Visa gymnasium.se som: Mobil
Rödhårdig tjej som ler mot kameran

Praktik/APL på gymnasiet

Praktiken kan vara din väg in på arbetsmarknaden. Här får du värdefulla erfarenheter ute på en riktig arbetsplats inom just det område eller yrke som du är intresserad av. Du har dessutom möjlighet att skaffa kontakter inom just den bransch där du vill arbeta i framtiden. En hel del elever får sommarjobb, extrajobb eller till och med anställning efter gymnasiet genom sin praktik.

Så fungerar APL på gymnasiet

När du går ett yrkesprogram är det obligatoriskt med arbetsplatsförlagt lärande (APL). APL ingår också i gymnasiesärskolans nationella program, ska förekomma inom programinriktat individuellt val och inom yrkesintroduktion ska APL eller praktik förekomma.

Det kan även ingå APL i vissa högskoleförberedande gymnasieprogram om huvudmannen för utbildningen tar beslut om det. Din APL pågår under minst 15 veckor. Det kan vara så att du gör din APL under en enda längre period i årskurs tre eller så har du din praktik under olika terminer och har möjlighet att vara på flera olika praktikplatser. Du får reda på av din skola hur just din praktik är upplagd. Läser du en så kallad lärlingsutbildning är du ute på praktik under så mycket som minst halva din gymnasietid.

Senast uppdaterad: 17 okt 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-04-03

Månadens yrke

Varje månad lyfter vi ett inspirerande yrke och erbjuder en inblick i olika yrken. Här har vi samlat alla månadens yrke! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-10-17

Störst chans att få jobb 2024

Enligt Arbetsförmedlingen kommer det finnas många jobbmöjligheter under 2024, samtidigt poängterar de att det är viktigt att gå klart sin gymnasieutbildning. Här kan du läsa om vilka yrken du ska satsa på och vilka gymnasieprogram som har störst chans att leda till jobb.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-10-17

Skriva CV under gymnasiet

Varför inte testa att skriva ett CV redan när du söker praktik på gymnasiet? Det förväntas inte lika mycket av dig när du söker praktik som när du söker jobb efter att du är färdigutbildad. 

Läs mer