Visa gymnasium.se som: Mobil

Hur tänker du kring gymnasievalet? Svara på vår korta undersökning och ha chans att vinna ett presentkort från SF Anytime värt 295 kr! ➡️ Gör undersökningen här!

Kvinnlig programmerare i kontorsmiljö

Så blir du programmerare

Programmerare – hitta en utbildning på:

Så blir du programmerare

Om du vill bli programmerare kan du gå många olika vägar. Det finns ett stort utbud av eftergymnasiala utbildningar inom programmering. Utbildningarna varierar i längd och nivå, från komvuxkurser eller yrkesutbildningar på några veckor till högskoleutbildningar eller yrkeshögskoleutbildningar på flera år. Därför har du stora möjligheter att plugga vidare till programmerare oavsett vilket gymnasieprogram du väljer.

Om du vill satsa på en högskoleutbildning kan det krävas särskild behörighet, alltså att du har läst vissa kurser utöver grundläggande behörighet. För högskoleutbildningar inom programmering kan det till exempel krävas att du läst mer fysik och/eller matematik. Då kan naturvetenskapsprogrammet eller teknikprogrammet vara bra val. Du kan också välja till kurserna du behöver inom ett annat program, till exempel el- och energiprogrammet.

Letar du efter universitets- eller högskoleutbildning? Här hittar du utbildningar till programmerare på universitetsnivå.

Vad gör en programmerare?

En programmerare jobbar med att skapa och testa datorprogram eller datorsystem. Det kan vara allt från ett ekonomisystem på ett företag till ett datorspel eller en webbsida. 

Programmeraren jobbar ofta efter önskemål eller instruktioner som en systemutvecklare tagit fram. Instruktionerna talar om hur ett visst program ska fungera eller vad det ska göra. Programmeraren översätter instruktionerna till ett programmeringsspråk och ser till att de fungerar i praktiken. Det finns många olika programmeringsspråk, som programmerare är du ofta specialist på något eller några av dem. Några exempel på vanliga programmeringsspråk är:

  • Java
  • C#
  • C++
  • .NET
  • Python
  • Javascript

Programmerare är ett yrke som passar dig som är intresserad av data och IT och gillar problemlösning. Det är ett stort plus om du är analytisk och har ett bra sinne för detaljer. 

Framtidsutsikter för programmerare

Yrket programmerare har mycket goda jobbutsikter, både på kort och lång sikt. Det är liten konkurrens om jobben, vilket betyder att du som utbildad programmerare har väldigt stora chanser att få jobb.

Källa: Arbetsförmedlingen, SACO

Vad tjänar en programmerare?

46 500 kr/månad

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök (restulat för mjukvaru- och systemutvecklare m.fl) siffror från 2021


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Data & IT
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö

Senast uppdaterad: 05 jul 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2022-02-28

Så blir du säkerhetsansvarig inom IT

Hur blir man säkerhetsansvarig inom IT på gymnasiet? Och vad gör egentligen en säkerhetsansvarig inom IT? Läs mer om yrket, yrkets lön och om vilka program du ska välja på gymnasiet.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-03-10

Så blir du spelutvecklare

Vad ska man läsa i gymnasiet för att bli spelutvecklare? Vad gör en spelutvecklare? Läs mer om yrket och yrkets lön här.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-03-21

Så blir du systemutvecklare

Hur blir man systemutvecklare? Vad ska man välja för program till gymnasiet och vilka är möjligheterna efteråt? Läs mer här om hur du blir systemutvecklare.

Läs mer
Hitta ditt drömyrke