Visa gymnasium.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas ditt gymnasieval? Vi samlar artiklar och information om coronviruset och skolan. Läs mer här!

Tjej med bygghjälm i verkstad

Månadens yrke

Varje månad lyfter vi ett inspirerande yrke och erbjuder en inblick i hur yrket fungerar. Månadens yrke tas fram i samarbete med branschorganisationer och fokuserar på spännande yrken som behöver arbetskraft. Inom alla Månadens yrke har du alltså stor chans att få jobb!

Här kan du se vilka yrken som blivit utvalda tidigare månader och vilket som gäller just nu. Följ länkarna för att läsa mer om yrket, se lönestatistik och ta reda på vilket gymnasieprogram som passar yrket bäst.


September: VVS-montör

VVS-montör

VVS står för värme, ventilation och sanitet. Som VVS-montör installerar du rör för kall- och varmvatten, värmepumpar, element, dusch och annat som gör att vi får en bra vardag. En VVS-montör måste gilla problemlösning och att arbeta med både händer och hjärna.

 Gå till yrket VVS-montörAnläggningsarbetare

Anläggning är första fasen i byggprojekt. Som väg- och anläggningsarbetare bygger du allt från broar, tunnlar och gator till trädgårdsanläggningar med stensättningar. Det är ett yrke som särskilt passar dig som gillar att jobba utomhus!

 Gå till yrket anläggningsarbetare


Lastbilsförare

Tunga fordon och alla möjliga olika typer av transportvaror ingår i vardagen för en lastbilsförare. Yrket kräver att du är säker i trafiken och passar dig som kan tänka dig att spendera många arbetstimmar på vägen med lastbilen.

 Gå till yrket lastbilsförare


Juni: Elektriker

Elektriker

Att arbeta som elektriker innebär varierade arbetsdagar och passar dig som är noggrann och intresserad av både teknik och hantverk. Det finns många specialiseringar inom yrket. Ett stort plus är om du är en duktig problemlösare!

 Gå till yrket elektriker


Byggnadsplåtslagare

En byggnadsplåtslagare arbetar med montering och skötsel av plåt på olika typer av byggnader. Yrket passar dig som är intresserad av ett varierat arbete både i verkstäder och högt upp i byggnader – gärna tillsammans med andra hantverkare.

 Gå till yrket byggnadsplåtslagare


Sjuksköterska

Sjuksköterskor kan arbeta på sjukhus, vårdcentraler eller inom äldrevården. Som sjuksköterska ser du till att varje patient får rätt vård. Yrket passar dig som vill jobba med att möta människor inom hälso- och sjukvården!

 Gå till yrket sjuksköterska


Mars: CNC-operatör

CNC-operatör

Som CNC-operatör jobbar du med att programmera och övervaka datastyrda maskiner på verkstad eller inom industriproduktion. CNC-operatör är yrket för dig som tycker att det är roligt att arbeta med maskiner och automatisering.

 Gå till yrket CNC-operatör


Februari: Kock

Kock

Inom kockyrket jobbar du oftast i team och lagar mat till exempel på restaurang eller i storkök. Att vara kreativ, noggrann och snabb är viktiga egenskaper för en bra kock – och såklart att du älskar mat!

 Gå till yrket kock


Personbilsmekaniker

Inom yrket bilmekaniker arbetar du med att reparera och underhålla lätta fordon. Bilmekaniker är ett bra yrke för dig som är motorintresserad och gillar att arbeta praktiskt med mekanik, elektronik och IT.

 Gå till personbilsmekaniker


December: Verkstadssnickare

Verkstadssnickare

Som verkstads-/maskinsnickare får du inom möbel- och metallindustrin bygga dörrar, fönster och annan inredning. I stora eller små verkstäder arbetar du både med händerna och sköter maskiner.

 Gå till yrket verkstadssnickare


November: Möbelsnickare

Möbelsnickare

Vill du arbeta med händerna, är kreativ och har känsla för form och design? Som möbelsnickare får du bygga nya och restaurera gamla möbler. Du får också hantera olika typer av material.

 Gå till yrket möbelsnickare


Oktober: Målare

Målare

Målare är yrket för dig som vill ha en varierande arbetsplats, gillar att arbeta självständigt – och såklart med färg! Du får sätta färg på olika ytor och arbeta fram nyanser. Har du ett öga för färg?

 Gå till yrket målare


Senast uppdaterad: 02 sep 2020

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-10-17

Sommarjobb

Är du på gång att söka sommarjobb, men vet inte riktigt vilken ände du ska börja i? Lugn, här kommer lite tips som hjälper dig på vägen! Det finns många olika sätt du kan gå tillväga på för att hitta ett sommarjobb. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-10-17

Skriva CV under gymnasiet

Varför inte testa att skriva ett CV redan när du söker praktik på gymnasiet? Det förväntas inte lika mycket av dig när du söker praktik som när du söker jobb efter att du är färdigutbildad. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-10-17

Praktik/APL på gymnasiet

Praktiken kan vara din väg in på arbetsmarknaden. Här får du värdefulla erfarenheter ute på en riktig arbetsplats inom just det område eller yrke som du är intresserad av. 

Läs mer