Visa gymnasium.se som: Mobil

Så blir du plattsättare

Så blir du plattsättare

Hur blir man plattsättare på gymnasiet?

För dig som vill bli plattsättare är det ett bra val att läsa Bygg- och anläggningsprogrammet på gymnasiet, med inriktning Husbyggnad. Studierna är rätt lika på programmets olika inriktningar i början, men efterhand blir det mer praktik. På så sätt kan du få prova på olika arbetsområden inom byggbranschen innan du bestämmer dig.

Under ditt första år på Byggprogrammet läser du traditionella skolämnen som du varvar med grundläggande praktik. Andra och tredje året varvas teori och praktik, både på plats i skolan och ute på arbetsplatser. Efter det får du gå en lärlingsutbildning, med lärlingslön, på en arbetsplats under cirka 2 1/2 år.

När du är klar med din utbildning som lärling är du redo för yrkesteoretiskt prov. Efter godkänt prov får du ditt yrkesbevis som plattsättare.

Vad gör en plattsättare?

Som plattsättare jobbar man med att klä innerväggar eller golv med kakel, klinker, mosaik eller konstbetongplattor. I dina arbetsuppgifter ingår även underarbeten, som till exempel fuktisolering av golv eller väggar. De mer hantverksbetonade jobben dyker upp allt mer i dagens byggande och keramiska material som kakelplattor och klinkers används mycket i moderna byggande.

Som plattsättare är det väldigt viktigt att du är noggrann. Plattorna ska sättas i rätt mönster, du ska använda rätt sorts lim och fogarna ska härda på rätt sätt.

I yrket jobbar man ofta två och två, men det händer även att man jobbar många i ett lag. Som plattsättare arbetar man oftast inomhus.

Framtidsutsikter för plattsättare

Arbetsförmedlingen har ingen prognos för hur arbetsmarknaden kommer se ut för plattsättare de närmaste åren.

Läs mer: http://www.byn.se/vaegen-till-ditt-yrkesbevis/yrken-i-var-bransch-2/plattsaettare-2

Källa: Byggare.com

divider

Bra val av gymnasieprogram:

divider

« Tillbaka till alla yrken inom Bygg & anläggning
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


divider

Senast uppdaterad: 04 jul 2017