Visa gymnasium.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas ditt gymnasieval? Vi samlar artiklar och information om coronviruset och skolan. Läs mer här!

Så blir du lastbilsförare

Lastbilsförare – Hitta utbildning här

Hur blir man lastbilsförare på gymnasiet?

Välj Fordons- och transportprogrammet på gymnasiet om du vill arbeta som lastbilsförare efter gymnasiet. Det kan även finnas utbildningar inom komvux.

Vad gör en lastbilsförare?

Det finns många olika yrken och vägar att gå om du vill bli yrkesförare. Lastbilsförare är en av dem. Oavsett vad som ska transporteras så behövs det en lastbilsförare. Som lastbilsförare transporterar du allt från möbler, byggmaterial och livsmedel till levande djur, kemikalier och bränsle.

Yrket kräver att du är serviceinriktad och villig att lösa problem. Du måste kunna hantera tunga fordon och arbetet ställer höga krav på dig ur en trafiksäkerhetssynpunkt. Det är även viktigt att du är duktig på att planera och organisera dina arbetsuppgifter.

Att arbeta som lastbilsförare är ett självständigt arbete så du måste vara inställd på att många timmar är på egen hand i din lastbil. För att få köra medeltung lastbil behöver du vara 18 år (behörighet C1 och C1E). För att få köra tung lastbil och tung lastbil med släp (behörighet C och CE) är åldersgränsen 21 år.

Framtidsutsikter för lastbilsförare

Jobbmöjligheterna kommer vara medelgoda för lastbilsförare både på fem och tio års sikt.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för Lastbilsförare m.fl.

28 300 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2017


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Transport
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö

Senast uppdaterad: 07 jul 2020

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-03-30

Så blir du tågvärd

Tågvärd – Hitta utbildning på: Fordon och transport  Handel och administration För att arbeta som tågvärd efter gymnasiet behöver bli anställd på ett tågföretag där du sedan utbildas internt under några veckor. Det kan vara praktiskt att studera på Handels- och administrationsprogrammet på gymnasiet för att lära dig mer om serviceyrket. Det kan även vara bra att kunna flera språk då det finns ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-03-10

Så blir du lokförare

Lokförare – Hitta utbildning här För att arbeta som lokförare så behöver du studera en lokförarutbildning på en yrkeshögskola (YH), vilket kräver att du har en gymnasieexamen. Lokförarutbildningen är 1,5 år lång och ges på flera olika platser i Sverige. Passande gymnasieutbildningar för lokförare är Fordons- och transportprogrammet som ger kunskap om fordon, transporter och trafik.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-03-13

Så blir du fartygsbefäl

Om du vill bli befälhavare är det bra att gå en Sjöfartsutbildning på gymnasiet och även specialisera dig om du vill jobba på däck eller maskin. Programmet erbjuder kunskap och även certifikat i bland annat säkerhetsutbildning, utbildning i brandskydd, VHF-certifikat, fartygsbefäl VII och maskinbefäl VII. Efter dina gymnasiestudier kan du läsa Sjökaptensprogrammet på universitet eller högskola.
Läs mer