Så blir du spårsvetsare

Är du intresserad av svetsteknik och järnvägsbranschen? Då är spårsvetsare ett yrke för dig! Läs mer här om vilka program som är bra att gå, vilka karriärsmöjligheter som finns och vad du kan tjäna som spårsvetsare. 

spårsvetsare

Spårsvetsare - hitta utbildning på:

Industritekniska programmet, Svetsteknik

Bygg- och anläggningsprogrammet


Hur blir man spårsvetsare?

För att bli spårsvetsare är det Industritekniska programmet med inriktning svetsteknik samt Bygg- och anläggningsprogrammet bra att gå. 

Efter gymnasiet kan du gå en 1,5 årig yrkeshögskoleutbildning som ger dig praktisk och teoretisk kunskap inom spårsvetsaryrket. I utbildningen ingår även en praktik (LIA, Lärande i arbete) där du får möjlighet att testa på dina kunskaper i praktiken. 

Medicinska krav

För en anställning till spårsvetsare behöver man bli godkänd på de medicinska krav som ställs för alla som arbetar i järnvägens säkerhetstjänst. Spårsvetsare får inte ha några allvarliga sjukdomar som leder till att man tappar medvetande eller uppmärksamhet. B-körkort är också ett anställningskrav. 

Vad gör en spårsvetsare?

En spårsvetsare arbetar med underhåll, felavhjälpning och nybyggnation av järnvägsspår. Andra arbetsuppgifter som ingår är växelbyten, räls- och slipersbyten liksom akuta åtgärder av rälsbrott på vintern och solkurvor på sommaren.

Som spårsvetsare fogar man samman och reparerar avancerat stål. Därför är kraven på kvalitet och utförande väldigt höga. Den tunga trafik järnvägsspåren belastas av ställer höga krav på spårets uppbyggnad, komponenter och underhåll. 

Framtidsutsikter för en spårsvetsare

Det är idag brist på välutbildade spårsvetsare och det finns därför många olika jobb att välja mellan. Vill du ha ett ansvarsfullt och fritt jobb där du får arbeta praktiskt utomhus och bidra till en miljövänligare värld? Då är spårsvetsaryrket något för dig!

Källa: Arbetsförmedlingen, järnvägsjobb.se


Förmågor & kompetenser som är bra att ha för en spårsvetsare

⏱️ Stresstålighet

Du arbetar ofta under stor tidspress för att tågtrafiken ska kunna rulla på och inte stoppas upp i onödan. 

✔️ Kvalitetsinriktad

Det är särskilt viktigt att producera produkter som håller god kvalitet. 

🦺 Säkerhetsfokuserad

Du ska ha en förmåga att kunna förutspå risker i arbetet. 

📑 Förmåga att följa regler

Du ska kunna följa instruktioner och läsa och förstå ritningar.


Lönestatistik för spårsvetsare

31 600 kr/månad

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2022


Järnvägsjobb drivs av Järnvägsbranschens samverkansforum, JBS, som är järnvägsbranschens gemensamma arena för samarbete kring för utbildningar och attraktivitet. JBS jobbar för att järnvägsbranchen ska ha utbildad och kompetent personal som är redo för framtidens utmaningar.

Järvägsjobb


Tillbaka till Järnvägsjobb


Annonser