tågtekniker
18 jan 2023

Så blir du tågtekniker

Tågtekniker - hitta utbildning på:

Teknikprogrammet


Hur blir man tågtekniker?

För dig som vill bli tågtekniker är El- och energiprogrammet eller Teknikprogrammet bra att gå. Dessa program ger dig förkunskaperna att söka dig vidare till en yrkeshögskoleutbildning. 

Yrkeshögskoleutbildningen är 1,5 år och du får kunskaper inom bland annat underhållsteknik, säkerhet och elektriska system. I utbildningen ingår även en 20 veckors praktik (LIA, Lärande i arbete) där du får möjlighet att testa dina teoretiska kunskaper i praktiken. LIA:n kan genomföras hos olika underhållsföretag i hela Sverige. 

Vad gör en tågtekniker?

En tågtekniker är expert på tågens uppbyggnad och har kunskaper om hur tågets elektronik och mekanik ska hanteras. Arbetsuppgifterna för en tågtekniker är att dels planera för ett effektivt underhåll samt att felsöka. Det innebär ett arbete med bland annat datateknik, mekanik, elektronik och automation.

Som tågtekniker krävs det att du har både en praktiskt förmåga och teoretiska kunskaper för att kunna hantera högteknologiska tåg. Kunskaper som krävs i yrket är bland annat underhållsteknik, mätteknik, elektriska system, elektronikstyrda mekaniska system, säkerhet, teknisk engelska och signalteknik. Bredden av färdigheter som en tågtekniker har möjliggör att du även kan arbeta med tekniskt underhåll inom andra branscher. Detta ger dig som utbildad tågtekniker stora möjligheter och valfrihet. 

💡 Tips! Lyssna på Järnvägsjobbs podcast om hur det är att studera till tågtekniker. I avsnittet får du träffa Hamza Khalil som utbildar sig till tågtekniker på MTR:s yrkeshögskola i Stockholm. 
 Lyssna på podden här!


Framtidsutsikter för tågteknikeryrket

Den globala miljösituationen har lett till att det satsas mycket på spårbunden trafik och tågbranschen genomgår en stark teknisk utveckling. Hållbarhetsfrågor står högt upp på agendan där järnvägen har en central roll. Därför är efterfrågan stor på tågtekniker i hela världen.

Källa: järnvägsjobb.se


Lönestatistik för tågtekniker

33 700 kr/månad

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2022


Bra val av gymnasieprogram:

 El och energiprogrammet

 Fordon- och transportprogrammet

 Teknikprogrammet


Järnvägsjobb drivs av Järnvägsbranschens samverkansforum, JBS, som är järnvägsbranschens gemensamma arena för samarbete kring för utbildningar och attraktivitet. JBS jobbar för att järnvägsbranchen ska ha utbildad och kompetent personal som är redo för framtidens utmaningar.

Järvägsjobb


Tillbaka till Järnvägsjobb

Senast uppdaterad: 18 jan 2023

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2023-01-18

Intervju med arbetsledaren Björn Weidlert

Björn Weidlert arbetar som arbetsledare inom banavdelningen på SL lokalbanor i Stockholm. Han började sin karriär som bantekniker 1990 då hans bror jobbade för Banverket. Björn såg det som en utmaning och blev fast. Resan har varit upp och ner, men det han kan säga om järnvägen är att man hela tiden lär sig något nytt. Man blir aldrig fullärd och det finns alltid nya aspekter att ta sig an.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-05-04

5 fördelar med el- och energiprogrammet

Tycker du om att arbeta praktiskt med händerna, samtidigt som du får lära dig om den senaste tekniken? Varför inte varva teori och praktik och tillämpa dina nya kunskaper i en spännande miljö?

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-05-08

Så blir du Projektingenjör järnväg

Vad gör en projektingenjör inom järnväg och hur utbildar man sig till det? Vilket gymnasieprogram kan vara bra att gå? Vi berättar mer om yrket, lönen och arbetsuppgifter.

Läs mer