Visa gymnasium.se som: Mobil

Så blir du lastbilsmekaniker

Lastbilsmekaniker — Hitta utbildning här

Hur blir man lastbilsmekaniker på gymnasiet?

Vill du jobba som lastbilmekaniker efter gymnasiet passar det bäst att läsa fordons- och transportprogrammet med inriktning lastbil och mobila maskiner på gymnasiet. Första året på fordons- och transportprogrammet är ett gemensamt och grundläggande år för alla inriktningar. Till det andra året väljer du inriktningen lastbil och läser ämnen som:

  • miljö, kvalitet & säkerhet
  • system, verktyg & diagnosutrustning
  • yrkesspecifika kunskaper inom lastbil, som t.ex. service & underhåll, motor med utrustning, elsystem & instrument, bromssystem, hjulupphängning & styrsystem, m.m.

Du kan börja jobba som lastbilsmekaniker direkt efter gymnasiet.

Vad gör en lastbilsmekaniker?

Lastbilsmekaniker är yrket för dig som bara nöjer dig med det största och vill arbeta med allt från högteknologiskt finlir till handfast skruvande på tunga fordon.

Större fordon = större och roligare utmaningar!

Som lastbilsmekaniker gör du reparationer, service och felsökning av tunga (lastbils- eller maskinmekaniker) fordon. Arbetet kräver kunskap inom mekanik, elektronik och IT. Moderna fordon består av ett stort antal ihopkopplade datorer, därför måste lastbilsmekaniker vara datorsmarta. Kundkontakter blir allt vanligare vilket ställer krav på social kompetens.

Jobbet som lastbilsmekaniker är ofta otroligt varierande. Det kan handla om allt ifrån att byta ett par bultar till att grotta in sig tre olika programvaror och göra en digital felsökning. Då dina kunder i de allra flesta fall är företag som behöver ha sina lastbilar ute på vägarna för att kunna tjäna pengar är det viktigt att du jobbar snabbt och effektivt och att du är en social typ med känsla för service och kundvård.

Arbetsmiljö och säkerhet för lastbilsmekaniker

Handledarfilm om lastbils- och maskinmekaniker

Framtidsutsikter för yrket lastbilsmekaniker 

Efterfrågan på lastbilsmekaniker är stor inom branschen. Tillgången på lastbilsmekaniker är god, men inte tillräcklig för att täcka behovet. Arbetsmarknaden för personbilsmekaniker bedöms därför bli god både på fem och tio års sikt.

Framtidsutsikterna för lastbilsmekaniker är mycket goda på såväl kort som lång sikt enligt Tempen på motorbranschen.

Källa: Transportföretagen


Bra val av gymnasieprogram: 


« Tillbaka till alla yrken inom Fordon & transport
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö

Senast uppdaterad: 25 feb 2020

Bästa vägen till drömjobbet

Som färdigutbildad kommer du snabbt ut i arbete, för här behövs fler kvalificerade medarbetare. Välkommen till din spännande framtid!