Visa gymnasium.se som: Mobil

Så blir du maskinförare

Hur blir man maskinförare?

Hur blir man Maskinförare på gymnasiet?

Utbildning till maskinförare finns inom gymnasieskolan, Bygg- och anläggningsprogrammet. Efter programmet är man anställd som lärling vid ett företag och får lärlingslön. Efter ungefär 1,5 år som lärling kan man göra sitt yrkesteoretiska prov. När detta är godkänt får man sitt yrkesbevis som maskinförare.

Vad gör en Maskinförare?

Arbetsområdena och arbetsuppgifterna är många och skiftande för dig som maskinförare. Vanliga arbetsuppgifter är att gräva och schakta för hus, anläggningar och vägar. Du kan också gräva ner kablar, arbeta i grustag eller med torvhantering. Du behöver ha stor kunskap om de olika maskinerna du kör och hur de olika redskapen fungerar.

Maskinförare är ett samlingsnamn för alla som arbetar med att manövrera och sköta olika sorters jordförflyttningsmaskiner som exempelvis Grävmaskinförare, Lantmaskinförare och Skogsmaskinförare. Det är vanligt att man behärskar flera olika maskiner för att ha ett brett arbetsområde.

Framtidsutsikter för Maskinförare?

Arbetsförmedlingen gör ingen långsiktig prognos för yrkena maskinförare, lantbruk eller anläggningsmaskinförare. Arbetsförmedlingen bedömer att skogsmaskinförare kommer att möta en god arbetsmarknad både på fem och tio års sikt.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för Anläggningsmaskinförare m.fl.

30 800 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2017


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Bygg- och anläggning
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Video från Byggare.com om yrket maskinist:


Senast uppdaterad: 21 sep 2018