Så blir du anläggningsingenjör inom järnväg

Vad gör en anläggningsingenjör inom järnväg och hur blir man det efter gymnasiet? Vi berättar mer om yrket, lönen och arbetsuppgifter.

Anläggningsingenjör inom järnväg - hitta utbildning på:

Teknikprogrammet

El- och energiprogrammet

Hur blir man anläggningsingenjör inom järnväg?

För dig som vill bli anläggningsingenjör inom järnväg är teknikprogrammet ett bra val. Det kan även passa dig att välja el- och energiprogrammet. 

För att bli ingenjör finns det olika vägar att gå och även flera olika utbildningsnivåer. Du kan till exempel utbilda dig till ingenjör på universitet eller högskola eller så kan du läsa en ingenjörsutbildning på en yrkeshögskola.

Vad gör en anläggningsingenjör inom järnväg?

Som anläggningsingenjör inom järnväg har du en väldigt viktig roll inom arbetet med Sveriges infrastruktur och tillväxt. Du som anläggningsingenjör arbetar bland annat med att planera, leda och hålla koll på infrastrukturprojekt inom olika järnvägsarbeten. Det är din uppgift att säkerställa att projektet når sina mål när det kommer till kvalitet, miljö och säkerhet. Det ingår också i ditt arbete att säkerställa att projekten har en bra och trygg arbetsmiljö för de andra anställda. 

Andra vanliga arbetsuppgifter för en anläggningsingenjör inom järnväg är också att ta fram budgetar, kalkyler och tolkningar av ritningar. 

Du som anläggningsingenjör har ett övergripande ansvar och framförallt en koordinerande roll. Det innebär att det är en fördel om du har enkelt för att ta ansvar. I din roll är det också vanligt att du leder hela arbetslag och det är därför viktigt att du har ett bra ledarskap och är bra på att kommunicera. Yrket passar dig som vill att dina arbetsdagar ska vara varierande och sociala. Du får arbeta med både problemlösning och projektledning samtidigt som du är med och bidrar till samhällets utveckling.

Framtidsutsikter för en anläggningsingenjör inom järnväg

Det finns för tillfället ingen prognos för yrkets framtidsutsikter på Arbetsförmedlingen men den allmänna bedömningen är att framtidsutsikterna för en anläggningsingenjör är goda då kompetensbrist förväntas i byggbranschen de närmaste åren. Det sker även järnvägssatsningar runt om i helat landet, vilket öppnar upp för fler arbetsmöjligheter.

Lönestatistik för anläggningsingenjör inom järnväg

40 200 kr/månad

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2021


Bra val av gymnasieprogram:

 Teknikprogrammet

 El- och energiprogrammet


Järnvägsjobb drivs av Järnvägsbranschens samverkansforum, JBS, som är järnvägsbranschens gemensamma arena för samarbete kring för utbildningar och attraktivitet. JBS jobbar för att järnvägsbranchen ska ha utbildad och kompetent personal som är redo för framtidens utmaningar.

Järvägsjobb


Tillbaka till Järnvägsjobb

Wilma Abrahamsson Hjärne

Wilma Abrahamsson Hjärne

Digital Content Specialist (Visa mer)
Wilma arbetar som Digital Content Specialist på gymnasium.se. Hennes mål är att ta fram inspirerande innehåll som kan hjälpa framtida elever att göra rätt gymnasieval. Efter att ha studerat samhälle/kultur på gymnasiet läste hon bland annat socialt arbete vid Lunds Universitet och utbildade sig senare till Webbkommunikatör på Medieinstitutet i Stockholm. Utöver att skriva artiklar gillar Wilma att arbeta med kreativa uppgifter och sociala medier. Du hittar henne ofta som skribent på artiklar som handlar om gymnasiestarten och nationella proven. (Mindre)

Om

Wilma arbetar som Digital Content Specialist på gymnasium.se. Hennes mål är att ta fram inspirerande innehåll som kan hjälpa framtida elever att göra rätt gymnasieval. Efter att ha studerat samhälle/kultur på gymnasiet läste hon bland annat socialt arbete vid Lunds Universitet och utbildade sig senare till Webbkommunikatör på Medieinstitutet i Stockholm. Utöver att skriva artiklar gillar Wilma att arbeta med kreativa uppgifter och sociala medier. Du hittar henne ofta som skribent på artiklar som handlar om gymnasiestarten och nationella proven.

Annonser