Visa gymnasium.se som: Mobil
Arbeta som byggnadsplåtslagare efter gymnasiet

Så blir du byggnadsplåtslagare

Byggnadsplåtslagare – Hitta utbildning här

Är du ute efter ett yrke där du får arbeta med varierade uppgifter, träffa många nya människor och alltid vara eftertraktad på arbetsmarknaden? Läs om yrket byggnadsplåtslagare, vad du behöver plugga på gymnasiet, och hur framtiden ser ut för yrket!

Hur blir man byggnadsplåtslagare på gymnasiet?

För att bli plåtslagare efter gymnasiet kan du studera på Bygg- och anläggningsprogrammet med inriktning mot Plåtslageri, då blir du utbildad och redo för arbete direkt efter studenten. På skolor som saknas utbildningen finns det många möjligheter att vara lärling under skoltiden på ett plåtslageriföretag, sedan kan du komplettera din utbildning på PVF Teknikcentrum i Katrineholm. 

Efter utbildningen, och lärlingsarbete i ca 2,5 år, kan du utföra en yrkesexamen för att få ett yrkesbevis. Du kan även söka om gesällbrev, och när du har 6 års erfarenhet kan du söka för att få ett mästarbrev.

Vad gör en byggnadsplåtslagare?

En byggnadsplåtslagare arbetar med plåt på tak och fasader på byggnader. Arbetet innefattar alla sorters byggnader, från små villor till stora industrikomplex. Som byggnadsplåtslagare kan du även arbeta med skötsel av plåten såsom rengöring och målning. Det är ett varierat yrke där du både kan arbeta i verkstäder för bearbetning av materialet och att vara högt upp i byggnader för montering. 

Yrket kan till viss del liknas vid mönsterkonstruktion och sömnad eftersom plåtslagare även mäter ut och klipper till plåten för att den ska passa på rätt ställe. Du får även träffa många nya människor hela tiden eftersom du ofta arbetar med andra yrken som elektriker och snickare. 

Framtidsutsikter för byggnadsplåtslagare

Som utbildad byggnadsplåtslagare finns det stora möjligheter till arbete eftersom det det rådet stor brist av yrkesgruppen i hela landet. Byggnadsplåtslagare kan även arbeta utomlands då just svenska plåtslagare är eftertraktade. Yrket öppnar också upp för framtida arbete som arbetsledare eller byggnadsingenjör. 

Källa: platslagare.nu

Lönestatistik för byggnadsplåtslagare

30 000 kr/månad 

Statistiken hämtas från PVF - Yrke & Utbildning


Bra val av gymnasieprogram:


PVF Yrke & Utbildning är plåtslageri- och ventilationsbranschens egen organisation för utbildning och rekrytering. Vi ägs gemensamt av Plåt & Ventföretagen och Byggnads. Följ oss gärna på vår Instagram och Facebook eller spana in vår hemsida!

PVF


    Yrkesguidens startsida

Senast uppdaterad: 25 mar 2020

Bästa vägen till drömjobbet

Som färdigutbildad kommer du snabbt ut i arbete, för här behövs fler kvalificerade medarbetare. Välkommen till din spännande framtid!