Visa gymnasium.se som: Mobil

Så blir du CNC-operatör

Så blir du CNC-operatör

CNC-operatör – Hitta utbildning här

Hur blir man CNC-operatör på gymnasiet?

För utbilda dig till CNC-operatör så kan du studera inriktningen Produkt- och maskinteknik på Industritekniska programmet på gymnasiet. Utbildningen ger dig direkt utbildning om yrket och yrkesrollen som CNC-operatör, och du får den kunskap om yrket som behövs för att börja jobba efter gymnasiet. Om man arbetar som CNC-operatör kan man certifieras på tre olika nivåer för att visa sin kunskap inom yrket.

Du kan även studera till CCNC-operatör genom Yrkeshögskolan eller inom större verkstadsföretag som erbjuder interna utbildningar.

Vad gör en CNC-operatör?

En CNC-operatör arbetar med att sköta datorstyrda maskiner som genom olika metoder som borrning, svarvning eller fräsning bearbetar material såsom trä, plast eller metall. Oftast sköter CNC-operatören riggning och utrustandet av maskinen själv men ibland så sker det av en separat tekniker. En avancerad CNC-operatör både riggar, programmerar och läser ritningarna till maskinerna.

Framtidsutsikter för CNC-operatörer

I dagsläget är det en liten konkurrens om jobben för CNC-operatörer läget förväntas var oförändrat under de kommande fem till tio åren. Då behovet finns efter yrket men få utbildar sig så är jobbmöjligheterna goda för utbildade CNC-operatörer och ny teknik inom industrin gör att efterfrågan ökar på CNC-operatörer.

Källa: Arbetsförmedlingen


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Industri
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–ÖSenast uppdaterad: 13 mar 2020