Visa gymnasium.se som: Mobil

Så blir du lastbilsförare

Hur blir man lstbilsförare?

Lastbilsförare – Hitta utbildning här

Hur blir man lastbilsförare på gymnasiet?

Välj Fordons- och transportprogrammet på gymnasiet om du vill arbeta som lastbilsförare efter gymnasiet. Det kan även finnas utbildningar inom komvux.

Vad gör en lastbilsförare?

Det finns många olika yrken och vägar att gå om du vill bli yrkesförare. Lastbilsförare är en av dem. Oavsett vad som ska transporteras så behövs det en lastbilsförare. Som lastbilsförare transporterar du allt från möbler, byggmaterial och livsmedel till levande djur, kemikalier och bränsle.

Yrket kräver att du är serviceinriktad och villig att lösa problem. Du måste kunna hantera tunga fordon och arbetet ställer höga krav på dig ur en trafiksäkerhetssynpunkt. Det är även viktigt att du är duktig på att planera och organisera dina arbetsuppgifter.

Att arbeta som lastbilsförare är ett självständigt arbete så du måste vara inställd på att många timmar är på egen hand i din lastbil. För att få köra medeltung lastbil behöver du vara 18 år (behörighet C1 och C1E). För att få köra tung lastbil och tung lastbil med släp (behörighet C och CE) är åldersgränsen 21 år.

Framtidsutsikter för lastbilsförare

Jobbmöjligheterna kommer vara medelgoda för lastbilsförare både på fem och tio års sikt.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för Lastbilsförare m.fl.

28 300 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2017


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Transport
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Senast uppdaterad: 10 mar 2020

Bästa vägen till drömjobbet

Som färdigutbildad kommer du snabbt ut i arbete, för här behövs fler kvalificerade medarbetare. Välkommen till din spännande framtid!