Visa gymnasium.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas ditt gymnasieval? Vi samlar artiklar och information om coronviruset och skolan. Läs mer här!

Så blir du bilskadereparatör

Bilskadereparatör — Hitta utbildning här 

Hur blir man bilskadereparatör på gymnasiet?

Vill du jobba som bilskadereparatör läser du fordons- och transportprogrammet med inriktning karosseri och lackering. Första året på fordons- och transportprogrammet är ett gemensamt och grundläggande år för alla inriktningar. Till det andra året väljer du inriktningen bilskadereparatör och läser ämnen som:

  • miljö, kvalitet & säkerhet
  • system, verktyg & diagnosutrustning
  • yrkesspecifika kunskaper inom bilskadereparation, som t.ex. kaross & inredning, service & underhåll, elsystem & instrument, härdplastutbildning, m.m.

Du kan börja jobba som bilskadereparatör direkt efter gymnasiet.

Vad gör en bilskadereparatör?

Bilskadereparatörer får varje dag varierande och intressanta arbetsuppgifter att lösa på olika fordonsskador.

Det är aldrig roligt att krocka med en bil för 400 000 kronor. Desto roligare är det att få beskedet att den skickliga bilskadereparatören lyckats fixa den. För denna yrkesgrupp, som kanske bäst beskrivs som bilvärldens egna kirurger, är ingen arbetsdag den andra lik.

Yrket kräver ett skarpt sinne för problemlösning och gedigen kunskap inom bland annat mätning och svetsning. Allt för att komma på hur krock- och plåtskadade fordon ska repareras på bästa sätt.

I takt med att fordonen får nya säkerhetsfunktioner (som airbags) och nya material (som kolfiber) ställs nya kunskapskrav. Styling av bilar är en särskild nisch inom yrket.

Framtidsutsikter för bilskadereparatör

Efterfrågan på bilskadereparatörer är stor inom branschen. Tillgången på bilskadereparatörer är god, men inte tillräcklig för att täcka behovet. Arbetsmarknaden för bilskadereparatörer bedöms därför bli god både på fem och tio års sikt.

Framtidsutsikterna för bilskadereparatör är mycket goda på såväl kort som lång sikt enligt Tempen på motorbranschen.

Källa: Transportföretagen


Bra val av gymnasieprogram:


Vi Kör!

Vill du veta mer om bransch- och arbetsgivarorganisationen för transportnäringen?

Läs mer här!


« Tillbaka till alla yrken inom Fordon & transport
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö

Senast uppdaterad: 12 maj 2020

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-03-30

Så blir du tågvärd

Tågvärd – Hitta utbildning på: Fordon och transport  Handel och administration För att arbeta som tågvärd efter gymnasiet behöver bli anställd på ett tågföretag där du sedan utbildas internt under några veckor. Det kan vara praktiskt att studera på Handels- och administrationsprogrammet på gymnasiet för att lära dig mer om serviceyrket. Det kan även vara bra att kunna flera språk då det finns ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-03-13

Så blir du fartygsbefäl

Om du vill bli befälhavare är det bra att gå en Sjöfartsutbildning på gymnasiet och även specialisera dig om du vill jobba på däck eller maskin. Programmet erbjuder kunskap och även certifikat i bland annat säkerhetsutbildning, utbildning i brandskydd, VHF-certifikat, fartygsbefäl VII och maskinbefäl VII. Efter dina gymnasiestudier kan du läsa Sjökaptensprogrammet på universitet eller högskola.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-05-12

Så blir du reservdelsspecialist

Vill du jobba som reservdelsspecialist läser du fordons- och transportprogrammet med inriktning godshantering. Första året på fordons- och transportprogrammet är ett gemensamt och grundläggande år för alla inriktningar. Till det andra året väljer du inriktningen godshantering och läser ämnen som: Du kan börja jobba som reservdelsspecialist direkt efter gymnasiet.
Läs mer