Visa gymnasium.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas ditt gymnasieval? Vi samlar artiklar och information om coronviruset och skolan. Läs mer här!

Så blir du lastbilsmekaniker

Lastbilsmekaniker — Hitta utbildning här

Hur blir man lastbilsmekaniker på gymnasiet?

Vill du jobba som lastbilmekaniker efter gymnasiet passar det bäst att läsa fordons- och transportprogrammet med inriktning lastbil och mobila maskiner på gymnasiet. Första året på fordons- och transportprogrammet är ett gemensamt och grundläggande år för alla inriktningar. Till det andra året väljer du inriktningen lastbil och läser ämnen som:

  • miljö, kvalitet & säkerhet
  • system, verktyg & diagnosutrustning
  • yrkesspecifika kunskaper inom lastbil, som t.ex. service & underhåll, motor med utrustning, elsystem & instrument, bromssystem, hjulupphängning & styrsystem, m.m.

Du kan börja jobba som lastbilsmekaniker direkt efter gymnasiet.

Vad gör en lastbilsmekaniker?

Lastbilsmekaniker är yrket för dig som bara nöjer dig med det största och vill arbeta med allt från högteknologiskt finlir till handfast skruvande på tunga fordon.

Större fordon = större och roligare utmaningar!

Som lastbilsmekaniker gör du reparationer, service och felsökning av tunga (lastbils- eller maskinmekaniker) fordon. Arbetet kräver kunskap inom mekanik, elektronik och IT. Moderna fordon består av ett stort antal ihopkopplade datorer, därför måste lastbilsmekaniker vara datorsmarta. Kundkontakter blir allt vanligare vilket ställer krav på social kompetens.

Jobbet som lastbilsmekaniker är ofta otroligt varierande. Det kan handla om allt ifrån att byta ett par bultar till att grotta in sig tre olika programvaror och göra en digital felsökning. Då dina kunder i de allra flesta fall är företag som behöver ha sina lastbilar ute på vägarna för att kunna tjäna pengar är det viktigt att du jobbar snabbt och effektivt och att du är en social typ med känsla för service och kundvård.

Framtidsutsikter för yrket lastbilsmekaniker 

Efterfrågan på lastbilsmekaniker är stor inom branschen. Tillgången på lastbilsmekaniker är god, men inte tillräcklig för att täcka behovet. Arbetsmarknaden för personbilsmekaniker bedöms därför bli god både på fem och tio års sikt.

Framtidsutsikterna för lastbilsmekaniker är mycket goda på såväl kort som lång sikt enligt Tempen på motorbranschen.

Källa: Transportföretagen


Bra val av gymnasieprogram: 


Vi Kör!

Vill du veta mer om bransch- och arbetsgivarorganisationen för transportnäringen?

Läs mer här!


« Tillbaka till alla yrken inom Fordon & transport
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö

Senast uppdaterad: 12 maj 2020

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-03-13

Så blir du brevbärare

För att arbeta som brevbärare behöver du vara 18 år gammal och du utbildas direkt på företaget i samband med anställning. Gymnasieutbildning är ibland ett krav, men inte alltid. Om du ska köra bil eller moped så behöver du ha körkort. Då kan det vara bra att ha läst Fordons- och transportprogrammet med inriktning Transport. Brevbärare är ett samhällsviktigt yrke där det handlar om att sortera och ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-03-30

Så blir du flygmekaniker

Flygmekaniker – Hitta utbildning på: Flygteknik  Fordon & transport * * Kräver extra kurser för behörighet Om du vill bli flygmekaniker finns det möjlighet att läsa flygteknikprogrammet på gymnasiet. Flygteknikprogrammet finns på få, utvalda skolor i landet men utbildningen är rikstäckande, vilket betyder att du kan söka in till programmet var än i landet du bor.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-05-12

Så blir du reservdelsspecialist

Vill du jobba som reservdelsspecialist läser du fordons- och transportprogrammet med inriktning godshantering. Första året på fordons- och transportprogrammet är ett gemensamt och grundläggande år för alla inriktningar. Till det andra året väljer du inriktningen godshantering och läser ämnen som: Du kan börja jobba som reservdelsspecialist direkt efter gymnasiet.
Läs mer