Svara på vår undersökning gymnasievalsrapporten och ha chans att vinna biobiljetter! 📽️ Gör undersökningen här!

Tjej med bygghjälm i verkstad
08 maj 2023

Månadens yrke

Varje månad lyfter vi ett inspirerande yrke och erbjuder en inblick i hur yrket fungerar. Månadens yrke tas fram i samarbete med branschorganisationer och fokuserar på spännande yrken som behöver arbetskraft. Inom alla Månadens yrke har du alltså stor chans att få jobb!

Här kan du se vilka yrken som blivit utvalda tidigare månader och vilket som gäller just nu. Följ länkarna för att läsa mer om yrket, se lönestatistik och ta reda på vilket gymnasieprogram som passar yrket bäst.


Ventilationsmontör

En ventilationsmontör ser till att inomhusluften är frisk och ren genom att montera fläktar, kanaler och aggregat. Det här är ett varierat och socialt yrke där du får jobba mycket händerna.

 Gå till yrket ventilationsmontör


Maskinförare

April: Maskinförare

Maskinförare är ett spännande och mångsidigt yrke. Om du vill ha ett jobb där du arbetar fysiskt med maskiner kan maskinförare vara yrket för dig!

 Gå till yrket maskinförare

Konditor

Mars: Konditor

Har du en passion för att baka? Som konditor jobbar du med att skapa och dekorera bakverk, ofta på ett bageri eller konditori. Läs mer om yrket och hur du blir konditor!

 Gå till yrket konditor


Kock

Februari: Kock
Älskar du mat? Då kanske kock är ditt framtida yrke! Läs mer om månadens yrke och vilket program du ska välja för att kunna börja jobba som kock direkt efter gymnasiet.

 Gå till yrket kock

Undersköterska

Januari: Undersköterska

En undersköterska jobbar med att se till att människor får rätt stöd och hjälp i sin vardag. Som undersköterska kan du jobba på exempelvis äldreboende eller inom hemtjänst – ett bra yrke för dig som är omhändertagande och tycker om att jobba med människor!

 Gå till yrket undersköterska


2022

GymnasieingenjörDecember: Gymnasieingenjör
Är du teknikintresserad och sugen på att jobba med att lösa faktiska problem i kontakt med företag? Genom att lägga till ett fjärde år på teknikprogrammet kan du få en gymnasieingenjörsexamen!

 Läs mer om gymnasieingenjör

Målare

November: Målare

Vill du ha ett yrke som är självständigt, varierat och där du får jobba med färg? Som målare färgsätter du olika ytor, skapar olika nyanser och arbetar ofta på olika platser. Du kan antingen jobba för en firma eller som egenföretagare.

 Gå till yrket målare

VVS-montör

Oktober: VVS-montör

En VVS-montör arbetar med att montera rör och system för till exempel dusch, tvätt och värme. Du kan jobba med allt från service i lägenheter till stora nybyggen. Är du både händig och lösningsorienterad? Då är VVS-montör ett yrke för dig!

 Gå till yrket VVS-montör

Plåtslagare

September: Plåtslagare

Som plåtslagare arbetar du med underhåll, montering och förberedning av plåt på olika typer av byggnader. Plåtslagare är ett yrke som passar dig som gillar att arbeta i olika miljöer, och vill samarbeta med andra hantverkare.

 Gå till yrket plåtslagare

Programmerare

Augusti: Programmerare

Om du tycker om IT, problemlösning och är intresserad av språk som Java, C++ och Python kan programmerare vara ditt framtida yrke! Det finns många olika vägar att gå för att bli programmerare, och det finns stora chanser att få jobb.

 Gå till yrket programmerare

Elektriker

Juli: Elektriker

Gillar du teknik, hantverk och är en riktig problemlösare? Som elektriker har du ett omväxlade arbete. Du kan jobba på olika platser och få träffa många olika människor. Det finns också stora möjligheter att specialisera dig inom yrket.

 Gå till yrket elektriker

Bilskadereparatör

Juni: Bilskadereparatör

Bilskadereparatören är som en kirurg inom bilvärlden – i jobbet fixar du krock- och plåtskadade fordon. Yrket passar dig som är duktig på problemlösning och gillar att jobba med bland annat svetsning och mätning.

 Gå till yrket bilskadereparatör

Svetsare

Maj: Svetsare

Som svetsare reparerar, monterar eller tillverkar du olika produkter och konstruktioner i metall och stål. Yrket passar dig som är noggrann, strukturerad och gillar att jobba fysiskt.

 Gå till yrket svetsare

Plattsättare

April: Plattsättare

En plattsättare klär innerväggar med kakel, mosaik eller klinker. Du arbetar ofta med rum som kök eller badrum, vilket innebär att du även jobbar med att fuktisolera. För en plattsättare är noggrannhet en nyckelegenskap.

 Gå till plattsättare

Konditor

Mars: Konditor

Är du kreativ och älskar bakverk? Som konditor jobbar du med att baka och dekorera sötsaker och bröd. Du kan jobba på ett mindre bageri eller konditori och baka för hand, eller på ett industribageri med att övervaka maskiner.

 Gå till yrket konditor

Undersköterska

Februari: Undersköterska

Som undersköterska kan du jobba inom till exempel hemtjänst eller på äldreboende. Det här är ett yrke för dig som vill jobba nära människor och brinner för att hjälpa andra.

 Gå till yrket undersköterska

Målare

Januari: Målare

Målare är ett varierande och självständigt yrke där du jobbar med att tapetsera, måla, marmorera och dekorera olika ytor. Älskar du färg och vill ha en omväxlande arbetsplats är målare ett yrke för dig!

 Gå till yrket målare


2021

byggnadsplåtslagare

December: Byggnadsplåtslagare

En byggnadsplåtslagare arbetar med att förbereda, montera och underhålla plåt på olika typer av byggnader. Inom yrket samarbetar du ofta med andra hantverkare. Som byggnadsplåtslagare får du jobba i olika miljöer och arbeta mycket med händerna.

 Gå till yrket byggnadsplåtslagare

Gymnasieingenjör

November: Gymnasieingenjör

Genom att gå ett fjärde år på teknikprogrammet kan du få en gymnasieingenjörsexamen och goda chanser till jobb direkt efter utbildningen. Här får du jobba mycket praktiskt och komma i kontakt med arbetslivet!

 Läs mer om gymnasieingenjör

VVS-montör

Oktober: VVS-montör

VVS behövs överallt. Som VVS-montör arbetar du med värme, ventilation och sanitet på renoveringsobjekt, nybyggnadsprojekt eller inom service och underhåll. Yrket passar dig som gillar hantverk och som är kreativ och lösningsorienterad.

 Gå till yrket VVS-montör

Anläggningsarbetare

September: Anläggningsarbetare

Som väg- och anläggningsarbetare arbetar du utomhus året om med att bygga till exempel broar, tunnlar, vägar och parker. Det kan vara ett fysiskt arbete där du stöter på många olika maskiner och instrument.

 Gå till yrket anläggningsarbetare

MöbelsnickareAugusti: Möbelsnickare
Möbelsnickare är ett kreativt hantverksyrke där du jobbar med att tillverka och reparera möbler. Ofta samarbetar du med formgivare och konstruktörer. I arbetet ingår allt från att välja ut rätt material till att hantera verktyg och göra ytbehandling.
 Gå till yrket möbelsnickare


Elektriker
Juli: Elektriker
I dagens samhället är vi beroende av elektricitet. Det  finns många inriktningar att välja mellan inom yrket för dig som vill bli elektriker. Är du noggrann och har ett intresse för elektronik och hantverk? 
 Gå till yrket elektriker

Fastighetstekniker
Juni: Fastighetstekniker
Fastighetens tekniska system är fastighetsteknikerns specialistområde. Du arbetar med drift, skötsel och underhåll av systemen. En kombination av teknisk, serviceinriktad och problemlösare är bra egenskaper hos en fastighetstekniker.
  Gå till fastighetstekniker

ByggnadsplåtslagareMaj: Byggnadsplåtslagare

Som byggnadsplåtslagare är din uppgift att mäta, klippa, montera och sköta plåt. Du kan hantera plåten i en verkstad eller på byggnader. Byggnadsplåtslagare är ett varierat och eftertraktat yrke och passar dig som vill arbeta med händerna!

 Gå tillbyggnadsplåtslagare

Kock
April: Kock
Älskar du mat? Som kock arbetar du i t.ex. provkök, på restaurang eller på TV. Inom kockyrket är det bra att vara både snabb och noggrann.

 Gå till yrket kock

CNC-operatör

Mars: CNC-operatör

Vill du arbeta med maskiner och automatisering? Som CNC-operatör programmerar och övervakar du datastyrda maskiner på verkstad eller inom industriproduktion.

  Gå till yrket CNC-operatör

Undersköterska

Februari: Undersköterska

Om du brinner för att hjälpa andra och vill jobba nära andra människor är undersköterska ett yrke för dig! Då jobbar du med omvårdnad på exempel hemtjänst eller äldreboende och ger de som behöver olika typer av stöd och hjälp i vardagen.

 Gå till yrket undersköterska

Motorman

Januari: Motorman

Som motorman arbetar du ombord på olika typer av fartyg med reparationer av teknisk utrustning och underhåll av huvud- och hjälpmaskineriet ombord på fartyg. Det här är yrket för dig som gillar teknik och problemlösning.

 Gå till yrket motorman


2020

Gymnasieingenjör

December: Gymnasieingenjör

Gymnasieingenjör, eller TE4, är ett fjärde år på Teknikprogrammet som ges på utvalda skolor. Här blir du väl förberedd inför vidare studier eller jobb efter gymnasiet!

 Gå till gymnasieingenjör

Möbelsnickare

November: Möbelsnickare

Möbelsnickeri innebär arbete med olika maskiner och verktyg för att tillverka nya möbler eller reparera gamla. Det här är yrket för dig som vill jobba med hantverk och precision!

 Gå till yrket möbelsnickare

Målare

Oktober: Målare

Målare är yrket för dig som vill ha en varierande arbetsplats, gillar att arbeta självständigt – och såklart med färg! Du färgsätter olika ytor och skapar olika nyanser på färgen. Arbetet är varierat och du jobbar på olika platser, antingen för en firma eller som egen företagare.

 Gå till yrket målare

VVS-montör

September: VVS-montör

VVS står för värme, ventilation och sanitet. Som VVS-montör installerar du rör för kall- och varmvatten, värmepumpar, element, dusch och annat som gör att vi får en bra vardag. En VVS-montör måste gilla problemlösning och att arbeta med både händer och hjärna.

 Gå till yrket VVS-montör

Anläggningsarbetare

Augusti: Anläggningsarbetare

Anläggning är första fasen i byggprojekt. Som väg- och anläggningsarbetare bygger du allt från broar, tunnlar och gator till trädgårdsanläggningar med stensättningar. Ett yrke som särskilt passar dig som vill jobba utomhus!

 Gå till yrket anläggningsarbetare

Lastbilsförare

Juli: Lastbilsförare

Tunga fordon och alla möjliga olika typer av transportvaror ingår i vardagen för en lastbilsförare. Yrket kräver att du är säker i trafiken och passar dig som kan tänka dig att spendera många arbetstimmar på vägen med lastbilen.

 Gå till yrket lastbilsförare

Elektriker

Juni: Elektriker

Att arbeta som elektriker innebär varierade arbetsdagar och passar dig som är noggrann och intresserad av både teknik och hantverk. Det finns många specialiseringar inom yrket. Ett stort plus är om du är en duktig problemlösare!

 Gå till yrket elektriker

Byggnadsplåtslagare

Maj: Byggnadsplåtslagare

En byggnadsplåtslagare arbetar med montering och skötsel av plåt på olika typer av byggnader. Yrket passar dig som är intresserad av ett varierat arbete både i verkstäder och högt upp i byggnader – gärna tillsammans med andra hantverkare.

 Gå till yrket byggnadsplåtslagare

Sjuksköterska

April: Sjuksköterska

Sjuksköterskor kan arbeta på sjukhus, vårdcentraler eller inom äldrevården. Som sjuksköterska är det ditt jobb att se till så att varje patient får rätt vård. Yrket passar dig som vill jobba med att möta människor inom hälso- och sjukvården!

 Gå till yrket sjuksköterska

CNC-operatör

Mars: CNC-operatör

Som CNC-operatör jobbar du med att programmera och övervaka datastyrda maskiner på verkstad eller inom industriproduktion. Det här är yrket för dig som älskar att arbeta med maskiner och automatisering.

 Gå till yrket CNC-operatör

Kock

Februari: Kock

Inom kockyrket jobbar du oftast i team och lagar mat till exempel på restaurang eller i storkök. Att vara kreativ, noggrann och snabb är viktiga egenskaper för en bra kock – och såklart att du älskar mat!

 Gå till yrket kock

Personbilsmekaniker

Januari: Personbilsmekaniker

Inom yrket bilmekaniker arbetar du med att reparera och underhålla lätta fordon. Bilmekaniker är ett bra yrke för dig som är motorintresserad och gillar att arbeta praktiskt med mekanik, elektronik och IT.

 Gå till personbilsmekaniker


2019

Verkstadssnickare

December: Verkstadssnickare

Som verkstads-/maskinsnickare får du inom möbel- och metallindustrin bygga dörrar, fönster och annan inredning. I stora eller små verkstäder arbetar du både med händerna och sköter maskiner.

 Gå till yrket verkstadssnickare

Möbelsnickare

November: Möbelsnickare

Vill du arbeta med händerna, är kreativ och har känsla för form och design? Som möbelsnickare är ditt jobb att bygga nya och restaurera gamla möbler. Du får också hantera olika typer av material.

 Gå till yrket möbelsnickare

Målare

Oktober: Målare

Målare är yrket för dig som vill ha en varierande arbetsplats, gillar att arbeta självständigt – och såklart med färg! Du får sätta färg på olika ytor och arbeta fram nyanser. Har du ett öga för färg?

 Gå till yrket målare

Senast uppdaterad: 08 maj 2023

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-04-16

5 gymnasieprogram som leder till jobb

Har du svårt att välja gymnasieprogram? Lugn, vi hjälper dig! Här berättar vi om framtidens arbetsmarknad och listar 5 gymnasieprogram som leder till jobb efter studenten.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-06-01

4 fördelar med att gå ett yrkesprogram

Hög lön och lättare att få jobb – låter det lockande? Då ska du välja ett yrkesprogram på gymnasiet. Det finns faktiskt forskning som visar att det lönar sig! gymnasium.se listar fyra fördelar med att gå ett yrkesprogram.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-01-31

Så blir du audionom

Som audionom arbetar du tvärvetenskapligt inom bland annat medicin, lingvistik, psykologi, anatomi, akustik och rehabilitering. Det absolut viktigaste i ditt yrke som audionom, är att du förhöjer livskvalitén hos barn och vuxna genom att förbättra deras kommunikation med samhället.

Läs mer