Kock – hitta din utbildning på:
Restaurang- och livsmedelsprogrammet
Hur blir man kock på gymnasiet?
Om du vill bli kock bör du välja Restaurang- och livsmedelsprogrammet på gymnasiet.
Vad gör en kock?
Som kock arbetar du tillsammans med dina kockkollegor i ett kök där du lagar mat till restaurangens gäster. Som kock lagar du nästan enbart varma rätter.
Som kock kan du också arbeta på andra ställen som exempelvis storkök, inom livsmedelsindustrin, på mattidningar, i TV eller i provkök.
Att arbeta som kock förutsätter att du kan arbeta snabbt och effektivt under tidspress, att du är noggrann och samarbetsvillig och att du har ett stort intresse för mat. Hygien är också en viktig faktor när man arbetar i kök. Arbetet innebär både planering och förberedelser såväl som kreativt arbete.
Framtidsutsikter för kockar
De senaste åren har arbetsmarknaden varit mycket god för kockar. Enligt Arbetsförmedlingen bedöms chanserna att få jobb som kock goda både på fem och tio års sikt.
Källa: Arbetsförmedlingen
Lönestatistik för Kockar och Kallskänkor
27 600 kr/månad
Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2020
Bra val av gymnasieprogram:
« Tillbaka till alla yrken inom Hotell, restaurang & resor
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö