Patrik Eriksson
13 feb 2023

Intervju med Patrik Eriksson, projektingenjör

”Ett jobb för framtiden med tekniska utmaningar och hållbar utveckling”

Patrik Eriksson arbetar som projektingenjör inom drift- och underhållskontraktet Mitt- och ådalsbanan på NRC Group Sverige. Som projektingenjör arbetar han med samtliga projekt tillsammans med projektchefen och arbetsledarna. I det jobbet innefattas allt från planering tills dess att jobbet är slutfört.

Patrik berättar att ingen dag är den andre lik. Järnvägsbranschen är händelserik och likaså vardagen.

- Som grund ser vi till att skapa förutsättning för våra medarbetare i en trygg och säker arbetsmiljö. Ute i järnvägsanläggningen pågår dagligen arbeten i form av avhjälpande och förebyggande underhåll. Det gäller att hela tiden möta behovet genom resurs- och materialtillgång, berättar han.

Intresset för teknik bidrog till att Patrik valde att jobba som projektingenjör. Han trivs mycket bra med att arbeta bland tekniska lösningar och hållbarhet tillsammans med sina goda medarbetare på NRC.

Patrik läste teknikprogrammet på gymnasiet och senare civilingenjörsprogrammet inom industriell ekonomi.

Hur har din resa inom järnvägen varit?

- Trots att jag bara har varit inom järnvägen i snart tre år har jag hunnit arbeta i processer för produktion till projektstyrning och ekonomi. Inledningsvis stod en del inläsning för att förstå kontraktet, under min upplärning fick jag samtidigt möjlighet att medverka i möten och olika forum.

Vilken är den vanligaste frågan när du säger att du jobbar inom järnväg?

- ”Bygger ni järnväg?” Järnvägen är ett brett begrepp för många, inte minst för de okända handlar det nog mest om att vi behöver synas utåt för att skapa förståelse om vad vi jobbar med.

Avslutningsvis säger Patrik:

- Järnvägen är så mycket mer än bara järnväg och tåg. Jag rekommenderar verkligen att jobba inom järnvägen. Det är ett jobb för framtiden med tekniska utmaningar och hållbar utveckling.


Järnvägsjobb drivs av Järnvägsbranschens samverkansforum, JBS, som är järnvägsbranschens gemensamma arena för samarbete kring för utbildningar och attraktivitet. JBS jobbar för att järnvägsbranschen ska ha utbildad och kompetent personal som är redo för framtidens utmaningar.

Järvägsjobb


Tillbaka till Järnvägsjobb

Senast uppdaterad: 13 feb 2023

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2022-02-10

Så blir du lastbilsförare

Vill du bli lastbilsförare i gymnasiet? Läs mer här om vad en lastbilsförare gör, tjänar och vilket gymnasieprogram du ska välja för att bli en.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-12-13

Så blir du flygledare

Hur blir man flygledare på gymnasiet, och vad gör egentligen en flygledare? Vi berättar mer om yrket som flygledare, lön och vad du ska välja på gymnasiet på att utbilda dig till flygledare.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-01-19

Så blir du Projektingenjör järnväg

Vad gör en projektingenjör inom järnväg och hur utbildar man sig till det? Vilket gymnasieprogram kan vara bra att gå? Vi berättar mer om yrket, lönen och arbetsuppgifter.

Läs mer