22 sep 2023

Så blir du anläggningskonstruktör inom järnväg

Anläggningskonstruktör inom järnväg - Gymnasieprogram:

Teknikprogrammet

Naturvetenskapsprogrammet


Hur blir man anläggningskonstruktör inom järnväg?

För att du ska kunna vidareutbilda dig till yrket efter gymnasiet är teknikprogrammet eller naturvetenskapsprogrammet lämpliga gymnasieprogram att gå.

Efter din gymnasietid bör du gå en högskole- eller universitetsutbildning till anläggningsingenjör.

Vad gör en anläggningskonstruktör?

En konstruktör inom järnväg arbetar med olika programvaror och hjälper till att skapa kostnadseffektiva konstruktionslösningar. Du behöver viss kunskap inom verkstadsutrustningar som kan användas inom järnväg. Konstruktören dimensionerar och utformar de bärande delarna i anläggningen.

Vad som urskiljer en anläggningskonstruktör med en anläggningsingenjör är att ingenjören inte nödvändigtvis arbetar med anläggningens bärande delar utan har en mer planerande och överskådlig roll.


 

Varför valde du järnvägen, Anton?


Möt vår ambassadör Anton som jobbar med konstruktion inom järnvägsbranschen!

Till intervjunFramtidsutsikter för en anläggningskonstruktör

Anläggningskonstruktör är idag ett eftertraktat yrke då branschen står inför en kompetensbrist och behöver anställa tusentals konstruktörer de kommande åren. Många infrastrukturprojekt planeras som ska förbättra möjligheterna för människor runt om i hela landet att kunna pendla till sina jobb och skapa miljövänliga transportvägar. 

Låter det spännande? Ta det första steget och sök till teknikprogrammet eller naturvetenskapsprogrammet redan idag!

Källa: järnvägsjobb.se


Lönestatistik för anläggningskonstruktör

42 500 kr/månad

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2022


Bra val av gymnasieprogram:

 Teknikprogrammet

 Naturvetenskapsprogrammet


Järnvägsjobb drivs av Järnvägsbranschens samverkansforum, JBS, som är järnvägsbranschens gemensamma arena för samarbete kring för utbildningar och attraktivitet. JBS jobbar för att järnvägsbranchen ska ha utbildad och kompetent personal som är redo för framtidens utmaningar.

Järvägsjobb


Tillbaka till Järnvägsjobb

Senast uppdaterad: 22 sep 2023

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-12-03

Så blir du maskinförare

Maskinförare - Hitta utbildning här Du väljer Bygg- och anläggningsprogrammet och inriktningen anläggningsfordon och som programfördjupning väljer du maskinförare. Under utbildningen varvas teoretisk och praktisk utbildning i skolan med utbildning på en arbetsplats, APL. Du ska ha minst 15 veckors APL, Arbetsplatsförlagt lärande, under din utbildningstid.  Efter gymnasieskolan och yrkese ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-04-27

Så framtidssäkrar du din gymnasieutbildning – 3 tips

Den tekniska utvecklingen kommer att få miljontals jobb att försvinna. Vi listar tre tips du kan tänka på för att vara attraktiv på framtidens arbetsmarknad!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-07-03

Jobba som ingenjör inom järnvägsbranschen

Vill du jobba med ett varierande och kreativt yrke? Som ingenjör inom järnvägsbranschen får du vara med utveckla framtidens transportsystem!

Läs mer