Visa gymnasium.se som: Mobil

Så blir du maskinmekaniker

Maskinmekaniker — Hitta utbildning här 

Hur blir man maskinmekaniker på gymnasiet?

Vill du jobba som maskinmekaniker efter gymnasiet passar det bäst att läsa fordons- och transportprogrammet med inriktning lastbil och mobila maskiner på gymnasiet. Första året på fordons- och transportprogrammet är ett gemensamt och grundläggande år för alla inriktningar. Till det andra året väljer du inriktningen maskin och läser ämnen som:

  • miljö, kvalitet & säkerhet
  • system, verktyg & diagnosutrustning
  • yrkesspecifika kunskaper inom lastbil, som t.ex. service & underhåll, motor med utrustning, elsystem & instrument, bromssystem, hjulupphängning & styrsystem, m.m.

Du kan börja jobba som maskinmekaniker direkt efter gymnasiet.

Vad gör en maskinmekaniker?

Maskinmekaniker arbetar med allt från högteknologiskt finlir till handfast skruvande på stora, tunga maskiner.

Om du kan föreställa dig vad det kostar ett bygge att ha en stor grävmaskin ur funktion en hel dag, kan du också föreställa dig hur viktig maskinmekanikern är för en byggarbetsplats.

Detta yrke kräver stor kunskap inom mekanik, elektronik och IT och det är ett fantastiskt roligt jobb då ingen dag är den andra lik. Pressen av att ha 50 byggarbetare som står och väntar på att du ska lösa ett problem är inte för alla, men en dröm för den som gillar utmaningar.

Som maskinmekaniker gör du reparationer, service och felsökning på tunga fordon, som t ex jordbruks-, skogs- och entreprenadmaskiner. Moderna fordon består av ett stort antal ihopkopplade datorer, därför måste maskinmekaniker vara datorsmarta.

Kundkontakter blir allt vanligare vilket ställer högre krav på social kompetens. Det är speciellt viktigt för den som jobbar ute på fältet som fältmekaniker. Varje dag möter man då sina kunder, för vilka en trasig maskin kostar mycket varje minut den står stilla.

Arbetsmiljö och säkerhet för maskinmekaniker

Handledarfilm om lastbilsmaskinmekaniker

Framtidsutsikter för yrket maskinmekaniker

Efterfrågan på maskinmekaniker är stor inom branschen. Tillgången på maskinmekaniker är god, men inte tillräcklig för att täcka behovet. Arbetsmarknaden för maskinmekaniker bedöms därför bli god både på fem och tio års sikt.

Framtidsutsikterna för lastbilsmekaniker är mycket goda på såväl kort som lång sikt enligt Tempen på motorbranschen.

Källa: Transportföretagen


Bra val av gymnasieprogram: 


« Tillbaka till alla yrken inom Fordon & transport
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö

Senast uppdaterad: 25 feb 2020

Bästa vägen till drömjobbet

Som färdigutbildad kommer du snabbt ut i arbete, för här behövs fler kvalificerade medarbetare. Välkommen till din spännande framtid!