Visa gymnasium.se som: Mobil
Kille som skriver på papper

Så fungerar prövning i åk 9

Om du vill plugga upp ett betyg eller saknar betyg i ett ämne har du rätt att göra något som kallas prövning. Att göra en prövning betyder att du testar dina kunskaper i ett eller flera ämnen för att få ett betyg.

Varför gör man en prövning?

Anledningen till att göra en prövning kan vara:

  • om du har fått undervisning och godkänt betyg i ett ämne men vill höja ditt betyg
  • om du har fått undervisning i ett ämne och fått F i betyg och behöver få godkänt för att uppnå behörighet till gymnasiet
  • om du inte har fått undervisning i ett ämne men redan har motsvarande kunskaper för att få ett betyg

Du kan alltså göra en prövning i ett ämne både om du redan har ett godkänt betyg,  om du saknar betyg eller om du har ett underkänt betyg, alltså F. Om du har underkänt i ett eller flera ämnen kan du läsa mer om vilka fler alternativ som finns i vår artikel för dig som fått F i betyg.

En prövning testar dina kunskaper

En prövning kan bestå av till exempel skriftliga prov, muntliga redovisningar, laborationer eller inlämningsuppgifter. Det finns ingen satt gräns för hur många gånger du får göra en prövning, men det är upp till skolan hur och när du kan göra den. Exakt hur prövningen ser ut är upp till läraren som ordnar och sätter betyg på din prövning.

Prövning under termin eller lov

Om du gått ut årskurs 9 utan att få behörighet till gymnasiet har du rätt att bli erbjuden något som kallas lovskola, vilket betyder att du får undervisning under ett lov eller utanför skoltid. Rätten gäller även elever som gått ut årskurs 8 och riskerar att inte bli behöriga till gymnasiet. Det är rektorn som har ansvaret för lovskolan. Lovskola under sommarlovet brukar också kallas sommarskola. Om du inte är behörig till gymnasiet kan du göra prövning under lovskolan för att få godkänt.

Om du vill göra en prövning under läsåret är det rektorn som bestämmer när det passar att du gör prövningen.

Betyg på en prövning

Du kan nå alla betyg, A–F, när du gör en prövning. Läraren som sätter betyg på prövningen utgår från de nationella kunskapskraven. Det betyder att betyget sätts utifrån samma underlag som läraren använder till vanlig undervisning. Du kan inte få streck istället för betyg på en prövning, om du avbryter en prövning får du ingen markering alls. 

Kostnad

Om du gör en prövning för att höja ett godkänt betyg får det kosta max 500 kronor. Om du inte har ett godkänt betyg i ämnet sedan tidigare kostar prövningen ingenting.

Källa: skolverket.se

Senast uppdaterad: 22 nov 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-09-19

Betyg & behörighet

Gymnasiet är en ny värld, med nya betyg och olika typer av behörigheter. Vi vill såklart göra det enkelt för dig att ha koll på betyg och olika behörigheter. Här nedanför hittar du den information du behöver för att känna dig trygg.  Ska du flytta till Sverige från ett annat land? Här kan du läsa mer om att börja gymnasiet i Sverige. ALLT OM GYMNASIEBEHÖRIGHET Vad krävs för att vara behörig t ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-08-21

Antagningspoäng på gymnasiet

När du söker till en gymnasieskola och ett gymnasieprogram gör du det baserat på dina betyg från högstadiet. Du måste vara behörig för att söka till ett nationellt eller specialutformat gymnasieprogram, vilket betyder att du måste du ha godkänt betyg i svenska/svenska som andraspråk, matematik och engelska. Den högsta poängen man kan få är 340 vilket betyder att man har A i samtliga ämnen.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2017-06-09

Gymnasiearbete på yrkesprogram

Gymnasiearbete i en yrkesexamen ska visa att du är förberedd för arbete inom ett det yrke du utbildar dig till (till exempel frisör, djurskötare, elektriker, florist, servitör eller betongarbetare) och ska pröva din förmåga att utföra vanligt förekommande arbetsuppgifter inom yrkesområdet. Du planerar, genomför och utvärderar din uppgift. Arbetet kan också utformas så att det ger möjlighet att prö ...
Läs mer
Öppet hus-kalender
april 2020
mån
tis
ons
tor
fre
lör
sön
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10