Visa gymnasium.se som: Mobil
Arbeta som ventilationsmontör efter gymnasiet

Så blir du ventilationsmontör

Ventilationsmontör – Hitta utbildning här

Är du intresserad av ett arbete där du ser till att luften i byggnader är frisk, och skyddar lokalerna från farliga partiklar? Som ventilationsmontör arbetar du med byggnaders ventilationssystem. Läs mer om yrket, utbildning och hur framtiden ser ut.

Hur blir man ventilationsmontör på gymnasiet?

Om du vill arbeta som ventilationsmontör direkt efter gymnasiet så kan du gå VVS- och fastighetsprogrammet med inriktning mot Ventilationsteknik. Då blir är du redo att gå ut i arbetslivet direkt efter studenten. Om din skola inte erbjuder den utbildningen så finns det ofta möjlighet att gå som lärling på ett ventilationsföretag under din gymnasietid. Efter det kan du komplettera din utbildning på PVF Teknikcentrum i Katrineholm. 

Inom yrket kan du välja att specialisera dig mot till att till exempel bli projektör, besiktningsman, energioptimerare och mycket mer. Du kan även bli certifierad ventilationsmontör när du arbetat i några år. 

Vad gör en ventilationsmontör?

En ventilationsmontör ser till att byggnader får ren och frisk luft genom dess ventilationssystem. Detta är en väldigt viktig uppgift eftersom vi spenderar ca 19 timmar av vårt dygn inne i byggnader. Du får montera fläktar, kanaler och olika sorters aggregat som ser till att frisk luft pumpas in, och dåligt luft pumpas ut. Det är ett yrke som både kräver att du tänker logiskt och planerar för bästa effekt, samtidigt som du praktiskt utför själva byggnationen. Som ventilationsmontör får du besöka många olika plaster och byggnader samt träffa många nya människor. 

Framtidsutsikter för ventilationsmontörer

Arbetsmöjligheterna för ventilationsmontörer är mycket goda och kommer att fortsätta vara så under kommande år. Det finns ett stort behov av yrkesgruppen på arbetsmarknaden enligt branschen. 

Källa: vent-montor.nu

Lönestatistik för byggnadsplåtslagare

30 000 kr/månad 

Statistiken hämtas från PVF - Yrke & Utbildning


Bra val av gymnasieprogram:


PVF Yrke & Utbildning är plåtslageri- och ventilationsbranschens egen organisation för utbildning och rekrytering. Vi ägs gemensamt av Plåt & Ventföretagen och Byggnads. Följ oss gärna på vår Instagram och Facebook eller spana in vår hemsida!

PVF


    Yrkesguidens startsida

Senast uppdaterad: 25 mar 2020

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-02-19

Så blir du byggingenjör

Byggingenjör – Hitta utbildning på: Natur Samhälle Teknik För att studera till byggingenjör på högskola eller universitet krävs det en Grundläggande behörighet samt Fysik B, Kemi A och Matematik D, alternativt Fysik 2 Kemi 1 och Matematik 3c. Vissa utbildningar kräver ibland en högre nivå av matematik, dvs. Matematik E eller Matematik 4. Om du studerar ett fjärde år på Teknikprogrammet (T4) s ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-01-28

Så blir du betongarbetare

Betongarbetare - hitta utbildning här Du väljer Bygg- och anläggningsprogrammet och inriktningen Husbyggnad och sedan programfördjupningen betong. Under utbildningen varvas teoretisk och praktisk utbildning i skolan med utbildning på en arbetsplats, APL. Du ska ha minst 15 veckors APL, Arbetsplatsförlagt lärande, under din utbildningstid.  Efter gymnasieskolan och yrkesexamen från gymnasiet g ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-02-21

Så blir du VVS-montör

VVS-montör – Hitta utbildning här Vill du arbeta med ett yrke där du är problemlösare, flexibel och händig? Som VVS-montör kan du arbeta med allt från små lägenheter till stora industriella faciliteter. Läs om vad du behöver plugga på gymnasiet, vad yrket innebär, hur arbetsmarknaden ser ut och hur dina lönemöjligheter är. För att bli VVS-montör är det ett bra val att läsa VVS- och fastighetsprogr ...
Läs mer