Visa gymnasium.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas ditt gymnasieval? Vi samlar artiklar och information om coronviruset och skolan. Läs mer här!

Så blir du elektriker

Så blir du elektriker

Elektriker – Hitta utbildning här

Hur blir man elektriker på gymnasiet?

För att utbilda dig till elektriker bör du välja El- och energiprogrammet med inriktning Elteknik på gymnasiet. Det är ett yrkesförberedande program och du kommer att kunna arbeta som elektriker direkt efter gymnasiet.

Om du vill vidareutbilda dig efter gymnasiet är detta fullt möjligt. Det finns många olika utbildningar att välja mellan, både yrkesförberedande och akademiska utbildningar på högskola och universitet.

Det är ofta ett krav i yrket som elektriker att man har B-körkort.

Vad gör en elektriker?

Är du intresserad av att hålla på med elektriska och elektroniska prylar? Är du noggrann och tycker om att arbeta självständigt? Då kanske du är intresserad av att bli elektriker.

Som elektriker ser du till att förse samhället med din kunskap. Utan dig skulle samhället totalt stanna av. Att arbeta som elektriker innebär ett roligt och varierande jobb där du träffar många olika människor och utför många olika typer av uppgifter. Du måste vara problemlösande och utåtriktad. Området är stort och du kan enkelt specialisera dig som elektriker.

Mycket av elektrikerns arbete är tekniskt baserat, men det förekommer också rent hantverksmässiga inslag. Exempel på några vanliga yrken är installationselektriker, industrielektriker, distributionselektriker och serviceelektriker.

Framtidsutsikter för elektriker

Arbetsförmedlingen bedömer att installationselektriker möter en medelgod arbetsmarknad både på fem och tio års sikt. Det kommer finnas goda jobbmöjligheter för färdigutbildade och erfarna elektriker. För nyexaminerade som söker lärlingsanställning kan det dock upplevas som hård konkurrens om jobben.

Bedömningen för distributionselektriker är att de kommer möta en god arbetsmarknad både på fem och tio års sikt.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för Installations- och serviceelektriker

32 800 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2017


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Installation, drift & underhåll
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Senast uppdaterad: 13 mar 2020

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-03-13

Så blir du fastighetstekniker

Fastighetstekniker – Hitta utbildning på: För att bli fastighetstekniker kan det vara lämpligt att läsa VVS- och fastighetsprogrammet med inriktning Fastighet. Förkunskaper: Åk 9 Utbildning: 3- årig gymnasieutbildning med yrkesexamen eller med högskolebehörighet eller Förkunskaper: 3-årig gymnasieutbildning med yrkesexamen eller med högskolebehörighet Utbildning: Minst 1,5 år motsvarande 300 YH-po ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-03-12

Yrken efter El- och energiprogrammet

El- och energiprogrammet är ett yrkesprogram på gymnasiet och du kan börja jobba direkt efter examen. Efter att ha gått programmet kan du till exempel jobba med energi, el eller vatten. Du har alltid möjlighet att läsa in grundläggande högskolebehörighet även på yrkesprogram. Här får du förslag på yrken som kan vara passande efter att ha läst El- och energiprogrammet!
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-03-13

Så blir du kyl- och värmepumpstekniker

Kyl- och värmepumpstekniker – Hitta utbildning här För att bli kyl- och värmepumpsmontör kan du studera VVS- och fastighetsprogrammet på gymnasiet med inriktningen Kyl- och värmepumpsteknik. Du kan sedan studera vidare till kyl- och värmepumpstekniker på Yrkeshögskolan. Om du börjar jobba direkt som montör efter gymnasiet så kan du genom arbetserfarenhet utvecklas till att bli tekniker istället.
Läs mer