Så blir du fordonslackerare

Fordonslackerare — Hitta utbildning här 

Hur blir man fordonslackerare på gymnasiet?

Vill du jobba som fordonslackerare läser du fordons- och transportprogrammet med inriktning karosseri och lackering. Första året på fordons- och transportprogrammet är ett gemensamt och grundläggande år för alla inriktningar. Till det andra året väljer du inriktningen fordonslackering och läser ämnen som:

  • miljö, kvalitet & säkerhet
  • system, verktyg & diagnosutrustning
  • yrkesspecifika kunskaper inom fordonslackering, som t.ex. olika material vid lackering, lackuppbyggnadens olika moment, färgbestämning, sprutlackering, utduschning, plasttypbedömning, foliering, motivlackering m.m.

Du kan börja jobba som fordonslackerare direkt efter gymnasiet.

Vad gör en fordonslackerare?

Fordonslackerare, som med öga för färg och känsla för form arbetar med att slipa, maskera, spackla och lacka karosser och detaljer på krock- och lackskadade fordon.

Grattis till dig som gillar grafik, formgivning och bilar. Vi har nämligen det perfekta yrket för dig – fordonslackerare!

Som fordonslackerare kan du arbeta på en verkstad som är specialiserad på lackering eller på en skadeverkstad. En bil som fått en plåtskada tas först till bilskadereparatören. Efter att bilskadereparatören har lagat skadorna på bilen täcker billackeraren delar som inte ska lackeras med tejp, plast eller papp.

I arbete har fordonslackerare heltäckande skyddskläder och friskluftsmask på sig. En fordonslackerare kan själv utföra alla arbetsmoment och även vara specialiserad på en specifik uppgift.

Lackeringen görs i en speciell sprutbox som rymmer en bil eller ett större fordon. Enligt bestämmelser ska sprutboxen vara dammfri, ljus och väl ventilerad.

Det är vanligt att man som fordonslackerare jobbar i arbetslag. Flera lackerare kan då jobba med olika moment på samma skada.

Dessa specialister kommer alltid ha gott om jobb, då uppdragen kan inkludera allt ifrån att spackla och lacka karossen på en krockad bil till att sätta ett snyggt motiv på en firmabil.

Som fordonslackerare kan du vara generalist eller välja att specialisera dig inom ett visst område, till exempel motivlackering.

Framtidsutsikter för fordonslackerare

Efterfrågan på fordonslackerare är stor inom branschen. Tillgången på fordonslackerare är god, men inte tillräcklig för att täcka behovet. Arbetsmarknaden för fordonslackerare bedöms därför bli god både på fem och tio års sikt.

Framtidsutsikterna för fordonslackerare är goda på såväl kort som lång sikt enligt Tempen på motorbranschen.

Källa: Transportföretagen


Lönestatistik för Lackerare och industrimålare

27 600 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2017


Bra val av gymnasieprogram:


Vi Kör!

Vill du veta mer om bransch- och arbetsgivarorganisationen för transportnäringen?

Läs mer här!


« Tillbaka till alla yrken inom Fordon & transport
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Annonser