Så blir du tågtekniker

Är du intresserad av teknik och järnväg? Då är tågtekniker ett yrke för dig! Bra förberedande gymnasieprogram att gå är El- och energiprogrammet eller Teknikprogrammet. Läs mer om tågteknikeryrket här!

tågtekniker

Tågtekniker - hitta utbildning på:

Teknikprogrammet


Hur blir man tågtekniker?

För dig som vill bli tågtekniker är El- och energiprogrammet eller Teknikprogrammet bra att gå. Dessa program ger dig förkunskaperna att söka dig vidare till en yrkeshögskoleutbildning. 

Yrkeshögskoleutbildningen är 1,5 år och du får kunskaper inom bland annat underhållsteknik, säkerhet och elektriska system. I utbildningen ingår även en 20 veckors praktik (LIA, Lärande i arbete) där du får möjlighet att testa dina teoretiska kunskaper i praktiken. LIA:n kan genomföras hos olika underhållsföretag i hela Sverige. 

Vad gör en tågtekniker?

En tågtekniker är expert på tågens uppbyggnad och har kunskaper om hur tågets elektronik och mekanik ska hanteras. Arbetsuppgifterna för en tågtekniker är att dels planera för ett effektivt underhåll samt att felsöka. Det innebär ett arbete med bland annat datateknik, mekanik, elektronik och automation.

Som tågtekniker krävs det att du har både en praktiskt förmåga och teoretiska kunskaper för att kunna hantera högteknologiska tåg. Kunskaper som krävs i yrket är bland annat underhållsteknik, mätteknik, elektriska system, elektronikstyrda mekaniska system, säkerhet, teknisk engelska och signalteknik. Bredden av färdigheter som en tågtekniker har möjliggör att du även kan arbeta med tekniskt underhåll inom andra branscher. Detta ger dig som utbildad tågtekniker stora möjligheter och valfrihet. 

💡 Tips! Lyssna på Järnvägsjobbs podcast om hur det är att studera till tågtekniker. I avsnittet får du träffa Hamza Khalil som utbildar sig till tågtekniker på MTR:s yrkeshögskola i Stockholm. 
 Lyssna på podden här!


Framtidsutsikter för tågteknikeryrket

Den globala miljösituationen har lett till att det satsas mycket på spårbunden trafik och tågbranschen genomgår en stark teknisk utveckling. Hållbarhetsfrågor står högt upp på agendan där järnvägen har en central roll. Därför är efterfrågan stor på tågtekniker i hela världen.

Källa: järnvägsjobb.se


Lönestatistik för tågtekniker

33 700 kr/månad

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2022


Bra val av gymnasieprogram:

 El och energiprogrammet

 Fordon- och transportprogrammet

 Teknikprogrammet


Järnvägsjobb drivs av Järnvägsbranschens samverkansforum, JBS, som är järnvägsbranschens gemensamma arena för samarbete kring för utbildningar och attraktivitet. JBS jobbar för att järnvägsbranchen ska ha utbildad och kompetent personal som är redo för framtidens utmaningar.

Järvägsjobb


Tillbaka till Järnvägsjobb


Annonser