Så blir du bantekniker

En bantekniker arbetar med järnvägsspår i tunnelbanor och på spårväg. Som bantekniker har man bland annat hand om nybyggnation, felavhjälpning och underhåll av spåren. 

bantekniker

Bantekniker - hitta utbildning på:

Bygg- och anläggningsprogrammet

Hur blir du en bantekniker?

Om du är intresserad av en framtid som bantekniker kan bygg- och anläggningsprogrammet inriktning järnvägsteknik på gymnasiet vara ett bra program att gå för att börja jobba som bantekniker direkt efter gymnasiet.  

Trafikverket erbjuder även en företagsanpassad utbildning som du kan välja. Då blir du först anställd hos en järnvägsentreprenör som sedan står för utbildningens kostnader. 


Jenna Andersson

Möt Jenna andersson

Jenna jobbar som bantekniker på Strukton. Hennes resa inom järnvägen började redan under gymnasietiden då hon gick utbildning med inriktning banteknik. 

Läs hela intervjun här


Vad gör en bantekniker?

En bantekniker arbetar med järnvägsspår i tunnelbanor och på spårväg. Som bantekniker har du bland annat hand om nybyggnation, felavhjälpning och underhåll av spåren.  

Banteknikern arbetar ofta under tidspress då dagens tågtrafik ställer höga krav på att spåren ska fungera väl och underhållas på korrekt sätt. Vanliga arbetsuppgifter är röjning av snö eller vegetation, spårjusteringar och växel- och rälsbyten.  

Att vara bantekniker inom järnvägen är väldigt spännande. Arbetet är mycket varierande och ibland arbetar man på kvällar och helger när trafiken är avstängd. Vissa har beredskap hemma för att snabbt kunna rycka ut om det behövs. Som bantekniker jobbar man nära andra tekniker då säkerheten som bantekniker är mycket viktig.  

Framtidsutsikter för en bantekniker

Det finns stora möjligheter för jobb som bantekniker både i nuläget och under de kommande åren enligt Arbetsförmedlingen. 

Källa: Arbetsförmedlingen, järnvägsjobb.se


Förmågor & kompetenser som är bra att ha för en bantekniker

⏱️ Stresstålighet

För att tågtrafiken ska fungera väl sker ofta arbetet under stor tidspress, därför är det viktigt att du som vill arbeta som bantekniker är stresstålig.

📢 Initiativförmåga

En bantekniker bör ta egna initiativ och inte vara rädd för att hoppa in med kort varsel där det finns behov.

💡 Problemlösningsförmåga

Problem kan uppstå under arbetet och därför behöver man som bantekniker ha bra problemlösningsförmåga.

💪God fysik 

Arbetet på spår kan ibland vara tungt och därför krävs det att du som vill arbeta som bantekniker har god fysik.

🤝 Samarbetsförmåga

Som bantekniker arbetar du ofta tillsammans med andra tekniker och bör därför ha god samarbetsförmåga.


Lönestatistik för bantekniker

34 700 kr/månad

Statistiken hämtas från Arbetsförmedlingen.


Bra val av gymnasieprogram:

Bygg- och anläggningsprogrammet


Järnvägsjobb drivs av Järnvägsbranschens samverkansforum, JBS, som är järnvägsbranschens gemensamma arena för samarbete kring för utbildningar och attraktivitet. JBS jobbar för att järnvägsbranschen ska ha utbildad och kompetent personal som är redo för framtidens utmaningar.

Järvägsjobb


Tillbaka till Järnvägsjobb

Gabrielle Längbo

Gabrielle Längbo

Digital Content Specialist (Visa mer)
Gabrielle arbetar som Digital Content Specialist på Keystone Education Group. Inför gymnasiet var hon inte helt säker på vad hon ville plugga och göra i framtiden. Första året läste Gabrielle Naturvetenskapsprogrammet, sedan började hon på Svenska Skolan i Paris och ändrade i samma veva program till samhällsvetenskapsprogrammet. Sedan tog hon studenten från Internationella Engelska Gymnasiet Södermalm. Hon pluggade sedan franska, historia och journalistik på olika universitet. Hon har en kärlek för språk och att skriva. Favoritämnet på gymnasiet var definitivt engelska. Intressen på fritiden inkluderar yoga och att kolla på tv-serier (som helst ska handla om historia). (Mindre)

Om

Gabrielle arbetar som Digital Content Specialist på Keystone Education Group. Inför gymnasiet var hon inte helt säker på vad hon ville plugga och göra i framtiden. Första året läste Gabrielle Naturvetenskapsprogrammet, sedan började hon på Svenska Skolan i Paris och ändrade i samma veva program till samhällsvetenskapsprogrammet. Sedan tog hon studenten från Internationella Engelska Gymnasiet Södermalm. Hon pluggade sedan franska, historia och journalistik på olika universitet. Hon har en kärlek för språk och att skriva. Favoritämnet på gymnasiet var definitivt engelska. Intressen på fritiden inkluderar yoga och att kolla på tv-serier (som helst ska handla om historia).

Annonser