Visa gymnasium.se som: Mobil

Så blir du elektriker

Så blir du elektriker

Hur blir man elektriker på gymnasiet?

För att utbilda dig till elektriker bör du välja El- och energiprogrammet med inriktning Elteknik på gymnasiet. Det är ett yrkesförberedande program och du kommer att kunna arbeta som elektriker direkt efter gymnasiet.

Om du vill vidareutbilda dig efter gymnasiet är detta fullt möjligt. Det finns många olika utbildningar att välja mellan, både yrkesförberedande och akademiska utbildningar på högskola och universitet.

Det är ofta ett krav i yrket som elektriker att man har B-körkort.

Vad gör en elektriker?

Är du intresserad av att hålla på med elektriska och elektroniska prylar? Är du noggrann och tycker om att arbeta självständigt? Då kanske du är intresserad av att bli elektriker.

Som elektriker ser du till att förse samhället med din kunskap. Utan dig skulle samhället totalt stanna av. Att arbeta som elektriker innebär ett roligt och varierande jobb där du träffar många olika människor och utför många olika typer av uppgifter. Du måste vara problemlösande och utåtriktad. Området är stort och du kan enkelt specialisera dig som elektriker.

Mycket av elektrikerns arbete är tekniskt baserat, men det förekommer också rent hantverksmässiga inslag. Exempel på några vanliga yrken är installationselektriker, industrielektriker, distributionselektriker och serviceelektriker.

Framtidsutsikter för elektriker

Arbetsförmedlingen bedömer att installationselektriker möter en medelgod arbetsmarknad både på fem och tio års sikt. Det kommer finnas goda jobbmöjligheter för färdigutbildade och erfarna elektriker. För nyexaminerade som söker lärlingsanställning kan det dock upplevas som hård konkurrens om jobben.

Bedömningen för distributionselektriker är att de kommer möta en god arbetsmarknad både på fem och tio års sikt.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för Installations- och serviceelektriker

32 800 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2017


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Installation, drift & underhåll
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Senast uppdaterad: 24 sep 2018