Visa gymnasium.se som: Mobil

Så blir du konditor

Hur blir man konditor?

Konditor – Hitta utbildning här

Hur blir man konditor på gymnasiet?

Om du vill bli konditor passar det bra att gå Restaurang- och livsmedelsprogrammet med inriktning bageri och konditori. Programmet finns på många skolor i landet, där det ofta är praktiktid på ett bageri eller konditori.

Om du vill fördjupa sina kunskaper inom konditori kan du läsa vidare på en yrkeshögskola. Efter att ha skapat sig erfarenhet inom yrket finns det möjlighet att avlägga prov för Gesällbrevet, vilket är en kvalitetsgaranti på att personen är väl insatt i yrket.

Vad gör en konditor?

Som konditor på ett mindre bageri eller konditori finns det ofta ett fåtal maskiner och man utför de flesta arbetsmomenten för hand. Huvuduppgifterna är att mäta upp ingredienser, blanda, vispa, utforma bakverk, grädda och dekorera. På vissa konditorier kan man även som konditor baka matbröd. Det är även viktigt att arbetsplatsen är ren och prydlig och att man tar hand om disken. Som konditor är det viktigt att ha en kreativ förmåga, att utforma och dekorera bakverk kräver blick för färg och form.

Det finns möjlighet att jobba på mindre konditori,bagerier, större restaurang eller industribagerier. På ett stort industribageri kan arbetsuppgiften främst bestå av att övervaka maskinell massproduktion av bakverk.

Framtidsutsikter för konditorer

Arbetsmarknaden blir god för konditorer både på fem och tio års sikt. Det kommer vara en del konditorer som lämnar yrket inom de kommande tio åren, därför kommer efterfrågan öka. Det innebär att behovet av ersättningsrekryteringar fortsätter vara stort. Idag utbildas det inte tillräckligt många konditorer för att möta efterfrågan på arbetsmarknaden.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för Konditorer och Bagare

27 100 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2017


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Hotell, restaurang & resor
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö

Senast uppdaterad: 13 mar 2020