Visa gymnasium.se som: Mobil
Tjej med hatt som blundar och ler mot kameran, ståendes på en åker i en solnedgång

Sommarjobb

Är du på gång att söka sommarjobb, men vet inte riktigt vilken ände du ska börja i? Lugn, här kommer lite tips som hjälper dig på vägen!

Hur hittar jag ett sommarjobb?

Det finns många olika sätt du kan gå tillväga på för att hitta ett sommarjobb. Begränsa dig inte till bara ett sätt, utan kombinera flera metoder. På så sätt ökar du dina chanser att lyckas hitta ett sommarjobb. Kolla om det finns annonser uppe på Arbetsförmedlingen, sök efter platsannonser på andra jobbsajter och vänd dig direkt till arbetsplatser där du kan tänka dig att jobba. Säg till din familj, dina vänner, skolkamrater, släktingar och andra bekanta du kan komma på att du är på jakt efter ett sommarjobb.

Ett annat hett tips är att kontakta kommun och landsting där du bor om de har några möjligheter, då de ofta erbjuder sommarjobb för dig som fortfarande går i gymnasiet.

Är du sugen på att sommarjobba utomlands? Det finns företag även utanför Sverige som anställer extra personal under sommaren. Hör runt med kontakter och kolla om du hittar annonser även för sommarjobb utomlands.

Hur söker jag ett sommarjobb?

När du väl har hittat sommarjobb som du vill söka är det dags att göra en ansökan. Skriv ett personligt ansökningsbrev där du beskriver varför du vill ha jobbet och varför just du skulle passa för jobbet. Skicka också med ett CV där du listar dina erfarenheter och personliga egenskaper som gör dig till en bra kandidat för jobbet. Tänk på att hålla dig kort.

Får du komma på anställningsintervju, så behöver du inte vara nervös. Tänk på att intervjun är ett bra sätt för dig att ta reda på om jobbet är något för dig. Dessutom har alla någon gång sökt jobb och den/de som intervjuar dig vet hur det känns.

Ska jag tänka på något innan jag börjar sommarjobba?

I arbetslivet har du både rättigheter och skyldigheter. Det finns till exempel regler som arbetsplatsen vill att du ska följa, som att du ska utföra dina arbetsuppgifter och hålla tider. Var nyfiken när du börjar sommarjobbet och var inte rädd för att ställa frågor, det visar att du är intresserad och vill lära dig.

  • Det finns vissa begränsningar i vilka jobb du kan ha. Du får till exempel inte arbeta före klockan 6 på morgonen om du är yngre än 18 år och du får inte ha hand om en kassa eller arbeta ensam innan du har fyllt 16 år.
  • Du har rätt att få ett skriftligt lönebesked från din arbetsplats, där det står specificerat hur många timmar du har jobbat, hur mycket du har fått betalt och om din arbetsgivare har betalat in skatt.
  • Efter att du har slutat sommarjobbet ska du se till att få ett anställningsintyg. Ett tips är att be arbetsgivaren om ett personligt omdöme om hur du har skött dig under ditt sommarjobb. Det kan vara till bra hjälp till nästa gång du ska söka ett jobb!
  • Hör också efter med arbetsplatsen du är på om det finns några möjligheter för dig att extrajobba där under terminerna. Det är ett sätt att få värdefull arbetslivserfarenhet.
  • Kom ihåg att du har både rättigheter och skyldigheter när det kommer till sommarjobb. Det finns tyvärr arbetsgivare som utnyttjar ungdomar, så se upp med detta..Ställ inte upp på att jobba svart eller "provjobba" gratis. Se också till att du får ett skriftligt anställningsbevis, där du ser dina arbets- och lönevillkor, innan du tar ett jobb.

Skriva CV under gymnasiet

Senast uppdaterad: 17 okt 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-10-17

Praktik/APL på gymnasiet

Praktiken kan vara din väg in på arbetsmarknaden. Här får du värdefulla erfarenheter ute på en riktig arbetsplats inom just det område eller yrke som du är intresserad av. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-10-17

Skriva CV under gymnasiet

Varför inte testa att skriva ett CV redan när du söker praktik på gymnasiet? Det förväntas inte lika mycket av dig när du söker praktik som när du söker jobb efter att du är färdigutbildad. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-01-08

Månadens yrke

Varje månad lyfter vi ett inspirerande yrke och erbjuder en inblick i olika yrken. Här har vi samlat alla månadens yrke! 

Läs mer