggande behörighet. Du har därmed många valmöjligheter oavsett om du vill gå läsa en mer praktiskt eller en mer teoretisk utbildning! 

Senast uppdaterad: 22 feb 2023

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2023-02-23

Barn- och fritidsprogrammet (BF)

Vill du ha ett socialt yrke där du får arbeta med människor? Då passar barn- och fritidsprogrammet dig! Här får du en utbildning som leder till en yrkesexamen och gör dig redo för arbetslivet direkt efter studenten.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-02-23

Restaurang- och livsmedelsprogrammet (RL)

På restaurang- och livsmedelsprogrammet får du lära dig om matlagning, bakning, service och företagande. Programmet leder till en yrkesexamen och du kan börja jobba direkt efter gymnasiet som till exempel kock eller konditor.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-02-23

Försäljnings- och serviceprogrammet (FS)

Vill du jobba inom handel, administration eller kommunikation? På försäljnings- och serviceprogrammet får du kunskaper inom affärsutveckling, företagande och försäljning. När du läser programmet får du en utbildning som leder till en yrkesexamen och gör dig redo för arbetslivet direkt efter studenten, men från hösten 2023 ger programmet även högskolebehörighet för dig som vill plugga vidare.

Läs mer
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin