Visa gymnasium.se som: Mobil

Tips för att fixa sommarjobbet

Tips för att fixa sommarjobbet

Tips för att fixa sommarjobbet

Är du på jakt efter ett sommarjobb, men vet inte riktigt hur du ska gå tillväga? Här får du de tips du behöver för att lyckas med att skaffa dig ett sommarjobb!

  • Var inte kräsen

Det viktiga är att du får känna på hur det är att arbeta och att du får erfarenhet och referenser inför framtiden. Var därför inte inställd på att det ska vara ett drömjobb. Studier visar dessutom att det är mycket enklare att få första ”riktiga” jobbet om du har referenser från tidigare ­sommarjobb. 

  • Ansträng dig

Det räcker ofta inte att bara lämna in ett cv i en affär eller på ett café. Öka dina chanser genom att ringa efteråt och fråga om de läst ditt cv och om ni kan ses och prata om dina möjligheter att få jobb där.

  • Lägg tid på din ansökan

​Se till att skriva en snygg och bra ansökan, både cv och personligt brev. Det finns mallar du kan utgå ifrån på nätet. Lägg ner tid och energi på dina dokument och berätta i ansökan varför du är intresserad av att arbeta på just den arbetsplatsen och varför de ska anställa just dig. Glöm inte heller att lämna tydliga kontaktuppgifter till dig.

  • Förbered dig för intervjun 

​Många gånger behöver du inte gå på en superformell anställningsintervju, men med största sannolikhet blir det någon form av samtal med frågor. Förbered dig då på vanliga frågor som: ”Berätta ­lite om dig själv”, ”Varför vill du arbeta här?”, ”Varför ska vi välja just dig?” och ”Vad är du bra på?”­. Ett tips är att öva innan med en kompis ­eller äldre person som kan låtsas intervjua dig.

  • Var medveten om dina rättigheter 

Även om de allra flesta arbetsgivare är seriösa finns det tyvärr också de som vill utnyttja dig. Ställ till exempel aldrig upp på att ”provjobba” gratis en vecka. Se till att höra dig för vad som gäller angående försäkringar, kollektivavtal, eventuella skyddskläder och vad du har för övriga rättigheter.

  • Gör ett bra jobb!

Slutligen är det väldigt viktigt att se till att du faktiskt gör ett bra jobb när du väl har landat ditt sommarjobb. Glöm inte bort att enkla saker som att komma i tid, vara trevlig, ärlig, hjälpsam, ”hugga i” och våga fråga om hjälp är saker som arbetsgivare uppskattar. Gör du ett bra jobb är det troligt att de vill ha dig där nästa sommar också och att de ger dig goda ­rekommendationer inför ­framtiden. Glöm inte heller att be om ett tjänstgöringsintyg, betyg eller omdöme som visar hur du har skött dig och som du kan ha nytta av i framtiden.

Är du fundersam på var du ska hitta ett sommarjobb?

Här kan du läsa tips om var du ska leta efter sommarjobb

Källa: Svd.se; Sverigesradio.se; Metro.seCvmall.net


Tips på andra artiklar:

Senast uppdaterad: 27 apr 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-03-30

Vad händer om jag inte kommer in på något av mina val?

Nu är det snart dags för gymnasievalets preliminära antagningsresultat. Är du nervös över att inte komma in på den utbildning du helst ville gå på? Oroa dig inte! Här hittar du tips på vad du kan göra om du inte kommer in på de val du sökt. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2017-11-14

Yrkesambassadörerna: Marcus Borojevic

I del två av Yrkesambassadörerna är det Marcus som får presentera sig själv och sitt yrke. Förra året tog han studenten och sen dess har han jobbat inom industribranschen. Med sin ödmjukhet och optimism tar han med oss in i sin värld.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-08-24

Är du Sveriges nästa GW?

Drömmer du om att jobba med att lösa brott? Då kan du plugga kriminologi redan på gymnasiet! Du kan läsa till exempel psykologi och juridik anpassat till studiet av brott. 

Läs mer
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin