Estetisk spetsutbildning, spets­ut­bild­ning (MUV)

Birger Sjöberggymnasiet
Programinformation
Vänersborg
Estetiska programmet
Estetisk spetsutbildning, spets­ut­bild­ning (MUV)

Om utbildningen

Estetiska programmet – spets­ut­bild­ning (MUV)

Är du intresserad av att musicera tillsammans i mindre och större ensembler och orkestrar eller i sångensembler och körer? Detta riksrekryterande program är för dig som redan spelar ett instrument eller vill satsa på din sång. Här får du utvecklas till en mycket skicklig instrumentalist eller vokalist. Vi erbjuder både klassisk profil och jazzprofil.

På spetsutbildningen får du en gymnasieutbildning med grundläggande högskolebehörighet samtidigt som du får fördjupa dig i musiken, både som instrumentalist eller vokalist och på ett brett musikteoretiskt plan. Vårt program fogar samman individuell undervisning, kammarmusik och orkester/kör till en helhet. Genom att kombinera instrumentalundervisning, musikhögskolornas arbetssätt och yrkeslivet skapar vi en unik utbildning. Här får du möjlighet till samarbete med yrkesorkestrar både lokalt och internationellt.

Förutom denna musikaliska grund, har du möjlighet att läsa behörighets- och meritvärdesgivande kurser som Moderna språk, Matematik 3b, Engelska 7 och Naturkunskap 2. 

Är du intresserad och vill veta mer om Estetisk spetsutbildning, spets­ut­bild­ning (MUV), vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Samarbeten

Genom nära samarbete med Young Musicians Academy (YOMA) finns möjlighet att arbeta tillsammans med några av Nordens och Europas främsta artister och pedagoger inom klassisk instrumentalmusik. Där finns också flera sammanhang att träffa ytterligare spelkompisar.

Genom våra samarbeten med yrkesorkestrar och musikhögskolor, inte minst regionens musikinstitutioner och Högskolan för scen och musik i Göteborg får du inspiration och en god inblick i villkoren inom högre musikutbildning och inom arbetslivet.

Så ansöker du

1. Ansökan MUV
För att söka till MUV lämnar du en ansökan till din hemkommun. Omval kan göras fram till 1 juni, därefter kan du komma in i mån av plats.

Utbildningen är numera en estetisk spetsutbildning med inriktning musik och har sökkoden ESMUS0S, med tillägget Vänersborg.

2. Anmälan till antagningsprov
När vi kallar dig till antagningsprov vill vi gärna veta lite om din bakgrund. Därför ber vi dig, förutom den vanliga ansökan, fylla i anmälan till antagningsprov (se nedan) och skicka den till oss senast den 1 februari.

Birger Sjöberggymnasiet
Gitte Marcusson
Box 217
462 23 Vänersborg

3. Inträdesprov till MUV
Vi kallar dig till antagningsprov efter det att du har skickat in din ansökan.Datumen år 2023 är 4-5 mars.

Förbered dig
Till antagningsprovet ska du förbereda två valfria stycken på ditt huvudinstrument. Vi ordnar ackompanjatör, men du kan även spela med egen ackompanjatör. Samtidigt med din ansökan skickar du pianonoterna till dina stycken till ovanstående postadress. Dessa returneras inte om du avstår från antagningsprovet.

Du kommer också få göra ett gehörsprov och får möjlighet att visa färdigheter på flera instrument/sång. Vi vill gärna ha ett kort samtal med dig också.

Programmets karaktär och uppbyggnad

Vi erbjuder bland annat:

 • 60-70 min undervisning på huvudinstrument
 • 25 min undervisning på bi-instrument
 • Gemensamma lektioner
 • Kammarmusik, kammar-, symfoni- och blåsorkester, storband med mera
 • Regelbundna repetitioner med pianist
 • Regelbundna kammarkonserter
 • Några större orkesterprojekt varje läsår, och ett stort musikalprojekt vartannat år
 • Internationella kontakter
 • Start i årskurs 1 och 2
 • Alla instrument och sång
 • Dirigering
 • Kör
 • Gehör -och musiklära

Behörighet

För behörighet till Estetiska programmet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, matematik, engelska samt minst nio andra ämnen.

Gymnasieexamen

Estetiska programmet leder till en högskoleförberedande gymnasieexamen.

Ansökan

Ansök till Estetisk spetsutbildning, spets­ut­bild­ning (MUV)

Du söker programmet via antagningskansliet Antagning Fyrbodal. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Få ansökningskoden Postadress: Antagning Fyrbodal Fyrbodals kommunalförbund Box 305 451 18 Uddevalla
Telefon: 0522 - 44 08 20
Mejladress: antagning@fyrbodal.se

Möjligheter efter utbildningen

Efter gymnasietiden hos oss har du fått kunskaper och färdigheter som ger dig goda möjligheter att bli antagen till högre utbildningar oavsett om du söker musikhögskolor i Sverige eller i utlandet eller helt andra utbildningar.

Kontakta skolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Estetisk spetsutbildning, spets­ut­bild­ning (MUV) så kommer skolan att kontakta dig.

Birger Sjöberggymnasiet

Välkommen till Birger Sjöberggymnasiet!

Vid Birger Sjöberggymnasiet arbetar ca 180 lärare och gemensam personal för att ge ca 1 033 elever en bra gymnasieutbildning. Vi arbetar i olika programarbetslag och verkar för ett flexibelt arbetssätt för elever och personal. Vi tror att du som väljer...


Läs mer om Birger Sjöberggymnasiet och visa alla program.

Kontaktuppgifter

Birger Sjöberggymnasiet

Idrottsgatan 3
462 36 Vänersborg

 Visa telefonnummer
www.kunskapsforbundet.se

Recensioner

Det finns inga recensioner än.

Ta kontakt med skolan

För att få mer information om Estetisk spetsutbildning, spets­ut­bild­ning (MUV) från Birger Sjöberggymnasiet, fyll i dina uppgifter:

Vad vill du veta mer om?
Jag vill byta till Birger Sjöberggymnasiet
Påminn mig om öppet hus
Jag vill skugga en elev / gå en prova-på-dag
Jag har en fråga
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information