Visa gymnasium.se som: Mobil
Tjej med bygghjälm i verkstad

Månadens yrke

Varje månad lyfter vi ett inspirerande yrke och erbjuder en inblick i hur yrket fungerar. Månadens yrke tas fram i samarbete med branschorganisationer och fokuserar på spännande yrken som behöver arbetskraft. Inom alla Månadens yrke har du alltså stor chans att få jobb!

Här kan du se vilka yrken som blivit utvalda tidigare månader och vilket som gäller just nu. Följ länkarna för att läsa mer om yrket, se lönestatistik och ta reda på vilket gymnasieprogram som passar yrket bäst.


Anläggningsarbetare

Som väg- och anläggningsarbetare arbetar du utomhus året om med att bygga till exempel broar, tunnlar, vägar och parker. Det kan vara ett fysiskt arbete där du stöter på många olika maskiner och instrument. Självklart finns även stora utvecklingsmöjligheter inom yrket!

 Gå till yrket anläggningsarbetare


MöbelsnickareAugusti: Möbelsnickare
Möbelsnickare är ett kreativt hantverksyrke där du jobbar med att tillverka och reparera möbler. Ofta samarbetar du med formgivare och konstruktörer. I arbetet ingår allt från att välja ut rätt material till att hantera verktyg och göra ytbehandling.
 Gå till yrket möbelsnickare


Elektriker
Juli: Elektriker
I dagens samhället är vi beroende av elektricitet. Det  finns många inriktningar att välja mellan inom yrket för dig som vill bli elektriker. Är du noggrann och har ett intresse för elektronik och hantverk? 
 Gå till yrket elektriker

Fastighetstekniker
Juni: Fastighetstekniker
Fastighetens tekniska system är fastighetsteknikerns specialistområde. Du arbetar med drift, skötsel och underhåll av systemen. En kombination av teknisk, serviceinriktad och problemlösare är bra egenskaper hos en fastighetstekniker.
  Gå till fastighetstekniker

ByggnadsplåtslagareMaj: Byggnadsplåtslagare

Som byggnadsplåtslagare är din uppgift att mäta, klippa, montera och sköta plåt. Du kan hantera plåten i en verkstad eller på byggnader. Byggnadsplåtslagare är ett varierat och eftertraktat yrke och passar dig som vill arbeta med händerna!

 Gå tillbyggnadsplåtslagare

Kock
April: Kock
Älskar du mat? Som kock arbetar du i t.ex. provkök, på restaurang eller på TV. Inom kockyrket är det bra att vara både snabb och noggrann.

 Gå till yrket kock

CNC-operatör

Mars: CNC-operatör

Vill du arbeta med maskiner och automatisering? Som CNC-operatör programmerar och övervakar du datastyrda maskiner på verkstad eller inom industriproduktion.

  Gå till yrket CNC-operatör

Undersköterska

Februari: Undersköterska

Om du brinner för att hjälpa andra och vill jobba nära andra människor är undersköterska ett yrke för dig! Då jobbar du med omvårdnad på exempel hemtjänst eller äldreboende och ger de som behöver olika typer av stöd och hjälp i vardagen.

 Gå till yrket undersköterska

Motorman

Januari: Motorman

Som motorman arbetar du ombord på olika typer av fartyg med reparationer av teknisk utrustning och underhåll av huvud- och hjälpmaskineriet ombord på fartyg. Det här är yrket för dig som gillar teknik och problemlösning.

 Gå till yrket motorman


2020

Gymnasieingenjör

December: Gymnasieingenjör

Gymnasieingenjör, eller TE4, är ett fjärde år på Teknikprogrammet som ges på utvalda skolor. Här blir du väl förberedd inför vidare studier eller jobb efter gymnasiet!

 Gå till gymnasieingenjör

Möbelsnickare

November: Möbelsnickare

Möbelsnickeri innebär arbete med olika maskiner och verktyg för att tillverka nya möbler eller reparera gamla. Det här är yrket för dig som vill jobba med hantverk och precision!

 Gå till yrket möbelsnickare

Målare

Oktober: Målare

Målare är yrket för dig som vill ha en varierande arbetsplats, gillar att arbeta självständigt – och såklart med färg! Du färgsätter olika ytor och skapar olika nyanser på färgen. Arbetet är varierat och du jobbar på olika platser, antingen för en firma eller som egen företagare.

 Gå till yrket målare

VVS-montör

September: VVS-montör

VVS står för värme, ventilation och sanitet. Som VVS-montör installerar du rör för kall- och varmvatten, värmepumpar, element, dusch och annat som gör att vi får en bra vardag. En VVS-montör måste gilla problemlösning och att arbeta med både händer och hjärna.

 Gå till yrket VVS-montör

Anläggningsarbetare

Augusti: Anläggningsarbetare

Anläggning är första fasen i byggprojekt. Som väg- och anläggningsarbetare bygger du allt från broar, tunnlar och gator till trädgårdsanläggningar med stensättningar. Ett yrke som särskilt passar dig som vill jobba utomhus!

 Gå till yrket anläggningsarbetare

Lastbilsförare

Juli: Lastbilsförare

Tunga fordon och alla möjliga olika typer av transportvaror ingår i vardagen för en lastbilsförare. Yrket kräver att du är säker i trafiken och passar dig som kan tänka dig att spendera många arbetstimmar på vägen med lastbilen.

 Gå till yrket lastbilsförare

Elektriker

Juni: Elektriker

Att arbeta som elektriker innebär varierade arbetsdagar och passar dig som är noggrann och intresserad av både teknik och hantverk. Det finns många specialiseringar inom yrket. Ett stort plus är om du är en duktig problemlösare!

 Gå till yrket elektriker

Byggnadsplåtslagare

Maj: Byggnadsplåtslagare

En byggnadsplåtslagare arbetar med montering och skötsel av plåt på olika typer av byggnader. Yrket passar dig som är intresserad av ett varierat arbete både i verkstäder och högt upp i byggnader – gärna tillsammans med andra hantverkare.

 Gå till yrket byggnadsplåtslagare

Sjuksköterska

April: Sjuksköterska

Sjuksköterskor kan arbeta på sjukhus, vårdcentraler eller inom äldrevården. Som sjuksköterska är det ditt jobb att se till så att varje patient får rätt vård. Yrket passar dig som vill jobba med att möta människor inom hälso- och sjukvården!

 Gå till yrket sjuksköterska

CNC-operatör

Mars: CNC-operatör

Som CNC-operatör jobbar du med att programmera och övervaka datastyrda maskiner på verkstad eller inom industriproduktion. Det här är yrket för dig som älskar att arbeta med maskiner och automatisering.

 Gå till yrket CNC-operatör

Kock

Februari: Kock

Inom kockyrket jobbar du oftast i team och lagar mat till exempel på restaurang eller i storkök. Att vara kreativ, noggrann och snabb är viktiga egenskaper för en bra kock – och såklart att du älskar mat!

 Gå till yrket kock

Personbilsmekaniker

Januari: Personbilsmekaniker

Inom yrket bilmekaniker arbetar du med att reparera och underhålla lätta fordon. Bilmekaniker är ett bra yrke för dig som är motorintresserad och gillar att arbeta praktiskt med mekanik, elektronik och IT.

 Gå till personbilsmekaniker


2019

Verkstadssnickare

December: Verkstadssnickare

Som verkstads-/maskinsnickare får du inom möbel- och metallindustrin bygga dörrar, fönster och annan inredning. I stora eller små verkstäder arbetar du både med händerna och sköter maskiner.

 Gå till yrket verkstadssnickare

Möbelsnickare

November: Möbelsnickare

Vill du arbeta med händerna, är kreativ och har känsla för form och design? Som möbelsnickare är ditt jobb att bygga nya och restaurera gamla möbler. Du får också hantera olika typer av material.

 Gå till yrket möbelsnickare

Målare

Oktober: Målare

Målare är yrket för dig som vill ha en varierande arbetsplats, gillar att arbeta självständigt – och såklart med färg! Du får sätta färg på olika ytor och arbeta fram nyanser. Har du ett öga för färg?

 Gå till yrket målare

Senast uppdaterad: 08 sep 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-09-17

Lönestatistik för yrken

Vet du vad du vill arbeta med i framtiden, men är osäker på vad yrket har för lön? Vad tjänar egentligen de som arbetar som kock, ekonom eller lärare? På denna sida har vi samlat lönestatistik om en stor mängd yrken!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-10-17

Skriva CV under gymnasiet

Varför inte testa att skriva ett CV redan när du söker praktik på gymnasiet? Det förväntas inte lika mycket av dig när du söker praktik som när du söker jobb efter att du är färdigutbildad. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-03-25

Störst chans att få jobb 2025

Enligt Arbetsförmedlingen kommer det finnas många jobbmöjligheter under 2025, samtidigt poängterar de att det är viktigt att gå klart sin gymnasieutbildning. Här kan du läsa om vilka yrken du ska satsa på och vilka gymnasieprogram som har störst chans att leda till jobb.

Läs mer