Visa gymnasium.se som: Mobil
Tjej med bygghjälm i verkstad

Månadens yrke

Varje månad lyfter vi ett inspirerande yrke och erbjuder en inblick i hur yrket fungerar. Månadens yrke tas fram i samarbete med branschorganisationer och fokuserar på spännande yrken som behöver arbetskraft. Inom alla Månadens yrke har du alltså stor chans att få jobb!

Här kan du se vilka yrken som blivit utvalda tidigare månader och vilket som gäller just nu. Följ länkarna för att läsa mer om yrket, se lönestatistik och ta reda på vilket gymnasieprogram som passar yrket bäst.


CNC-operatör

Mars: CNC-operatör

Som CNC-operatör jobbar du med att programmera och övervaka datastyrda maskiner på verkstad eller inom industriproduktion. CNC-operatör är yrket för dig som tycker att det är roligt att arbeta med maskiner och automatisering.

» Läs mer om yrket CNC-operatör


Februari: Kock

Inom kockyrket jobbar du oftast i team och lagar mat till exempel på restaurang eller i storkök. Att vara kreativ, noggrann och snabb är viktiga egenskaper för en bra kock – och såklart att du älskar mat!

» Läs mer om yrket kock

Kock


Personbilsmekaniker

Januari: Personbilsmekaniker

Inom yrket bilmekaniker arbetar du med att reparera och underhålla lätta fordon. Bilmekaniker är ett bra yrke för dig som är motorintresserad och gillar att arbeta praktiskt med mekanik, elektronik och IT.

» Läs mer om personbilsmekaniker


December: verkstadssnickare

Som verkstads-/maskinsnickare får du inom möbel- och metallindustrin bygga dörrar, fönster och annan inredning. I stora eller små verkstäder arbetar du både med händerna och sköter maskiner.

» Läs mer om verkstadssnickare

Verkstadssnickare


Möbelsnickare

November: Möbelsnickare

Vill du arbeta med händerna, är kreativ och har känsla för form och design? Som möbelsnickare får du bygga nya och restaurera gamla möbler. Du får också hantera olika typer av material.

» Läs mer om möbelsnickare


Oktober: Målare

Målare är yrket för dig som vill ha en varierande arbetsplats, gillar att arbeta självständigt – och såklart med färg! Du får sätta färg på olika ytor och arbeta fram nyanser. Har du ett öga för färg?

» Läs mer om yrket målare

Målare


Senast uppdaterad: 11 mar 2020

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-10-17

Skriva CV under gymnasiet

Varför inte testa att skriva ett CV redan när du söker praktik på gymnasiet? Det förväntas inte lika mycket av dig när du söker praktik som när du söker jobb efter att du är färdigutbildad. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-10-17

Sommarjobb

Är du på gång att söka sommarjobb, men vet inte riktigt vilken ände du ska börja i? Lugn, här kommer lite tips som hjälper dig på vägen! Det finns många olika sätt du kan gå tillväga på för att hitta ett sommarjobb. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-10-17

Praktik/APL på gymnasiet

Praktiken kan vara din väg in på arbetsmarknaden. Här får du värdefulla erfarenheter ute på en riktig arbetsplats inom just det område eller yrke som du är intresserad av. 

Läs mer