Så blir du tågreparatör

Vad gör en tågreparatör och hur blir man det efter gymnasiet? Vi berättar mer om yrket, lönen och vad du kan plugga på gymnasiet för att bli det.

tågreparatör

Tågreparatör - hitta utbildning på:

Industritekniska programmet

Fordons- och transportprogrammet

Hur blir man tågreparatör? 

För dig som vill bli tågreparatör är fordons- och transportprogrammet ett bra val. Det kan även passa dig att välja industritekniska programmet. 

Du kan vidareutbilda dig till tågtekniker genom att läsa en utbildning på yrkeshögskola eller komvux. Många företag anställer dock dig som reparatör utan vidareutbildning efter gymnasiet men då är det meriterande om du läst ett mer tekniskt program samt har erfarenhet från mekaniskt arbete.

Vad gör en tågreparatör?

Som tågreparatör arbetar du både med förebyggande och mer akut underhåll av olika tågfordon. Du som reparatör kan arbeta med olika typer av lok, tågvagnar, tunnelbanevagnar och spårvagnar. Vad för typ av fordon du arbetar med varierar beroende på var du är anställd. 


Vanliga arbetsuppgifter är olika reparationer så som till exempel byte av motorer, byte av en glasruta som gått sönder eller reparation av ett trasigt säte. Ju mer avancerade tåg desto mer kunskap behöver du ha inom de olika områdena. Dina arbetsuppgifter kan även bestå av svetsning och hårdlödning. Du utför större delen av ditt arbete i en verkstad men du kan ibland även behöva rycka ut och åtgärda något direkt på plats. Det är viktigt att du kan arbeta självständigt och att du har lätt för att ta egna beslut. 

Ibland arbetar du mer med underhåll där fordonen kontrolleras och undersöks och ibland består dina arbetsuppgifter mer av att reparera skadade eller trasiga fordon.

Framtidsutsikter för en tågreparatör

Det finns för tillfället ingen prognos för yrkets framtidsutsikter på Arbetsförmedlingen.

Lönestatistik för bangårdsarbetare

31 400 kr/månad

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2021


Bra val av gymnasieprogram:

 Industritekniska programmet

 Fordons- och transportprogrammet


Järnvägsjobb drivs av Järnvägsbranschens samverkansforum, JBS, som är järnvägsbranschens gemensamma arena för samarbete kring för utbildningar och attraktivitet. JBS jobbar för att järnvägsbranchen ska ha utbildad och kompetent personal som är redo för framtidens utmaningar.

Järvägsjobb


Tillbaka till Järnvägsjobb

Wilma Abrahamsson Hjärne

Wilma Abrahamsson Hjärne

Digital Content Specialist (Visa mer)
Wilma arbetar som Digital Content Specialist på gymnasium.se. Hennes mål är att ta fram inspirerande innehåll som kan hjälpa framtida elever att göra rätt gymnasieval. Efter att ha studerat samhälle/kultur på gymnasiet läste hon bland annat socialt arbete vid Lunds Universitet och utbildade sig senare till Webbkommunikatör på Medieinstitutet i Stockholm. Utöver att skriva artiklar gillar Wilma att arbeta med kreativa uppgifter och sociala medier. Du hittar henne ofta som skribent på artiklar som handlar om gymnasiestarten och nationella proven. (Mindre)

Om

Wilma arbetar som Digital Content Specialist på gymnasium.se. Hennes mål är att ta fram inspirerande innehåll som kan hjälpa framtida elever att göra rätt gymnasieval. Efter att ha studerat samhälle/kultur på gymnasiet läste hon bland annat socialt arbete vid Lunds Universitet och utbildade sig senare till Webbkommunikatör på Medieinstitutet i Stockholm. Utöver att skriva artiklar gillar Wilma att arbeta med kreativa uppgifter och sociala medier. Du hittar henne ofta som skribent på artiklar som handlar om gymnasiestarten och nationella proven.

Annonser