Så blir du trafikledare för tåg
15 dec 2022

Så blir du tågtrafikledare

Tågtrafikledare – hitta utbildning på:

Fordons- och transportprogrammet

Hur blir man tågtrafikledare?

För att jobba som tågtrafikledare behöver du ha en gymnasieexamen och kan uttrycka dig väl i tal och skrift i svenska. Själva utbildningen till trafikledare och trafikinformatör får du sedan i samband med anställning. Det fungerar så att man anställs som aspirant under cirka ett år, då du får en betald internutbildning som är både praktisk och teoretisk. Den teoretiska delen av utbildningen är sex till nio veckor lång och sker vid Trafikverksskolan i Ängelholm.

För att kunna arbeta som tågtrafikledare är det ett krav med god syn och normalt färgseende. Du måste också godkännas i en hälsoundersökning, urvalstester samt den interna utbildningen.

Vad gör en tågtrafikledare?

Som trafikledare inom tågtrafiken arbetar du med att övervaka tågens rörelser på järnvägsnätet. Du är den som ansvarar för säkerheten i järnvägstrafiken och för att tidtabellen och tågordningen hålls. Genom att styra växlar och signaler över långa sträckor med hjälp av fjärrställverk ser man till att tågen går på rätt spår och i förutbestämd ordning. Till hjälp har man datoriserade övervaknings- och manöversystem via ställverk, ljussignaler och växlar i spåret. Trafikledaren ansvarar för säkerheten både för resenärer och de som arbetar inom tågtrafiken och längs spåren.


När tågtrafiken går som planerat går trafikledarens arbete mestadels ut på att övervaka, men när något problem uppstår är det trafikledaren som snabbt måste lösa situationen och ta beslut om vad som behöver göras. Via telefon har trafikledaren kontakt med lokförare och tågbolag samt vid större händelser även blåljuspersonal, entreprenörer med fler. Trafikledaren informerar då tågförare och andra berörda om beslutet och ser till att trafikinformatörerna får rätt information.

Som tradikledare kan du antingen jobba som regional tågtrafikledare med fjärrstyrning på en större trafikcentral eller som lokal tågtrafikledare med fjärrstyrning eller manuell signalering på en mindre lokal tågtrafikcentral. Trafikledare arbetar i skift enligt schema fördelat över hela dygnet.

Framtidsutsitker för tågtrafikledare

Arbetsförmedlingen bedömer att det kommer vara liten konkurrens om jobben för tågtrafikledare. Det finns stora möjligheter till jobb som trafikledare både inom ett år och fem år.

Källa: Arbetsförmedlingen, Trafikverket, järnvägsjobb.se


Förmågor & kompetenser som är bra att ha för en signaltekniker

⏱️ Stresstålighet

Det är viktigt att du som tågtrafikledare kan arbeta under perioder av tidspress.

🤹‍♀️ Simultanförmåga

En tågtrafikledare bör ha förmågan att kunna göra flera olika saker samtidigt då arbetet kräver detta.

📢 Initiativförmåga

Som tågtrafikledare ska du kunna ställa om och agera på ändrade förutsättningar och ta egna initiativ. Det är viktigt att du kan hitta lösningar och samtidigt sätta säkerheten först.

⚙️ Analytisk förmåga

Trafikledare bör kunna analysera komplex information.

💬 Kommunikativ förmåga

Arbetet som trafikledare innebär mycket kontakt med andra som arbetar vid järnvägen och du måste kunna kommunicera tydligt så att dina kollegor förstår dig.


Lönestatistik för tågtrafikledare

34 300 kr kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2021


Bra val av gymnasieprogram:

 Fordons- och transportprogrammet


Järnvägsjobb drivs av Järnvägsbranschens samverkansforum, JBS, som är järnvägsbranschens gemensamma arena för samarbete kring för utbildningar och attraktivitet. JBS jobbar för att järnvägsbranchen ska ha utbildad och kompetent personal som är redo för framtidens utmaningar.

Järvägsjobb


 Tillbaka till Järnvägsjobb

Senast uppdaterad: 15 dec 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-12-21

Så blir du lastbilsmekaniker

Vill du jobba som lastbilmekaniker efter gymnasiet passar det bäst att läsa fordons- och transportprogrammet med inriktning lastbil och mobila maskiner på gymnasiet. Första året på fordons- och transportprogrammet är ett gemensamt och grundläggande år för alla inriktningar. Till det andra året väljer du inriktningen lastbil och läser ämnen som: Du kan börja jobba som lastbilsmekaniker direkt efter ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-01-16

Yrken efter Fordons- och transportprogrammet

Fordons- och transportprogrammet är ett yrkesprogram på gymnasiet och du kan börja jobba direkt efter examen. Programmet är ett bra val för dig som vill jobba med fordon i framtiden. Från hösten 2023 ger programmet även högskolebehörighet vilket innebär att du kan studera vidare på universitet, högskola eller yrkeshögskola. Här får du förslag på yrken som kan vara passande efter att ha läst F ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-28

Så blir du bussförare

Hur blir man bussförare på gymnasiet? Vad gör en bussförare? Här kan du läsa mer om yrket bussförare, dess lön och hur du ska välja i gymnasiet.

Läs mer