Visa gymnasium.se som: Mobil
Arbeta som VVS-montör efter gymnasiet

Så blir du VVS-montör

VVS-montör – Hitta utbildning här

Vill du arbeta med ett yrke där du är problemlösare, flexibel och händig? Som VVS-montör kan du arbeta med allt från små lägenheter till stora industriella faciliteter. Läs om vad du behöver plugga på gymnasiet, vad yrket innebär, hur arbetsmarknaden ser ut och hur dina lönemöjligheter är.

Hur blir man VVS-montör på gymnasiet?

För att bli VVS-montör är det ett bra val att läsa VVS- och fastighetsprogrammet med inriktning VVS på gymnasiet eller gå en eftergymnasial utbildning. Efter avslutat program på gymnasiet går du som lärling på ett företag och efter cirka två år avlägger du ett branschprov. Efter godkänt prov är du färdigutbildad VVS-montör med certifikat.

Körkort är ofta ett krav för yrket.

Vad gör en VVS-montör?

Som VVS-montör installerar och reparerar du rör för värme, vatten och sanitet i hus och i olika anläggningar. Arbetet kan till exempel innebära att man monterar rörledningar och olika värmesystem som gör att människor kan duscha, tvätta och få ett bra inomhusklimat.Vid installationsarbeten krävs det kunskap i hur man läser av ritningar och tekniska beskrivningar. Som VVS-montör kan du arbeta på ett VVS-installationsföretag, vara anställd av ett fastighetsbolag, industriföretag eller ha eget företag. Det är ett mycket varierande och ansvarsfullt arbete.

Det är en fördel att vara handlingskraftig, händig och ha god samarbetsförmåga för att arbeta som VVS-montör.

Framtidsutsikter för VVS-montörer

Arbetsförmedlingen bedömer att det finns goda chanser för VVS-montörer att få jobb både på fem och tio års sikt.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för VVS-montörer

34 900 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2017


Bra val av gymnasieprogram:


VVS-Branschens Yrkesnämnd är en samarbetsorganisation mellan arbetsgivarna och arbetstagarna. Vi arbetar med utbildning och certifiering inom VVS-branschen. Kolla in vår Instagram eller hemsida!

VVSYN


    Yrkesguidens startsida

Senast uppdaterad: 21 feb 2020