Visa gymnasium.se som: Mobil
Kvinnlig maskinförare under arbete

Så blir du maskinförare

Maskinförare - Hitta utbildning här

Hur blir man Maskinförare på gymnasiet?

Du väljer Bygg- och anläggningsprogrammet och inriktningen anläggningsfordon och som programfördjupning väljer du maskinförare. Under utbildningen varvas teoretisk och praktisk utbildning i skolan med utbildning på en arbetsplats, APL. Du ska ha minst 15 veckors APL, Arbetsplatsförlagt lärande, under din utbildningstid. 

Efter gymnasieskolan och yrkesexamen från gymnasiet går du vidare till färdigutbildning i ett företag. Färdigutbildningen får du genom en anställning i ett branschföretag och under tiden får du lärlingslön enligt avtal. Du måste själv söka anställningen som lärling. 

Enligt gällande yrkesutbildningsavtal får du ditt yrkesbevis när du kommit upp i 4 800 timmar. Tiden redovisas som timmar från gymnasieskolan (vid fullt studieprogram 2 500 timmar) och lärlingstiden (resterande upp till 4 800 timmar). 

Vad gör en Maskinförare?

Oavsett om dagens anläggningsmaskiner har hög kapacitet och är mycket avancerade kan ingen teknik i världen ersätta en skicklig maskinförare. Du kommer få en viktig och intressant roll på arbetsplatsen.  

En maskinförares arbetsområden och arbetsuppgifter är många och skiftande. Vanliga arbetsuppgifter är att köra och underhålla anläggningsmaskiner, gräva och schakta för hus, anläggningar och vägar, gräva för och lägga vatten- och avloppsledningar, lasta och lossa olika typer av gods och material. Du kan också gräva ner kablar och arbeta i grustag. 

De vanligaste maskintyperna är Grävmaskin och Lastmaskin. Det kanske inte behöver sägas, men det är en fördel om du gillar maskiner! 

Framtidsutsikter för Maskinförare?

Arbetsförmedlingen gör ingen långsiktig prognos för yrkena maskinförare, lantbruk eller anläggningsmaskinförare. Arbetsförmedlingen bedömer att skogsmaskinförare kommer att möta en god arbetsmarknad både på fem och tio års sikt.

Källa: byggdinframtid.se

Lönestatistik för Anläggningsmaskinförare m.fl.

30 800 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2017


Bra val av gymnasieprogram:


BYN - Byggnadsindustrins Yrkesnämnd arbetar för att bygg- och anläggningsbranschen ska ha utbildad och kompetent personal som är redo för framtidens utmaningar. 

BYN


    Yrkesguidens startsida

Senast uppdaterad: 28 jan 2020

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-01-28

Så blir du golvläggare

Golvläggare - Hitta utbildning här Du väljer bygg- och anläggningsprogrammet, inriktningen husbyggnad och som programfördjupning väljer du golvläggning. Under utbildningen varvas teoretisk och praktisk utbildning i skolan med utbildning på en arbetsplats, APL. Du ska ha minst 15 veckors APL, Arbetsplatsförlagt lärande, under din utbildningstid.  Efter gymnasieskolan och yrkesexamen från ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-02-21

Så blir du VVS-montör

VVS-montör – Hitta utbildning här Vill du arbeta med ett yrke där du är problemlösare, flexibel och händig? Som VVS-montör kan du arbeta med allt från små lägenheter till stora industriella faciliteter. Läs om vad du behöver plugga på gymnasiet, vad yrket innebär, hur arbetsmarknaden ser ut och hur dina lönemöjligheter är. För att bli VVS-montör är det ett bra val att läsa VVS- och fastighetsprogr ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-03-25

Så blir du ventilationsmontör

Ventilationsmontör – Hitta utbildning här Är du intresserad av ett arbete där du ser till att luften i byggnader är frisk, och skyddar lokalerna från farliga partiklar? Som ventilationsmontör arbetar du med byggnaders ventilationssystem. Läs mer om yrket, utbildning och hur framtiden ser ut. Om du vill arbeta som ventilationsmontör direkt efter gymnasiet så kan du gå VVS- och fastighetsprogra ...
Läs mer

Bästa vägen till drömjobbet

Som färdigutbildad kommer du snabbt ut i arbete, för här behövs fler kvalificerade medarbetare. Välkommen till din spännande framtid!