Visa gymnasium.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas ditt gymnasieval? Vi samlar artiklar och information om coronviruset och skolan. Läs mer här!

Så blir du personbilsmekaniker

Personbilsmekaniker – Hitta utbildning här

Hur blir man personbilsmekaniker på gymnasiet?

Vill du jobba som personbilsmekaniker efter gymnasiet passar det bäst att läsa fordons- och transportprogrammet med inriktning personbil på gymnasiet. Första året på fordons- och transportprogrammet är ett gemensamt och grundläggande år för alla inriktningar. Till det andra året väljer du inriktningen personbil och läser ämnen som:

  • miljö, kvalitet & säkerhet
  • system, verktyg & diagnosutrustning
  • yrkesspecifika kunskaper inom personbil, som t.ex. service & underhåll, motor med utrustning, elsystem & instrument, bromssystem, hjulupphängning & styrsystem, m.m.

Du kan börja jobba som personbilsmekaniker direkt efter gymnasiet.

Vad gör en personbilsmekaniker?

Personbilsmekaniker arbetar med allt från högteknologiskt finlir till handfast skruvande på lätta fordon.

I takt med att bilutvecklingen tar enorma kliv framåt, förändras även yrket personbilsmekaniker. Kvar finns de genuina motorkunskaperna och den stora yrkesstoltheten, men nu när våra fordon består av ett stort antal ihopkopplade datorer som måste samverka, ställs det helt andra krav på den som ska reparera dem.

I dag är kunskap inom mekanik, elektronik och IT ett absolut måste för den som vill jobba som bilmekaniker. Dessutom blir det allt vanligare att personbilsmekaniker har mycket kontakt med kunder, så det är en klar fördel om du är en trevlig prick också!

Framtidsutsikter för bilmekaniker

Efterfrågan på personbilsmekaniker är stor inom branschen. Tillgången på personbilsmekaniker är god, men inte tillräcklig för att täcka behovet. Arbetsmarknaden för personbilsmekaniker bedöms därför bli god både på fem och tio års sikt.

Framtidsutsikterna för personbilsmekaniker är goda på såväl kort som lång sikt enligt Tempen på motorbranschen.

Källa: Transportföretagen

Lönestatistik för Motorfordonsmekaniker och fordonsreparatörer

28 500 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2017


Bra val av gymnasieprogram:


Vi Kör!

Vill du veta mer om bransch- och arbetsgivarorganisationen för transportnäringen?

Läs mer här!


« Tillbaka till alla yrken inom Transport
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö

Senast uppdaterad: 12 maj 2020

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-12-12

Yrken inom fordon och transport

För de flesta yrken inom fordons- och transportområdet är det ett bra val att ha läst Fordons- och transportprogrammet på gymnasiet. Vill du bli till exempel pilot kan det dock vara ett smart val att läsa Naturvetenskapsprogrammet eller Teknikprogrammet. När man arbetar inom området fordon och transport kan man arbeta på många olika nivåer.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-03-30

Yrken efter Fordons- och transportprogrammet

Fordons- och transportprogrammet är ett yrkesprogram på gymnasiet och du kan börja jobba direkt efter examen. Programmet är ett bra val för dig som vill jobba med fordon i framtiden. Kom ihåg att du alltid har möjlighet att läsa in grundläggande högskolebehörighet även på yrkesprogram. Här får du förslag på yrken som kan vara passande efter att ha läst Fordons- och transportprogrammet!
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-03-30

Så blir du flygmekaniker

Flygmekaniker – Hitta utbildning på: Flygteknik  Fordon & transport * * Kräver extra kurser för behörighet Om du vill bli flygmekaniker finns det möjlighet att läsa flygteknikprogrammet på gymnasiet. Flygteknikprogrammet finns på få, utvalda skolor i landet men utbildningen är rikstäckande, vilket betyder att du kan söka in till programmet var än i landet du bor.
Läs mer