Så blir du plattsättare

Kvinnlig plattsättare under arbete

Plattsättare - Hitta utbildning här

Hur blir man plattsättare på gymnasiet?

Du väljer Bygg- och anläggningsprogrammet och inriktningen Husbyggnad och som programfördjupning väljer du specialyrken. Under utbildningen varvas teoretisk och praktisk utbildning i skolan med utbildning på en arbetsplats, APL. Du ska ha minst 15 veckors APL, Arbetsplatsförlagt lärande, under din utbildningstid. 

Efter gymnasieskolan och yrkesexamen från gymnasiet går du vidare till färdigutbildning i ett företag. Färdigutbildningen får du genom en anställning i ett branschföretag och under tiden får du lärlingslön enligt avtal. Du måste själv söka anställning som lärling. 

Enligt gällande yrkesutbildningsavtal får du ditt yrkesbevis när du har en komplett grundutbildning och en efterföljande kvalificeringstid. Tiden redovisas som poäng från gymnasieskolan (godkänt i 2250 p av 2500 p) och kvalificeringstid (resterande 30 månader).

Vad gör en plattsättare?

Plattsättare klär innerväggar eller golv med kakel, klinker, konstbetongplattor eller mosaik. I din roll som plattsättare ingår även underarbeten såsom att fuktisolera golv och väggar i våtutrymmen. 

Som plattsättare är noggrannhet viktigt, inte minst när du jobbar med våtrum, för att förhindra vatteninträngning i övriga byggdelar. Du jobbar oftast inomhus och arbetsuppgifterna varierar alltifrån att sätta upp plattor i ett badrum till att kakla en 50-meters simbassäng. 

I ditt jobb som plattsättare träffar du varje dag många människor och befinner dig i nya miljöer. Ibland jobbar du ensam eller flera i ett lag. Som plattsättare får du ofta visa din hantverksskicklighet genom att sätta komplicerade mönster i kök och badrum. 

Framtidsutsikter för plattsättare

Arbetsförmedlingen bedömer att plattsättare har mycket goda möjligheter till arbete det närmaste året. På fem års sikt bedöms möjligheterna till arbete fortsatt vara mycket goda.

Källa: byggdinframtid.se


Bra val av gymnasieprogram:


BYN - Byggbranschens Yrkesnämnd arbetar för att bygg- och anläggningsbranschen ska ha utbildad och kompetent personal som är redo för framtidens utmaningar. 


    Yrkesguidens startsida


Annonser