Projektingenjör järnväg
19 jan 2023

Så blir du projektingenjör inom järnväg

Projektingenjör inom järnväg - hitta utbildning på:

Teknikprogrammet

Vill du arbeta inom teknik och järnväg? Intresserar inköp, tidsplanering och ekonomistyrning dig? Då är projektingenjör inom järnväg något för dig!

Läs mer om yrket från våra två ambassadörer, Sophie och Patrik


Sophie Gunsjö

MÖT SOPHIE GUNSJÖ

Sophie jobbar som projektingenjör på Trafikverket inom ett stort projekt som kallas ERTMS. Den största anledningen till att Sophie valde att jobba inom järnväg är hållbarhetsaspekten.

Läs hela intervju här

Patrik Eriksson

MÖT patrik eriksson

Patrik Eriksson arbetar som projektingenjör på NRC Group Sverige. Patrik berättar att ingen dag är den andre lik. Järnvägsbranschen är händelserik och likaså vardagen.

Läs hela intervjun här


Hur blir man projektingenjör inom järnväg?

Projektingenjören har oftast en byggteknisk utbildning från universitet eller högskola. Högskoleexamen ska vara på minst 180 högskolepoäng med teknisk inriktning.

Grundläggande program finns på gymnasiets Teknikprogrammet.

Arbetslivserfarenhet som arbetsledare är meriterande för att bli projektingenjör.

Vad gör en projektingenjör inom järnväg?

Som projektingenjör agerar och arbetar du som stöd till projektledare, specialister och olika förvaltningsledare. Du har en central roll i olika uppdrag och projekt samt stöttar genom teknisk förvaltning, uppföljning, ekonomi och planering.
Projektingenjören sitter på den tekniska kompetensen som behövs vid givna projekt och ger förslag på beslut om åtgärder, handlingsalternativ och användning av resurser inom projektet.

Som projektingenjör har du ansvar för att tillsammans med projektchefen och produktionschefen säkerställa att projektet är lönsamt med hög produktivitet och god kvalitet.

I din roll har du stort kundfokus vilket bland annat innebär att du behöver vara lyhörd för kundens önskemål. Du arbetar för att skapa en säker arbetsplats och gör exempelvis riskinventeringar. Du rapporterar till produktionschefen och bistår denne i det administrativa arbetet. Projektingenjören jobbar med inköp, tidsplanering och ekonomistyrning.

Färdigheter

Som projektingenjör har du omfattande kontakter med både interna och externa parter. Du rör dig ute i verksamhetens olika projekt och då gäller det att du är kommunikativ, har god samarbetsförmåga, är flexibel samt innehar personlig integritet.

Lönestatistik för projektingenjör inom järnväg

44 900 kr/månad

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2021


Bra val av gymnasieprogram:

 Teknikprogrammet


Järnvägsjobb drivs av Järnvägsbranschens samverkansforum, JBS, som är järnvägsbranschens gemensamma arena för samarbete kring för utbildningar och attraktivitet. JBS jobbar för att järnvägsbranchen ska ha utbildad och kompetent personal som är redo för framtidens utmaningar.

Järvägsjobb


Tillbaka till Järnvägsjobb

Senast uppdaterad: 19 jan 2023

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2022-12-20

Yrken inom fordon och transport

För de flesta yrken inom fordons- och transportområdet är det ett bra val att ha läst Fordons- och transportprogrammet på gymnasiet. Vill du bli till exempel pilot kan det dock vara ett smart val att läsa Naturvetenskapsprogrammet eller Teknikprogrammet. När man arbetar inom området fordon och transport kan man arbeta på många olika nivåer.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-01-16

Yrken efter Fordons- och transportprogrammet

Fordons- och transportprogrammet är ett yrkesprogram på gymnasiet och du kan börja jobba direkt efter examen. Programmet är ett bra val för dig som vill jobba med fordon i framtiden. Från hösten 2023 ger programmet även högskolebehörighet vilket innebär att du kan studera vidare på universitet, högskola eller yrkeshögskola. Här får du förslag på yrken som kan vara passande efter att ha läst F ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-12-15

Så blir du trafikledare för tåg

Vill du arbeta som trafikledare för tåg? Här kan du läsa mer om yrket och hur du ska välja på gymnasiet.

Läs mer