Visa gymnasium.se som: Mobil
Rödhårdig tjej som ler mot kameran

Praktik/APL på gymnasiet

Praktiken kan vara din väg in på arbetsmarknaden. Här får du värdefulla erfarenheter ute på en riktig arbetsplats inom just det område eller yrke som du är intresserad av. Du har dessutom möjlighet att skaffa kontakter inom just den bransch där du vill arbeta i framtiden. En hel del elever får sommarjobb, extrajobb eller till och med anställning efter gymnasiet genom sin praktik.

Så fungerar APL på gymnasiet

När du går ett yrkesprogram är det obligatoriskt med arbetsplatsförlagt lärande (APL). APL ingår också i gymnasiesärskolans nationella program, ska förekomma inom programinriktat individuellt val och inom yrkesintroduktion ska APL eller praktik förekomma.

Det kan även ingå APL i vissa högskoleförberedande gymnasieprogram om huvudmannen för utbildningen tar beslut om det. Din APL pågår under minst 15 veckor. Det kan vara så att du gör din APL under en enda längre period i årskurs tre eller så har du din praktik under olika terminer och har möjlighet att vara på flera olika praktikplatser. Du får reda på av din skola hur just din praktik är upplagd. Läser du en så kallad lärlingsutbildning är du ute på praktik under så mycket som minst halva din gymnasietid.

Senast uppdaterad: 17 okt 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-10-17

Sommarjobb

Är du på gång att söka sommarjobb, men vet inte riktigt vilken ände du ska börja i? Lugn, här kommer lite tips som hjälper dig på vägen! Det finns många olika sätt du kan gå tillväga på för att hitta ett sommarjobb. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-10-15

Lönestatistik för yrken

Vet du vad du vill arbeta med i framtiden, men är osäker på vad yrket har för lön? Vad tjänar egentligen de som arbetar som kock, ekonom eller lärare? På denna sida har vi samlat lönestatistik om en stor mängd yrken!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-10-17

Störst chans att få jobb 2024

Enligt Arbetsförmedlingen kommer det finnas många jobbmöjligheter under 2024, samtidigt poängterar de att det är viktigt att gå klart sin gymnasieutbildning. Här kan du läsa om vilka yrken du ska satsa på och vilka gymnasieprogram som har störst chans att leda till jobb.

Läs mer