Visa gymnasium.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas ditt gymnasieval? Vi samlar artiklar och information om coronviruset och skolan. Läs mer här!

Så blir du kock

Hur blir man kock?

Kock – Hitta utbildning här

Hur blir man kock på gymnasiet?

Om du vill bli kock bör du välja Restaurang- och livsmedelsprogrammet på gymnasiet.

Vad gör en kock?

Som kock arbetar du tillsammans med dina kockkollegor i ett kök där du lagar mat till restaurangens gäster. Som kock lagar du nästan enbart varma rätter.

Som kock kan du också arbeta på andra ställen som exempelvis storkök, inom livsmedelsindustrin, på mattidningar, i TV eller i provkök.

Att arbeta som kock förutsätter att du kan arbeta snabbt och effektivt under tidspress, att du är noggrann och samarbetsvillig och att du har ett stort intresse för mat. Hygien är också en viktig faktor när man arbetar i kök. Arbetet innebär både planering och förberedelser såväl som kreativt arbete.

Framtidsutsikter för kockar

De senaste åren har arbetsmarknaden varit mycket god för kockar. Enligt Arbetsförmedlingen bedöms chanserna att få jobb som kock goda både på fem och tio års sikt.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lönestatistik för Kockar och Kallskänkor

25 700 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2017


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Hotell, restaurang & resor
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö

Senast uppdaterad: 13 mar 2020

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-01-09

Yrken efter Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Restaurang- och livsmedelsprogrammet passar dig som vill ha ett yrke i framtiden där måltiden är i centrum. Det är ett bra val för dig som vill jobba inom bageri, restaurang eller butik. Det är ett yrkesprogram, vilket leder till jobb direkt efter gymnasiet. Det finns dock alltid möjlighet att läsa kurser för att bli högskolebehörig även på yrkesprogram.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-03-06

Så blir du bartender

Oftast behövs det ingen specifik utbildning för att arbeta som bartender då många arbetsplatser utbildar sin personal direkt på plats, men vissa restauranger och barer kräver en serveringsutbildning. Passande gymnasieutbildningar är de olika inriktningarna på Restaurang- och livsmedelsprogrammet. Serveringsutbildningar för att arbeta som bartender kan du till exempel finna på Yrkeshögskolan eller ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-03-13

Yrken efter Hotell- och turismprogrammet

Hotell- och turismprogrammet är ett bra val för dig som vill arbeta inom områden som hotell, turism eller konferens. Det är ett yrkesprogram, vilket betyder att du blir förberedd för att gå direkt ut i arbetslivet efter gymnasiet. Det finns alltid möjlighet att läsa kurser för att bli högskolebehörig även på yrkesprogram. Här får du förslag på yrken som kan vara passande efter att ha läst Hotell- ...
Läs mer