Visa gymnasium.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas ditt gymnasieval? Vi samlar artiklar och information om coronviruset och skolan. Läs mer här!

Visar 1-12 av 12 träffar
 

Mer om Socialt arbete

På inriktningen Socialt arbete ska du få kunskaper om sociala processer och förhållanden och socialpolitiska områden. Du kommer bli förberedd på att arbeta inom exempelvis funktionshinderområdet eller bevakningsområdet.

Barn- och fritisprogrammet

På Barn- och fritisprogrammet med inriktning Socialt arbete får du utveckla dina ledarskapsegenskaper och framför allt lära dig att organisera, planera och leda olika aktiviteter. Du kommer få lära och vänja dig att vara i centrum och utveckla dig själv. På Barn- och fritidsprogrammet kommer du få testa på olika fritidsaktiviter, till exempel inom idrott, kultur och friluftsliv. Så det är bra om det är något du är intresserad av innan du börjar Barn- och fritidsprogrammet.

Fantasi och kreativitet är viktigt att ha och de sidorna kommer du att få utveckla under utbildningen. Ansvar är också en viktig del i utbildningen, också att vara aktiv och ha bra samarbetsförmåga. Hälsan är självklart en av de viktigaste saker som du får lära dig om på barn- och fritidsprogrammet, både för din egen skull och för de människor du kommer att arbeta med i framtiden. Du får därför kunskap om att äta rätt, motionera och sköta hälsan.

Människor är olika

Att människor är olika får du också lära dig under utbildningen. Det är väldigt vikten att förstå hur man möter olika personers behov och ordna aktiviter för dessa människor, även åldrar spelar in huruvida man behandlar olika personer. Det kan gälla små barn, lite äldre och ungdomar. Du ska också kunna möta och stödja människor med olika funktionsnedsättningar.

Efter barn- och fritidsprogrammet

I de sociala områdena finns det goda möjligheter till att få ett arbete. Gamla människor ökar i samhället och det betyder att de behöver stöd och service. Inom socialt arbete hjälper och stödjer du människor i livets olika skeenden och situationer. Exempel på arbetsuppgifter kan vara att ge stöd och hjälp till äldre personer med funktionshinder. Det kan vara att ta hand om små barn under dagen när deras föräldrar arbetar, förskolepersonal. Du kan arbeta på kriminalvårdsanstalter och se till att intagna övervakas och att de får rehabilitering för att kunna komma tillbaka ut i samhället. Familjerådgivning är också något du kan arbeta som efter programmet, likaså att arbeta med människor som har det jobbigt som missbrukare eller tonåringar som är i behov av hjälp. Många som har gått Barn- och fritidsprogrammet med inriktning Socialt arbete börjar arbeta på ett socialkontor, där arbetar de som ekonomiskt stöd till kommunens invånare eller med utredningar av problem i familjer. Jobb som att arbeta på en fritidsgård eller som elevassistent i en skola är också vanliga jobb efter utbildningen.

Högskolebehörighet

Du kan även under utbildningen bli högskolebehörig genom att läsa till vissa program. Läs hur du blir högskolebehörig på Barn- och fritidsprogrammet här.

Genom att du blir högskolebehörig kan du till exempel läsa vidare till socionom, kriminalvårdare eller biståndsbedömare.

Favoriter
Reportage
Tre elever berättar om Sågbäcksg...

I det här reportaget träffar du Emeli som berättar hur det är att läsa Hotell- och turismprogrammet på Sågbäcksgymnasiet. Du får också träffa Felipe som drömmer om att bli kock i framtiden och Lina som satsar på en framtid som målare.

Läs mer
Videoreportage
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information