Visa gymnasium.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas ditt gymnasieval? Vi samlar artiklar och information om coronviruset och skolan. Läs mer här!

Så blir du maskinmekaniker

Maskinmekaniker — Hitta utbildning här 

Hur blir man maskinmekaniker på gymnasiet?

Vill du jobba som maskinmekaniker efter gymnasiet passar det bäst att läsa fordons- och transportprogrammet med inriktning lastbil och mobila maskiner på gymnasiet. Första året på fordons- och transportprogrammet är ett gemensamt och grundläggande år för alla inriktningar. Till det andra året väljer du inriktningen maskin och läser ämnen som:

  • miljö, kvalitet & säkerhet
  • system, verktyg & diagnosutrustning
  • yrkesspecifika kunskaper inom lastbil, som t.ex. service & underhåll, motor med utrustning, elsystem & instrument, bromssystem, hjulupphängning & styrsystem, m.m.

Du kan börja jobba som maskinmekaniker direkt efter gymnasiet.

Vad gör en maskinmekaniker?

Maskinmekaniker arbetar med allt från högteknologiskt finlir till handfast skruvande på stora, tunga maskiner.

Om du kan föreställa dig vad det kostar ett bygge att ha en stor grävmaskin ur funktion en hel dag, kan du också föreställa dig hur viktig maskinmekanikern är för en byggarbetsplats.

Detta yrke kräver stor kunskap inom mekanik, elektronik och IT och det är ett fantastiskt roligt jobb då ingen dag är den andra lik. Pressen av att ha 50 byggarbetare som står och väntar på att du ska lösa ett problem är inte för alla, men en dröm för den som gillar utmaningar.

Som maskinmekaniker gör du reparationer, service och felsökning på tunga fordon, som t ex jordbruks-, skogs- och entreprenadmaskiner. Moderna fordon består av ett stort antal ihopkopplade datorer, därför måste maskinmekaniker vara datorsmarta.

Kundkontakter blir allt vanligare vilket ställer högre krav på social kompetens. Det är speciellt viktigt för den som jobbar ute på fältet som fältmekaniker. Varje dag möter man då sina kunder, för vilka en trasig maskin kostar mycket varje minut den står stilla.

Framtidsutsikter för yrket maskinmekaniker

Efterfrågan på maskinmekaniker är stor inom branschen. Tillgången på maskinmekaniker är god, men inte tillräcklig för att täcka behovet. Arbetsmarknaden för maskinmekaniker bedöms därför bli god både på fem och tio års sikt.

Framtidsutsikterna för lastbilsmekaniker är mycket goda på såväl kort som lång sikt enligt Tempen på motorbranschen.

Källa: Transportföretagen


Bra val av gymnasieprogram: 


Vi Kör!

Vill du veta mer om bransch- och arbetsgivarorganisationen för transportnäringen?

Läs mer här!


« Tillbaka till alla yrken inom Fordon & transport
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö

Senast uppdaterad: 12 maj 2020

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-03-10

Så blir du lokförare

Lokförare – Hitta utbildning här För att arbeta som lokförare så behöver du studera en lokförarutbildning på en yrkeshögskola (YH), vilket kräver att du har en gymnasieexamen. Lokförarutbildningen är 1,5 år lång och ges på flera olika platser i Sverige. Passande gymnasieutbildningar för lokförare är Fordons- och transportprogrammet som ger kunskap om fordon, transporter och trafik.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-02-26

Så blir du trafikledare för tåg

Trafikledare för tåg – Hitta utbildning här För att jobba som trafikledare för tåg behöver du ha en gymnasieexamen och kan uttrycka dig väl i tal och skrift i svenska. Själva utbildningen till trafikledare och trafikinformatör får du sedan i samband med anställning. Det fungerar så att man anställs som aspirant under cirka ett år, då du får internutbildning som är både praktisk och teoretisk.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-03-13

Så blir du lagerarbetare

Lagerarbetare – Hitta utbildning här Om du vill jobba som lagerarbetare efter gymnasiet är en passande utbildning att läsa Fordons- och transportgymnasiet med inriktning Godshantering. Du kan börja jobba som lagerarbetare direkt efter gymnasiet. Som lagerarbetare arbetar du med att lossa gods för att det effektivt ska flyttas vidare till olika butiker och kunder.
Läs mer