Visa gymnasium.se som: Mobil

Hur tänker du kring gymnasievalet? Svara på vår korta undersökning och ha chans att vinna ett presentkort från SF Anytime värt 295 kr! ➡️ Gör undersökningen här!

Estetisk spetsutbildning, Musik

Lilla Akademiens Musikgymnasium
Programinformation
Stockholm
Estetiska programmet
Lilla Akademiens Musikgymnasium

Om utbildningen

Spetsutbildning i Musik på Lilla Akademiens Musikgymnasium

Lilla Akademiens Musikgymnasium erbjuder spetsutbildning i musik på det estetiska programmet. Det är en gymnasieutbildning som förser dig med unika förutsättningar för att bli en mångsidig musiker. Drömmer du om att bli yrkesverksam musiker med världen som arbetsfält? Då är Lilla Akademiens Musikgymnasium ett naturligt val. Här får du en gedigen grund för fortsatta musikstudier och många av de elever som läser på skolan blir antagna till musikhögskolor i Sverige eller utomlands.

Kombinera musik med andra ämnen

Lilla Akademiens Musikgymnasium är dessutom ett bra val för dig som vill kombinera musik med fördjupade studier i andra ämnen som exempelvis moderna språk eller naturvetenskapliga ämnen. Det estetiska programmet ger dig den behörighet som behövs till högskolan och genom att välja att lägga till kurser kan du även uppnå särskild behörighet och meritpoäng.

På skolan gör alla sitt bästa för att du ska bli sedd och dina möjligheter och musiken bidrar till ett berikande och positivt förhållningssätt människor emellan.

Att läsa spetsutbildningen på Lilla Akademien innebär att du blir en del av skolans samarbete med olika musikhögskolor, som till exempel Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, Royal Academy of Music i London och Sibeliusakademin i Helsingfors.

Spela på konserter

Lilla Akademien har en stor konsertverksamhet, vilket ger dig som elev många tillfällen att spela på elevkonserter på skolan, men också att medverka på konserter utanför skolan. Skolans elever är väl bekanta med scener som Konserthuset, Berwaldhallen, Confidencen – Ulriksdals slottsteater, Kungliga Operan och Musikaliska på Nybrokajen 11. Elever på skolan har turnerat i drygt 10 länder i Europa samt i Japan och Kina. I framtiden planeras även utbyten med flera länder, bland annat USA, Sydafrika, Kina och Finland.

Välj mellan tre fördjupningar:

Klassiskt

Grunden på Lilla Akademien utgörs av den klassiska musiken och din studiegång utformas på ett sätt som främjar just din konstnärliga utveckling. Musikundervisningen på gymnasiet består framförallt av enskild undervisning på huvudinstrument och biinstrument, musikteoretiska ämnen samt orkester- ensemble- och körverksamhet. Som elev på skolan får du mycket enskild undervisning på ditt instrument med någon av skolans många erfarna instrumentpedagoger. 80 minuter per vecka får du undervisning på ditt huvudinstrument och 40 minuter per vecka på ditt biinstrument under alla tre gymnasieåren. Du har möjlighet att delta i någon av de många ensembler, körer och orkestrar som finns. Du får dessutom undervisning i musikteoretiska ämnen och musikhistoria. Musikundervisningen utformas på olika sätt för olika instrumentgrupper, utifrån de specifika kunskaper som du som instrumentalist eller sångare behöver utveckla.

Master classes med många kända musikprofiler ges regelbundet. Bland annat har skolan haft master classes med Stefan Bojsten, Ingrid Tobiasson, Torbjörn Liljeqvist, Ola Karlsson, Erik T. Tawaststierna, Steven Isserlis, Ulf Wallin, Cecilia Zilliacus, Jonas Bylund och Håkan Hardenberger.

Jazz

Du har också möjlighet att fördjupa dig inom jazz på spetsutbildningen i musik på Lilla Akademiens Musikgymnasium. På jazzfördjupningen får du tillsammans med andra likasinnade tränga in i jazzens värld under ledning av erfarna lärare, som dessutom är aktiva musiker. Varje vecka får du 80 minuters enskild undervisning på ditt huvudinstrument och för dig som vill finns även möjlighet att välja till ett biinstrument. Du studerar teori och harmonik, övar upp ditt aktiva lyssnande och ditt gehör och får en överblick av jazzhistoriens olika epoker och subgenrer. Tillsammans med elever som läser jazzfördjupningen får du undervisning utifrån den klassiska musiken, vilket är grunden på Lilla Akademien.

I jazzensemblerna går ni igenom en stor del av jazzens standardrepertoar, lär er fungera professionellt i en jazzgrupp och övar upp förmågan till samspel och kommunikation,. Stor vikt läggs vid improvisation, och allt det du lär dig teoretiskt får du praktisera regelbundet på de individuella lektionerna, i ensemblerna och vid olika framträdanden. Det finns också stora möjligheter till samspel i andra konstellationer under utbildningen både under och efter lektionstid. Det finns även möjlighet till samarbeten med elever som har valt att fördjupa sig inom klassisk musik eller folkmusik. Under varje läsår får du medverka i ett flertal konserter och uppspel både på och utanför skolan. Skolan gästas regelbundet av gästlärare och professionella musiker.

Utbildningen ger dig en god grund för fortsatta studier och musicerande. Du blir även förberedd för att söka vidare till högskola eller folkhögskola. På Lilla Akademiens jazzfördjupning får du undervisning ihuvudinstrument, biinstrument, jazzteori, jazzensemble, jazzhistoria såväl som traditionell musikteori, gehör och allmän musikhistoria.

Folkmusik

För dig som är intresserad av folkmusik erbjuder Lilla Akademiens Musikgymnasium dig möjlighet att läsa spetsutbildning i musik. Du får då en utbildning med klassisk musik som grund och möjlighet att fördjupa dig inom folkmusik.

Utbildningen ger dig den kunskap som krävs för att kunna söka vidare till musikhögskolor eller motsvarande utbildningar genom att du får läsa anpassade kurser från nybörjarstadiet till mycket avancerade i musiklära, ensemble, gehör, improvisation och musikhistoria. Stort fokus läggs vid integrationen mellan teori och praktiskt utförande på instrumentet och du får mycket enskild undervisning på ditt instrument. Varje vecka, under alla tre åren, får du 80 minuters undervisning på ditt huvudinstrument och 40 minuter på ditt biinstrument.

Det är svårt att växa utan rötter. Här får du en utbildning som kommer att tränga in i olika spelstilar och dialekter inom svensk folkmusik för att bygga en stadig grund inom vår låttradition. I utbildningen på Lilla Akademiens Musikgymnasium får du möta kända spelmansprofiler och traditionsbärare.

Är du intresserad och vill veta mer om Estetisk spetsutbildning, Musik, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Behörighet

För behörighet till Estetiska programmet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, matematik, engelska samt minst nio andra ämnen.

Gymnasieexamen

Estetiska programmet leder till en högskoleförberedande gymnasieexamen.

Ansökan

Ansök till Estetisk spetsutbildning, Musik

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Storstockholm. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Box 4404, 102 68 Stockholm
Telefon: 08-58 00 80 00
Mejladress: gymnasieantagningen@storsthlm.se

Kontakta skolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Estetisk spetsutbildning, Musik så kommer skolan att kontakta dig.

Lilla Akademiens Musikgymnasium

Lilla Akademiens Musikgymnasium i Stockholm - För dig som älskar musik

Lilla Akademiens Musikgymnasium hittar du centralt i Stockholm, ett stenkast från Odenplan. Skolan erbjuder en spetsutbildning i musik som passar dig som älskar musik och vill utveckla din talang. På Lilla Akademien står musiken i fokus och kunskap, kreativitet och...


Läs mer om Lilla Akademiens Musikgymnasium och visa alla program.

Kontaktuppgifter

Lilla Akademiens Musikgymnasium

Norrtullsgatan 14
11345 Stockholm

 Visa telefonnummer
www.lillaakademien.se

Recensioner

Det finns inga recensioner än.

Ta kontakt med skolan

För att få mer information om Estetisk spetsutbildning, Musik från Lilla Akademiens Musikgymnasium, fyll i dina uppgifter:

Vad vill du veta mer om?
Jag vill byta till Lilla Akademien
Påminn mig om öppet hus
Jag vill skugga en elev / gå en prova-på dag
Jag har en fråga
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information