Har du fått F i betyg?

Om du får F i betyg

Har du fått F i betyg på högstadiet?

När slutbetygen kommer för dig i nian kanske du är en av de som oroar sig över att bli underkänd i ett eller flera ämnen. Vad händer då, kommer en fortfarande kunna söka in till gymnasiet? Ja du har såklart massvis med frågor och funderingar. Vi tänkte hjälpa dig att reda ut några av dem. För självklart finns det fortfarande möjlighet för dig att bli godkänd i de ämnen som du har fått betyget F i.

Introduktionsprogram för dig som är underkänd i vissa ämnen

På de allra flesta gymnasieskolor finns det något som heter introduktionsprogram. Det innebär att du börjar på din gymnasieskola och läser klart de kurser från högstadiet som du saknar för att se hoppa på det gymnasieprogram som du vill gå. I många fall kan du plugga på gymnasieprogrammet samtidigt som du läser upp de betyg som du saknar. Så fort du har läst upp de betygen som du är underkänd i så kommer du bara att plugga på det gymnasieprogrammet som du är antagen till.

En prövning kan höja ditt betyg

De elever som vill höja ett eller flera betyg kan göra något som heter en prövning. En prövning kan gå till på lite olika sätt beroende på vad det är för ämne som du vill plugga upp och kan innehålla laborationer, muntliga prov, inlämningar, skriftliga prov och redovisningar. Om du vill göra en prövning så pratar du med studie- och yrkesvägledare på din högstadieskola eller med läraren i det ämnet som du vill plugga upp.

Sommarskola kan göra dig behörig till gymnasiet

Ett bra alternativ att snabbt läsa upp ett betyg är att gå sommarskola. Du kommer då att få gå i skolan under sommarlovet och plugga upp de kurser som du är underkänd i för att sen bli behörig till gymnasiet. Ta kontakt med din högstadieskola eller hemkommun för att få information om vilka skolor som erbjuder sommarskola och hur du anmäler dig till den.

F i betyg på gymnasiet?

Har du fått F i betyg på gymnasiet?

Om du som elev känner att du har mycket svårt att följa undervisningen i gymnasieskolan och bli godkänd i dina kurser bör du kontakta någon på skolan. Om rektorn sedan ser att du har uppenbara problem att få minst E i ett ämne är rektorn skyldig att se till att du får den hjälp du behöver för att du ska klara av dina gymnasiestudier. Att läsa om ett eller flera ämnen kan vara en lösning.

Gå om en gymnasiekurs

Det är rektorn som har rätt att besluta om du får läsa om ett ämne som du inte blivit godkänd i. Vid särskilda skäl kan du få läsa om ämnet en tredje gång för att bli godkänd. För att du ska få läsa om ett ämne ska rektorn kunna se att du har mycket svårt att följa med i undervisningen. Din skola är däremot inte skyldig att låta dig läsa om ett ämne som du redan klarat av.

Gå om ett läsår på gymnasiet

Om du har blivit underkänd i flera ämnen under ett och samma läsår kan rektorn besluta om att du får gå om hela läsåret. Då får du också läsa om de ämnen som du redan har fått godkänt i. Om du får två betyg i ett och samma ämne kommer det högsta betyget i ämnet med i ditt slutbetyg. Även här krävs det att rektorn ser att du har svårt att följa med i undervisningen för att du ska få gå om.

Divider

ALLT OM GYMNASIEBEHÖRIGHET

Vad krävs för att vara behörig till ett yrkesprogram eller högskoleförberedande program?

Berätta om behörigheter

HÖGSKOLEBEHÖRIGHET OCH MERITPOÄNG

Vad krävs för att läsa på universitet/högskola efter gymnasiet? Och vad är meritpoäng egentligen?

Ta reda på det

ALLT OM GYMNASIEBETYG

Här hittar du allt från A-F! Så fungerar betygen på gymnasiet.

Jag vill ha koll

RÄKNA UT DITT MERITVÄRDE

Räkna ut ditt meritvärde i vår alldeles egna betygskalkylator och ta reda på vilken betygsnivå du ligger.

Mot uträknaren!

Senast uppdaterad: 14 maj 2018

Du kanske också är intresserad av:

Tidsplan för gymnasievalet 2018

Senast uppdaterad: 2018-03-29

Tidsplanen för gymnasievalet ser ungefär likadan ut var du än bor i Sverige, men de specifika datumen skiljer sig lite åt beroende på i vilken kommun/vilket län du bor i.Vi har därför samlat datumen för 2018 för gymnasieval, preliminär antagning, omval och slutlig antagning för hela Sverige på denna sida.Saknas någon ort/kommun i listan? Kontakta oss här!