Visa gymnasium.se som: Mobil

Yrken inom fordon och transport

För de flesta yrken inom fordons- och transportområdet är det ett bra val att ha läst Fordons- och transportprogrammet på gymnasiet. Vill du bli till exempel pilot kan det dock vara ett smart val att läsa Naturvetenskapsprogrammet eller Teknikprogrammet.

När man arbetar inom området fordon och transport kan man arbeta på många olika nivåer. Något som har en stor påverkan på transportbranschen är den snabba utvecklingen inom data- och informationsteknik. Till exempel har tekniken inneburit nya möjligheter att planera transporter på ett effektivt sätt. 

Transporter och resor är något som pågår dygnet runt och det finns många yrken att välja på. Inom transport kan man arbeta med till exempel flyg, tågtrafik, landsvägstransporter eller sjöfart.

Här kan du läsa mer om specifika yrken inom fordon och transport:Läs mer om Fordons- och transportprogrammet och hitta skolor som erbjuder utbildningen


    Yrkesguidens startsida

Senast uppdaterad: 12 dec 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-02-25

Så blir du lastbilsmekaniker

Vill du jobba som lastbilmekaniker efter gymnasiet passar det bäst att läsa fordons- och transportprogrammet med inriktning lastbil och mobila maskiner på gymnasiet. Första året på fordons- och transportprogrammet är ett gemensamt och grundläggande år för alla inriktningar. Till det andra året väljer du inriktningen lastbil och läser ämnen som: Du kan börja jobba som lastbilsmekaniker direkt efter ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-02-26

Så blir du trafikledare för tåg

Trafikledare för tåg – Hitta utbildning här För att jobba som trafikledare för tåg behöver du ha en gymnasieexamen och kan uttrycka dig väl i tal och skrift i svenska. Själva utbildningen till trafikledare och trafikinformatör får du sedan i samband med anställning. Det fungerar så att man anställs som aspirant under cirka ett år, då du får internutbildning som är både praktisk och teoretisk.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-03-10

Så blir du lokförare

Lokförare – Hitta utbildning här För att arbeta som lokförare så behöver du studera en lokförarutbildning på en yrkeshögskola (YH), vilket kräver att du har en gymnasieexamen. Lokförarutbildningen är 1,5 år lång och ges på flera olika platser i Sverige. Passande gymnasieutbildningar för lokförare är Fordons- och transportprogrammet som ger kunskap om fordon, transporter och trafik.
Läs mer

Bästa vägen till drömjobbet

Som färdigutbildad kommer du snabbt ut i arbete, för här behövs fler kvalificerade medarbetare. Välkommen till din spännande framtid!