Visa gymnasium.se som: Mobil

Så blir du bilskadereparatör

Bilskadereparatör — Hitta utbildning här 

Hur blir man bilskadereparatör på gymnasiet?

Vill du jobba som bilskadereparatör läser du fordons- och transportprogrammet med inriktning karosseri och lackering. Första året på fordons- och transportprogrammet är ett gemensamt och grundläggande år för alla inriktningar. Till det andra året väljer du inriktningen bilskadereparatör och läser ämnen som:

  • miljö, kvalitet & säkerhet
  • system, verktyg & diagnosutrustning
  • yrkesspecifika kunskaper inom bilskadereparation, som t.ex. kaross & inredning, service & underhåll, elsystem & instrument, härdplastutbildning, m.m.

Du kan börja jobba som bilskadereparatör direkt efter gymnasiet.

Vad gör en bilskadereparatör?

Bilskadereparatörer får varje dag varierande och intressanta arbetsuppgifter att lösa på olika fordonsskador.

Det är aldrig roligt att krocka med en bil för 400 000 kronor. Desto roligare är det att få beskedet att den skickliga bilskadereparatören lyckats fixa den. För denna yrkesgrupp, som kanske bäst beskrivs som bilvärldens egna kirurger, är ingen arbetsdag den andra lik.

Yrket kräver ett skarpt sinne för problemlösning och gedigen kunskap inom bland annat mätning och svetsning. Allt för att komma på hur krock- och plåtskadade fordon ska repareras på bästa sätt.

I takt med att fordonen får nya säkerhetsfunktioner (som airbags) och nya material (som kolfiber) ställs nya kunskapskrav. Styling av bilar är en särskild nisch inom yrket.

Arbetsmiljö och säkerhet för bilskadereparatörer

Handledarfilm om bilskadereparatörer.

Framtidsutsikter för bilskadereparatör

Efterfrågan på bilskadereparatörer är stor inom branschen. Tillgången på bilskadereparatörer är god, men inte tillräcklig för att täcka behovet. Arbetsmarknaden för bilskadereparatörer bedöms därför bli god både på fem och tio års sikt.

Framtidsutsikterna för bilskadereparatör är mycket goda på såväl kort som lång sikt enligt Tempen på motorbranschen.

Källa: Transportföretagen


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Fordon & transport
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö

Senast uppdaterad: 25 feb 2020

Bästa vägen till drömjobbet

Som färdigutbildad kommer du snabbt ut i arbete, för här behövs fler kvalificerade medarbetare. Välkommen till din spännande framtid!