Svara på vår undersökning gymnasievalsrapporten och ha chans att vinna biobiljetter! 📽️ Gör undersökningen här!

Mekaniker som står under en bil
26 maj 2023

5 anledningar att gå fordons- och transportprogrammet

Drömmer du om att arbeta med fordon och transport? Fordons- och transportprogrammet kan vara den perfekta vägen för dig att följa din passion och förbereda dig för en spännande karriär inom fordonsindustrin. Med fokus på fordonsteknik, service och logistik ger det dig eftertraktade kunskaper inom branschen, så kör mot en spännande framtid!

Fordons- och transportprogrammet erbjuder en unik utbildning inom fordonsindustrin som ger dig värdefulla erfarenheter och praktisk kompetens. Programmet är ett yrkesprogram där du får lära dig om teknikerna bakom olika typer av fordon samt hantering av transporter samtidigt som du får en gedigen utbildning inom fordonsmekanik och teknik. Fordonsindustrin är en dynamisk bransch med ständig innovation och utveckling där du hela tiden får lära dig nya saker.

Hitta skolor mes fordons-och-transportprogrammet

5 fördelar med fordons-och-transportprogrammet

🛠️ Du kommer att lära dig om motorer, transmissionssystem, fordonsdiagnostik och reparationstekniker. Att förstå och kunna arbeta med fordonskomponenter ger dig en stor fördel om du vill jobba inom fordonsindustrin.

🚗 Programmet öppnar upp en rad spännande karriärmöjligheter. Efter avslutad utbildning kan du bland annat arbeta som fordonsmekaniker, billackerare, reservdelsspecialist eller yrkesförare.

🤝 Du får praktisk erfarenhet och träning i en riktig verkstadsmiljö i form av arbetsplatsförlagt lärande, APL vilket ger dig stora fördelar när du söker jobb.

⭐ Fordons- och transportprogrammet är ett yrkesprogram vilket betyder att du, efter avslutade studier, har tillräcklig kompetens för att kunna börja jobba direkt.

💡 Programmet har mycket fokus på det tekniska och du kommer få lära dig olika system och verktyg som är viktiga att känna till och ha kunskap i inom branschen.

Källa: skolverket.se

Senast uppdaterad: 26 maj 2023

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-12-21

Så blir du personbilsmekaniker

Vill du jobba som personbilsmekaniker efter gymnasiet passar det bäst att läsa fordons- och transportprogrammet med inriktning personbil på gymnasiet. Första året på fordons- och transportprogrammet är ett gemensamt och grundläggande år för alla inriktningar. Till det andra året väljer du inriktningen personbil och läser ämnen som: Du kan börja jobba som personbilsmekaniker direkt efter gymnasiet. ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-28

Så blir du bussförare

Hur blir man bussförare på gymnasiet? Vad gör en bussförare? Här kan du läsa mer om yrket bussförare, dess lön och hur du ska välja i gymnasiet.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-12-15

Så blir du svetsare inom tåg

För dig som vill bli svetsare krävs en gymnasieutbildning eller motsvarande. Gymnasieskolan erbjuder utbildning till svetsare inom det Industritekniska programmet (med inriktning svetsteknik). En gymnasieutbildning kan därefter kompletteras med en eftergymnasial utbildning inom Yrkeshögskolan där teori kombineras med praktikperioder i nära samarbete med arbetslivet.  Lämplig utbildning finns ...

Läs mer
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin