Så blir du brevbärare

Är du intresserad av att leverera brev och paket? Då kan brevbärare vara något för dig! Vad gör en brevbärare och hur blir man det på gymnasiet? Vi berättar mer om hur du ska välja på gymnasiet och om själva yrket som brevbärare.

Brevbärare - hitta din utbildning här: 

Fordons- och transportprogrammet

Hur blir man brevbärare på gymnasiet?

För att arbeta som brevbärare behöver du vara 18 år gammal och du utbildas direkt på företaget i samband med anställning. Gymnasieutbildning är ibland ett krav, men inte alltid. Om du ska köra bil eller moped så behöver du ha körkort. Då kan det vara bra att ha läst Fordons- och transportprogrammet med inriktning Transport.

Vad gör en brevbärare?

Brevbärare är ett samhällsviktigt yrke där det handlar om att sortera och dela ut post till samhällets olika delar. Arbetsdagen börjar med att du sorterar brev för att se till att rätt person tar hand om posten så att den kommer till rätt plats, sedan cyklar eller kör du till ditt utdelningsområde för att dela ut post till privatpersoner, företag och myndigheter. Det är ett yrke som kräver att du har hög flexibilitet, god koncentrationsförmåga, bra koordinationsförmåga och är stresstålig för att klara av att planera och utföra din utdelning så effektivt som möjligt.

Framtidsutsikter för brevbärare

I dagsläget så är en hård konkurrens om jobben som brevbärare då det finns en stor tillgång på brevbärare men ett litet behov. Arbetsförmedlingen utför ingen analys av den framtida arbetsmarknaden för brevbärare vilket innebär att det svårt att veta hur jobbmöjligheterna kommer se ut under de kommande fem till tio åren. Men troligtvis så fortsätter det att vara en hård konkurrens mellan brevbärare om jobben.

Källa: Arbetsförmedlingen


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Transport
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Annonser