Visa gymnasium.se som: Mobil

Så blir du ingenjör

Hur blir man ingenjör?

Hur blir man ingenjör på gymnasiet?

Vill du bli ingenjör efter gymnasiet är det smart att välja ett högskoleförberedande program,  framförallt naturvetenskapsprogrammet eller teknikprogrammet. För att kunna ta ett arbete som ingenjör krävs det nämligen en eftergymnasial utbildning på högre nivå. Civilingenjörsutbildningar är fem år långa, medan högskoleingenjörsutbildningar är på tre år. Det finns över 200 st olika civilingenjörs- och högskoleingenjörsutbildningar att välja på i Sverige fördelat på cirka 30 olika skolor. Saknar du den behörighet du behöver efter gymnasiet finns möjlighet att läsa ett tekniskt basår eller en teknisk bastermin på någon av de tekniska högskolorna.

Det finns även möjlighet att läsa ett fjärde tekniskt år på teknikprogrammet på gymnasiet på vissa skolor. Det fjärde året är menat att ge dig praktiska kunskaper som gör det enklare för dig att klara en högskole- eller civilingenjörsexamen.

Vad gör en ingenjör?

Som ingenjör kan du arbeta med nästan vad som helst. Det kan vara inom en mängd olika branscher och du kan arbeta inom olika typer av sektorer, privat, statlig, kommun med forskning, service, infrastruktur och mycket annat. Kanske drömmer du om att arbeta med miljö, kommunikation, produktutveckling eller som vetenskapsjournalist? Alla dessa yrken är möjliga för dig efter en utbildning till ingenjör. Det handlar bara om hur du specialiserar dig.

Det gemensamma för ingenjörer är att man alltid arbetar med teknisk utveckling på något sätt.

Det betyder att man som ingenjör får se tydliga resultat av sitt arbete, det kan vara allt från en bro, ett hus, ett läkemedel, en ny produkt eller ett nytt sätt att kommunicera.

Framtidsutsikter för ingenjörer

Framtidsutsikterna för ingenjörer kan skilja beroende på den specifika inriktningen, men överlag ser det mycket bra ut. Det finns många jobb inom olika branscher.

Källa: Arbetsförmedlingen


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Naturvetenskapligt arbete
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–ÖSenast uppdaterad: 25 sep 2018