Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Månadens yrke

Varje månad lyfter vi ett inspirerande yrke och erbjuder en inblick i olika yrken. Här har vi samlat alla månadens yrke! 

Tjej i verkstad

Månadens yrke tas fram i samarbete med branschorganisationer och fokuserar på spännande yrken som behöver arbetskraft. Inom alla Månadens yrke har du alltså stor chans att få jobb!

Här kan du se vilka yrken som blivit utvalda tidigare månader och vilket som gäller just nu. Följ länkarna för att läsa mer om yrket, se lönestatistik och ta reda på vilket gymnasieprogram som passar yrket bäst.

CNC-operatör

Vill du jobba med teknik och automatisering? Som CNC-operatör innebär programmerar och övervakar du datastyrda maskiner – en viktig roll inom olika typer av industrier och verkstäder!


Undersköterska

Maj 2024: Undersköterska

Brinner du för att hjälpa andra och vill jobba nära människor? Som undersköterska jobbar du med omvårdnad på exempel hemtjänst eller äldreboende och ger de som behöver olika typer av stöd och hjälp i vardagen.

 Läs mer om yrket undersköterska här


Målare

April 2024: Målare

Målare arbetar på varierande arbetsplatser, både självständigt och tillsammans med andra hantverkare. Som målare arbetar du med olika tekniker för att färgsätta och dekorera olika ytor.

 Läs mer om yrket målare här


Signaltekniker

Mars 2024: Signaltekniker

Som signaltekniker är det du som styr och kontrollerar järnvägstrafiken genom olika system. Yrket passar dig som är uppmärksam, noggrann och gillar att jobba utomhus!

 Läs mer om signaltekniker här


Plåtslagare

Februari 2024: Plåtslagare

Som plåtslagare kan du ha varierade uppgifter, från tillverkning i verkstad till montering på hög höjd. I yrket träffar du många nya människor och i både små och stora projekt.

 Läs mer om plåtslagare här


Ingenjör

Januari 2024: Ingenjör

En ingenjör får saker och ting att utvecklas och växa fram, bokstavligt talat! I praktiken kan en ingenjör jobba med nästan vad som helst – från broar till nya läkemedel.

 Läs mer om ingenjörsyrket här


Gymnasieingenjör

December 2023: Gymnasieingenjör

Vill du bli en riktig problemlösare med breda jobbmöjligheter efter gymnasiet? Då kan du gå ett fjärde år efter teknikprogrammet och få en gymnasieingenjörsexamen!

 Läs mer om gymnasieingenjör här


Målare

November 2023: Målare

Om du vill ha ett (bokstavligt talat) färgstarkt yrke kan målare vara något för dig! Som målare jobbar du med färgsättning av hela ytor och detaljarbete som dekorationsmålning och marmorering.

 Läs mer om yrket målare här


VVS-montör

Oktober 2023: VVS-montör

VVS-montör är yrket för dig som är en händig problemlösare! Du jobbar med att montera rör och system för till exempel dusch, tvätt och värme. En VVS-montör kan jobba i en rad olika miljöer – arbetsplatsen kan vara allt från enskilda lägenheter till stora nybyggen.

 Läs mer om yrket VVS-montör


Plåtslagare

September 2023: Plåtslagare

Som plåtslagare arbetar du med underhåll, montering och anpassning av plåtmaterial på olika typer av byggnader. Yrket passar särskilt bra för dig som gillar att jobba i olika miljöer och att samarbeta med andra inom hantverksbranschen.

 Läs mer om yrket plåtslagare


Bussförare

Augusti 2023: Bussförare 

Social och fordonsintresserad? Då kan bussförare vara något för dig! Du kan jobba med att köra buss i bland annat lokaltrafik, expressbuss, flygbuss eller färdtjänst.

 Läs mer om yrket bussförare


Programmerare

Juli 2023: Programmerare

En programmerare jobbar med programmeringsspråk och översätter instruktioner till ett program eller system. Det här yrket passar dig som är noggrann och gillar it!

 Läs mer om yrket programmerare


Fastighetsskötare

Juni 2023: Fastighetsskötare

Som fastighetsskötare underhåller du fastigheter inifrån och ut. Du tar hand om mindre reparationer och sköter kontakten med hyresgästerna. I det här yrket kan du ha många olika arbetsuppgifter!

 Läs mer om yrket fastighetsskötare


Ventilationsmontör

Maj 2023: Ventilationsmontör

En ventilationsmontör ser till att inomhusluften är frisk och ren genom att montera fläktar, kanaler och aggregat. Det här är ett varierat och socialt yrke där du får jobba mycket händerna.

 Läs mer om yrket ventilationsmontör


Maskinförare

April 2023: Maskinförare

Maskinförare är ett spännande och mångsidigt yrke. Om du vill ha ett jobb där du arbetar fysiskt med maskiner kan maskinförare vara yrket för dig!

  Läs mer om yrket ventilationsmontör


Konditor

Mars 2023: Konditor

Har du en passion för att baka? Som konditor jobbar du med att skapa och dekorera bakverk, ofta på ett bageri eller konditori. Läs mer om yrket och hur du blir konditor!

 Läs mer om yrket konditor


Kock

Februari 2023: Kock

Älskar du mat? Då kanske kock är ditt framtida yrke! Läs mer om månadens yrke och vilket program du ska välja för att kunna börja jobba som kock direkt efter gymnasiet.

 Läs mer om yrket kock


Undersköterska

Januari 2023: Undersköterska

En undersköterska jobbar med att se till att människor får rätt stöd och hjälp i sin vardag. Som undersköterska kan du jobba på exempelvis äldreboende eller inom hemtjänst – ett bra yrke för dig som är omhändertagande och tycker om att jobba med människor!

 Läs mer om yrket undersköterska


Gymnasieingenjör

December 2022: Gymnasieingenjör

Är du teknikintresserad och sugen på att jobba med att lösa faktiska problem i kontakt med företag? Genom att lägga till ett fjärde år på teknikprogrammet kan du få en gymnasieingenjörsexamen!

 Läs mer om gymnasieingenjör


Målare

November 2022: Målare

Vill du ha ett yrke som är självständigt, varierat och där du får jobba med färg? Som målare färgsätter du olika ytor, skapar olika nyanser och arbetar ofta på olika platser. Du kan antingen jobba för en firma eller som egenföretagare.

 Läs mer om yrket målare


VVS-montör

Oktober 2022: VVS-montör

En VVS-montör arbetar med att montera rör och system för till exempel dusch, tvätt och värme. Du kan jobba med allt från service i lägenheter till stora nybyggen. Är du både händig och lösningsorienterad? Då är VVS-montör ett yrke för dig!

 Läs mer om yrket VVS-montör


Plåtslagare

September 2022: Plåtslagare

Som plåtslagare arbetar du med underhåll, montering och förberedning av plåt på olika typer av byggnader. Plåtslagare är ett yrke som passar dig som gillar att arbeta i olika miljöer, och vill samarbeta med andra hantverkare.

 Läs mer om yrket plåtslagare


Programmerare

Augusti 2022: Programmerare

Om du tycker om IT, problemlösning och är intresserad av språk som Java, C++ och Python kan programmerare vara ditt framtida yrke! Det finns många olika vägar att gå för att bli programmerare, och det finns stora chanser att få jobb.

 Läs mer om yrket programmerare


Elektriker

Juli 2022: Elektriker

Gillar du teknik, hantverk och är en riktig problemlösare? Som elektriker har du ett omväxlade arbete. Du kan jobba på olika platser och få träffa många olika människor. Det finns också stora möjligheter att specialisera dig inom yrket.

 Läs mer om yrket elektriker


Bilskadereparatör

Juni 2022: Bilskadereparatör

Bilskadereparatören är som en kirurg inom bilvärlden – i jobbet fixar du krock- och plåtskadade fordon. Yrket passar dig som är duktig på problemlösning och gillar att jobba med bland annat svetsning och mätning.

 Läs mer om yrket bilskadereparatör


Svetsare

Maj 2022: Svetsare

Som svetsare reparerar, monterar eller tillverkar du olika produkter och konstruktioner i metall och stål. Yrket passar dig som är noggrann, strukturerad och gillar att jobba fysiskt.

 Läs mer om yrket svetsare


Plattsättare

April 2022: Plattsättare

En plattsättare klär innerväggar med kakel, mosaik eller klinker. Du arbetar ofta med rum som kök eller badrum, vilket innebär att du även jobbar med att fuktisolera. För en plattsättare är noggrannhet en nyckelegenskap.

 Läs mer om yrket plattsättare


Konditor

Mars 2022: Konditor

Är du kreativ och älskar bakverk? Som konditor jobbar du med att baka och dekorera sötsaker och bröd. Du kan jobba på ett mindre bageri eller konditori och baka för hand, eller på ett industribageri med att övervaka maskiner.

 Läs mer om yrket konditor


Undersköterska

Februari 2022: Undersköterska

Som undersköterska kan du jobba inom till exempel hemtjänst eller på äldreboende. Det här är ett yrke för dig som vill jobba nära människor och brinner för att hjälpa andra.

 Läs mer om yrket undersköterska


Målare

Januari 2022: Målare

Målare är ett varierande och självständigt yrke där du jobbar med att tapetsera, måla, marmorera och dekorera olika ytor. Älskar du färg och vill ha en omväxlande arbetsplats är målare ett yrke för dig!

 Läs mer om yrket målare


byggnadsplåtslagare

December 2021: Byggnadsplåtslagare

En byggnadsplåtslagare arbetar med att förbereda, montera och underhålla plåt på olika typer av byggnader. Inom yrket samarbetar du ofta med andra hantverkare. Som byggnadsplåtslagare får du jobba i olika miljöer och arbeta mycket med händerna.

 Läs mer om yrket byggnadsplåtslagare


Gymnasieingenjör

November 2021: Gymnasieingenjör

Genom att gå ett fjärde år på teknikprogrammet kan du få en gymnasieingenjörsexamen och goda chanser till jobb direkt efter utbildningen. Här får du jobba mycket praktiskt och komma i kontakt med arbetslivet!

 Läs mer om gymnasieingenjör


VVS-montör

Oktober 2021: VVS-montör

VVS behövs överallt. Som VVS-montör arbetar du med värme, ventilation och sanitet på renoveringsobjekt, nybyggnadsprojekt eller inom service och underhåll. Yrket passar dig som gillar hantverk och som är kreativ och lösningsorienterad.

 Läs mer om yrket VVS-montör


Anläggningsarbetare

September 2021: Anläggningsarbetare

Som väg- och anläggningsarbetare arbetar du utomhus året om med att bygga till exempel broar, tunnlar, vägar och parker. Det kan vara ett fysiskt arbete där du stöter på många olika maskiner och instrument.

 Läs mer om yrket anläggningsarbetare


Möbelsnickare

Augusti 2021: Möbelsnickare

Möbelsnickare är ett kreativt hantverksyrke där du jobbar med att tillverka och reparera möbler. Ofta samarbetar du med formgivare och konstruktörer. I arbetet ingår allt från att välja ut rätt material till att hantera verktyg och göra ytbehandling.

 Läs mer om yrket möbelsnickare


Elektriker

Juli 2021: Elektriker

I dagens samhället är vi beroende av elektricitet. Det  finns många inriktningar att välja mellan inom yrket för dig som vill bli elektriker. Är du noggrann och har ett intresse för elektronik och hantverk? 

 Läs mer om yrket elektriker


Fastighetstekniker

Juni 2021: Fastighetstekniker

Fastighetens tekniska system är fastighetsteknikerns specialistområde. Du arbetar med drift, skötsel och underhåll av systemen. En kombination av teknisk, serviceinriktad och problemlösare är bra egenskaper hos en fastighetstekniker. 

 Läs mer om yrket fastighetstekniker


Byggnadsplåtslagare

Maj 2021: Byggnadsplåtslagare

Som byggnadsplåtslagare är din uppgift att mäta, klippa, montera och sköta plåt. Du kan hantera plåten i en verkstad eller på byggnader. Byggnadsplåtslagare är ett varierat och eftertraktat yrke och passar dig som vill arbeta med händerna!

 Läs mer om yrket byggnadsplåtslagare 


Kock

April 2021: Kock

Älskar du mat? Som kock arbetar du i t.ex. provkök, på restaurang eller på TV. Inom kockyrket är det bra att vara både snabb och noggrann.

 Läs mer om yrket kock


CNC-operatör

Mars 2021: CNC-operatör

Vill du arbeta med maskiner och automatisering? Som CNC-operatör programmerar och övervakar du datastyrda maskiner på verkstad eller inom industriproduktion.

 Läs mer om yrket CNC-operatör


Undersköterska

Februari 2021: Undersköterska

Om du brinner för att hjälpa andra och vill jobba nära andra människor är undersköterska ett yrke för dig! Då jobbar du med omvårdnad på exempel hemtjänst eller äldreboende och ger de som behöver olika typer av stöd och hjälp i vardagen.

 Läs mer om yrket undersköterska


Motorman

Januari 2021: Motorman

Som motorman arbetar du ombord på olika typer av fartyg med reparationer av teknisk utrustning och underhåll av huvud- och hjälpmaskineriet ombord på fartyg. Det här är yrket för dig som gillar teknik och problemlösning.

 Läs mer om yrket motorman


Gymnasieingenjör

December 2020: Gymnasieingenjör

Gymnasieingenjör, eller TE4, är ett fjärde år på Teknikprogrammet som ges på utvalda skolor. Här blir du väl förberedd inför vidare studier eller jobb efter gymnasiet!

 Läs mer om gymnasieingenjör


Möbelsnickare

November 2020: Möbelsnickare

Möbelsnickeri innebär arbete med olika maskiner och verktyg för att tillverka nya möbler eller reparera gamla. Det här är yrket för dig som vill jobba med hantverk och precision!

 Läs mer om yrket möbelsnickare


Målare

Oktober 2020: Målare

Målare är yrket för dig som vill ha en varierande arbetsplats, gillar att arbeta självständigt – och såklart med färg! Du färgsätter olika ytor och skapar olika nyanser på färgen. Arbetet är varierat och du jobbar på olika platser, antingen för en firma eller som egen företagare.

 Läs mer om yrket målare


VVS-montör

September 2020: VVS-montör

VVS står för värme, ventilation och sanitet. Som VVS-montör installerar du rör för kall- och varmvatten, värmepumpar, element, dusch och annat som gör att vi får en bra vardag. En VVS-montör måste gilla problemlösning och att arbeta med både händer och hjärna.

 Läs mer om yrket VVS-montör


Anläggningsarbetare

Augusti 2020: Anläggningsarbetare

Anläggning är första fasen i byggprojekt. Som väg- och anläggningsarbetare bygger du allt från broar, tunnlar och gator till trädgårdsanläggningar med stensättningar. Ett yrke som särskilt passar dig som vill jobba utomhus!

 Läs mer om yrket anläggningsarbetare


Lastbilsförare

Juli 2020: Lastbilsförare

Tunga fordon och alla möjliga olika typer av transportvaror ingår i vardagen för en lastbilsförare. Yrket kräver att du är säker i trafiken och passar dig som kan tänka dig att spendera många arbetstimmar på vägen med lastbilen.

 Läs mer om yrket lastbilsförare


Elektriker

Juni 2020: Elektriker

Att arbeta som elektriker innebär varierade arbetsdagar och passar dig som är noggrann och intresserad av både teknik och hantverk. Det finns många specialiseringar inom yrket. Ett stort plus är om du är en duktig problemlösare!

 Läs mer om yrket elektriker


Byggnadsplåtslagare

Maj 2020: Byggnadsplåtslagare

En byggnadsplåtslagare arbetar med montering och skötsel av plåt på olika typer av byggnader. Yrket passar dig som är intresserad av ett varierat arbete både i verkstäder och högt upp i byggnader – gärna tillsammans med andra hantverkare.

 Läs mer om yrket byggnadsplåtslagare


Sjuksköterska

April 2020: Sjuksköterska

Sjuksköterskor kan arbeta på sjukhus, vårdcentraler eller inom äldrevården. Som sjuksköterska är det ditt jobb att se till så att varje patient får rätt vård. Yrket passar dig som vill jobba med att möta människor inom hälso- och sjukvården!

 Läs mer om yrket sjuksköterska


CNC-operatör

Mars 2020: CNC-operatör

Som CNC-operatör jobbar du med att programmera och övervaka datastyrda maskiner på verkstad eller inom industriproduktion. Det här är yrket för dig som älskar att arbeta med maskiner och automatisering.

 Läs mer om yrket CNC-operatör


Kock

Februari 2020: Kock

Inom kockyrket jobbar du oftast i team och lagar mat till exempel på restaurang eller i storkök. Att vara kreativ, noggrann och snabb är viktiga egenskaper för en bra kock – och såklart att du älskar mat!

 Läs mer om yrket kock


Personbilsmekaniker

Januari 2020: Personbilsmekaniker

Inom yrket bilmekaniker arbetar du med att reparera och underhålla lätta fordon. Bilmekaniker är ett bra yrke för dig som är motorintresserad och gillar att arbeta praktiskt med mekanik, elektronik och IT.

 Läs mer om yrket personbilsmekaniker


Verkstadssnickare

December 2019: Verkstadssnickare

Som verkstads-/maskinsnickare får du inom möbel- och metallindustrin bygga dörrar, fönster och annan inredning. I stora eller små verkstäder arbetar du både med händerna och sköter maskiner.

 Läs mer om yrket verkstadssnickare


Möbelsnickare

November 2019: Möbelsnickare

Vill du arbeta med händerna, är kreativ och har känsla för form och design? Som möbelsnickare är ditt jobb att bygga nya och restaurera gamla möbler. Du får också hantera olika typer av material.

 Läs mer om yrket möbelsnickare


Målare

Oktober 2019: Målare

Målare är yrket för dig som vill ha en varierande arbetsplats, gillar att arbeta självständigt – och såklart med färg! Du får sätta färg på olika ytor och arbeta fram nyanser. Har du ett öga för färg?

 Läs mer om yrket målare


Annonser