Så blir du sjuksköterska

Hur blir man sjuksköterska i gymnasiet? Vad gör en sjuksköterska? Här kan du se yrkets lön och hitta mer information om yrket!

Så blir du sjuksköterska

Sjuksköterska – Hitta utbildning på:

Naturvetenskapsprogrammet

För att kunna plugga vidare till sjuksköterska direkt efter gymnasiet är det bra att läsa Naturvetenskapsprogrammet. Tänk då på att kolla upp vilka ämnen du behöver ha godkänt i för att kunna söka in till sjuksköterskeutbildningen och se till att läsa dessa under gymnasiet. Själva sjuksköterskeutbildningen är tre års studier på universitet.

Vad gör en sjuksköterska?

Som sjuksköterska kan både arbetsuppgifter och arbetsplats variera, men fokus i arbetet är framförallt att främja hälsa samt förebygga sjukdom och ohälsa. Kärnan i arbetet är omvårdnadskunskapen.

Du kan arbeta inom landsting, kommun eller inom privat verksamhet. Till exempel kan du arbeta på sjukhus, vårdcentraler, vård och omsorg för funktionshindrade eller kommunal äldrevård.

Som sjuksköterska är det ditt ansvar att leda omvårdnadsarbetet och ansvara för att varje patient får rätt vård vid rätt tillfälle, även om det inte alltid är du som sjuksköterska själv som gör det praktiska arbetet. I arbetet handlar det om att återställa och bevara hälsa utifrån de individuella möjligheter och behov personer har i livets alla skeenden.

Framtidsutsikter för sjuksköterskor

För grundutbildade sjuksköterskor kommer det finnas goda möjligheter till jobb både på fem och tio års sikt.

Källa: Arbetsförmedlingen

Vad tjänar en grundutbildad sjuksköterska?

38 700 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2020


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Hälsa & sjukvård
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Annonser