Visa gymnasium.se som: Mobil

VVS- och fastighetsprogrammet (VF)

Är du intresserad av teknik och problemlösning? Då kan ett jobb inom VVS och fastighetsservice passa dig! VVS- och fastighetsprogrammet är ett yrkesprogram som gör dig redo för jobb direkt efter studenten!

På VVS- och fastighetsprogrammet får du kunskaper om installation, felsökning, reparation, drift och underhåll av tekniska system för värme, ventilation, vatten och avlopp. Du lär dig att på ett effektivt och energismart sätt att ta hand om värme- och ventilationssystem. Du har dessutom möjlighet att lära dig programmera maskiner för att ge bästa effekt med minskad energiförbrukning. På programmet får du både teoretisk och praktisk utbildning genom arbetsplatsförlagt lärande, APL, i minst 15 veckor. Det innebär att du får omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiken på en relevant arbetsplats där du dessutom har möjlighet att knyta värdefulla kontakter för ditt kommande yrkesliv. VVS- och fastighetsprogrammet passar dig som är nyfiken, tycker om teknik och problemlösning, är social och gärna skaffar jobb direkt efter studenten.

Se alla skolor som har VVS- och fastighetsprogrammet här

Det här får du lära dig på VVS- och fastighetsprogrammet

Installation, felsökning, reparation, drift och underhåll av tekniska anläggningar och fastigheter är centrala delar i utbildningen. Du får lära dig att planera, genomföra och dokumentera arbetsuppgifter för att sedan kunna kvalitetssäkra och utvärdera utförda uppdrag. Miljökunskap är en viktig del av VVS- och fastighetsprogrammet. Det innebär bland annat att du får kunskap om energioptimering av anläggningar samt förståelse för hur effektiviserad energianvändning bidrar till en hållbar utveckling. Du tränas i att använda digital teknik och får dessutom kunskap om nationella och internationella bestämmelser för det aktuella område du väljer som inriktning. Sociala färdigheter och att ge rätt service är viktiga delar om du vill jobba inom VVS- och fastighetsbranschen. Du utvecklas i att kommunicera och samarbeta med andra så att du efter avslutad utbildning ska känna dig trygg i att ha kontakt med entreprenörer, beställare och kunder. Du ges även möjlighet att lära dig om eget företagande.

Inriktningar på programmet

Det finns fyra olika inriktningar på VVS- och fastighetsprogrammet: Fastighet, Kyl- och värmepumpsteknik, Ventilationsteknik samt VVS.

Fastighet

Här får du lära dig om tekniska anläggningar i fastigheter. Du lär dig installation, drift och underhåll i både inomhus- och utomhusmiljöer. På denna inriktning är service och sociala färdigheter viktigt, därför får du lära dig att prata med kunder och beställare i olika boendemiljöer. Efter avslutad utbildning kan du jobba som fastighetstekniker, fastighetsskötare och fastighetsvärd.

Kyl- och värmepumpsteknik

Väljer du inriktningen kyl- och värmepumpsteknik är det bland annat isbanor, kyl- och frysdiskar och värmepumpar som blir ditt fokus. Du får lära dig installation, service, drift och underhåll samt hur du på ett energisnålt sätt får ut önskad effekt. Du läser dessutom om miljö och säkerhet när du jobbar med kalla ämnen. Efter utbildningen kan du jobba som kylmontör eller kyltekniker inom både fastighet och industri.

Ventilation

Med denna inriktning specialiserar du dig inom ventilationssystem. Du får lära dig läsa ritningar för ventilationssystem och får kunskap om placering för att säkra ett bra luftflöde. Du lär dig installation, underhåll, mätning och justering. Efter avslutad utbildning kan du jobba som ventilationstekniker.

VVS

VVS står för värme, ventilation och sanitet – och det är vad denna inriktning fokuserar på. Du får kunskap om värme- och sanitetssystem och hur du bygger system som uppfyller rätt krav och regleringar. På den här inriktningen läser du även om miljö- och energifrågor och lär dig om hållbar utveckling inom området. Efter utbildningen kan du jobba som montör inom VVS, industrirör och med isolering av tekniska installationer.

Så blir du behörig till VVS- och fastighetsprogrammet

För att kunna söka till VVS- och fastighetsprogrammet behöver du godkända betyg i:

  • Svenska eller svenska som andraspråk
  • Matematik
  • Engelska
  • Minst fem andra ämnen

Vad kan man bli efter VVS- och fastighetsprogrammet?

VVS- och fastighetsprogrammet är ett yrkesförberedande program vilket innebär att du kan jobba direkt efter studenten. Du kan jobba som bland annat fastighetstekniker, VVS-montör eller kyl- och värmepumpsmontör. Här kan du läsa mer om vad du kan jobba med efter VVS- och fastighetsprogrammet. Samtliga inriktningar på programmet gör dig redo för vidare studier på yrkeshögskola. Vill du plugga vidare på högskola eller universitet efter gymnasiet behöver du lägga till kurser som ger dig högskolebehörighet. Prata med din studievägledare för att få reda på vilka kurser just du behöver lägga till. Låter VVS- och fastighetsprogrammet som något för dig?

Läs mer och hitta din gymnasieskola här

Programstruktur på VVS- och fastighetsprogrammet (VF)

Gymnasiegemensamma ämnen 600 p

Programgemensamma ämnen 400 p

Engelska 5 100 p Praktisk ellära 100 p
Historia 1a1 50 p Systemuppbyggnad 100 p
Idrott och hälsa 1 100 p Värmelära 100 p
Matematik 1a 100 p Verktygs- och materialhantering 100 p
Naturkunskap 1a1 50 p
Religionskunskap 1 50 p

Gymnasiearbete 100 p

Samhällskunskap 1a1 50 p
Svenska 1/Svenska som andraspråk 100p

Gymnasiearbete 100 p Individuellt val 200 p

Inriktningar 300–500 p

Fastighet  Kyl- och värmepumpsteknik
Elkraftteknik 100 p Elkraftteknik 100 p
Fastighetsförvaltning 100 p Kyl- och värmepumpsteknik – grund 100 p
Fastighetsservice – byggnader
100 p
Kyl- och värmepumpsteknik – miljö och säkerhet 100 p
VVS Ventilation
Entreprenadteknik 100 p Ventilationsisolering 100 p
Sanitetsteknik 1 100 p Ventilationsmontering 1 100 p
Värmeteknik 1 100 p Ventilationsmontering 2 200 p
Ventilationsservice 100 p

Källa: Skolverket

Senast uppdaterad: 14 jul 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-07-09

Om program på gymnasiet

Vilka ämen ingår i ett gymnasieprogram och hur ser upplägget ut? Här får du svar på alla dina frågor om gymnasieprogrammets uppbyggnad! Svenska gymnasieprogram pågår i tre år och omfattar minst 2500 poäng. Ett gymnasieprogram består av flera gymnasieämnen som i sin tur består av gymnasiekurser. På ett gymnasieprogram läser du ett visst antal gymnasiepoäng, gymnasiegemensamma ämnen, programgemensam ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-07-14

Industritekniska programmet (IN)

Vill du arbeta i ett tekniskt avancerat yrke? I industrier där du får utveckla, designa, producera, och där du får arbeta praktiskt och teoretiskt med moderna tekniker? Gillar du dessutom tanken om att kunna söka jobb direkt efter gymnasiet? Då är Industritekniska programmet för dig. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-07-05

Gymnasiearbete på högskoleförberedande program

Först gäller det att komma på en idé vad du ska skriva om. Är det något ämne du brinner för lite extra eller något som du skulle vara intresserad av att jobba med i framtiden? Sök på internet, prata med kompisar, läs tidningar och titta på nyheterna. Skriv ner allt som kommer upp i huvudet. Du kan utgå från en fundering du har eller något du är nyfiken på.
Läs mer
Öppet hus-kalender
september 2021
mån
tis
ons
tor
fre
lör
sön
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Tips för gymnasievalet