Visa gymnasium.se som: Mobil

Så blir du tågvärd

Hur blir man tågvärd?

Hur blir man tågvärd på gymnasiet?

För att arbeta som tågvärd efter gymnasiet behöver bli anställd på ett tågföretag där du sedan utbildas internt under några veckor. Det kan vara praktiskt att studera på Handels- och administrationsprogrammet på gymnasiet för att lära dig mer om serviceyrket. Det kan även vara bra att kunna flera språk då det finns många internationella resenärer på tåg.

Vad gör en tågvärd?

Som tågvärd hanterar du alla resenärer som åker med tåget och har som huvuduppgift att kontrollera och sälja biljetter. Du ser till att kunderna är nöjda på resan, att de sitter där de ska, hjälper dem om det är något problem och kommunicerar ut de viktiga budskap kring tågresan. Tågvärdar hanterar även försäljningen av mat och dryck ombord tåget, informerar om andra färdmedel och anslutningar mot andra resmål samt ser till att det ersättningstrafik om det uppstår problem eller förseningar med tåget.

Som serviceledare (kan även kallas för ombordchef eller särskild ombordsansvarig) ansvarar du för säkerheten ombord på tåget tillsammans med lokföraren ger även klartecken om att dörrar ska stängas och att tåget ska åka vidare från perronger och stationer.

Framtidsutsikter för tågvärd

Enligt arbetsförmedlingens arbetsmarknadsprognos så är det i dagsläget en hög konkurrens och jobben som tågvärdar i landet då det är finns en större tillgång på utbildade tågvärdar än behovet. Arbetsförmedlingen har inte utfört någon framtida analys av yrket vilket innebär att det är svårt att veta hur arbetsmarknaden ser ut under de kommande fem till tio åren, men troligtvis kommer det fortsatt vara en hård konkurrens om jobben.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för Tågvärdar och ombordansvariga m.fl.

30 500 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2017


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Transport
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Senast uppdaterad: 21 sep 2018