Visar 1-20 av 41 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar program i sökresultatet.
  • = Riksintag
Visar 1-20 av 41 träffar
1
2
3

Mer om Kök och servering

På Restaurang- och livsmedelsprogrammet med inriktning Kök och servering får du lära dig att hantera råvaror och att laga och skapa nyttiga måltider. Utbildningen Restaurang kök och servering kan leda till jobb som exempelvis kock, köksbiträde, kallskänka, serveringspersonal, livsmedelssäljare eller storkökskock. Under Restaurang- och livsmedelsprogrammet får du lär dig de olika lagarna inom restaurangbranschen men också få förståelse för restauranger, bagerier och butiker.

Kock

Är du intresserad av att bli kock är det viktigt att du är stresstålig och snabb. Som kock ska man arbeta snabbt och effektivt, oftast under tidspress. Som kock kan du jobba inom hotellbranschen, inom storkök, provkök, butik eller livsmedelsindustrin. Arbetsplatsen kan variera med allt från en matsal till en kvarterskrog.

Det är inte bara arbetsplatsen som varierar utan också arbetsuppgifterna. På till exempel i personalrestauranger och på sjukhus lagas ett fåtal rätter i stora mängder. På restauranger arbetar kockarna med flera enstaka maträtter enligt vad gästerna beställer, på en så kallad à la carte meny.

Kockarna är de som oftast är tidigast på restaurangen och det beror på att de måste planera och förbereda maten så att det ska gå snabbt att laga. Det är allt från att skala, hacka, göra såser, baka bröd, förbereda olika ingredienser etc.
Det är också viktigt som kock att man har öga för vad som ser aptitligt och fint ut när det ligger på tallriken. Hygien är därför också väldigt viktigt. Tvätta händerna hela tiden och diska verktygen som du använt. Arbetsplatsen ska alltid hållas ren och fin.

Som kock ingår du i ett arbetslag med andra kockar, kallskänkor och köksbiträden/restaurangbiträden. För att arbetet ska fungera är det viktigt att kunna samarbeta med övrig personal.

Kallskänka

Som Kallskänka jobbar du med det kalla köket, alltså med förrätter, sallader, smörgåsar, rätter till smörgåsbord och efterrätter. Som kallskänka jobbar du oftast på hotell eller inom storkök, provkök, butik eller livsmedelsindustrin.

Restaurangbiträden eller köksbiträden

Restaurangbiträdet arbetar oftast i köks- och restaurangmiljö. Arbetsuppgifterna är varierande och Restaurangbiträden eller köksbiträden kan arbeta på många olika platser. Restaurangbiträden eller köksbiträden jobbar ofta i ett storkök eller på en restaurang. Arbetsplatsen kan se ut på många olika sätt, från kaféer och små kvarterskrogar till stora restauranger. De kan även arbeta i ett kök inom ett sjukhus, på en skola eller inom äldreomsorgen.

Servitörer/servitriser

Som servitör eller servitris måste du vara stresstålig, vara serviceminded och alltid har gästerna i fokus. Som servitris/servitör är du restaurangens ansikte utåt och ditt mål är att hålla gästerna nöjda. Arbetsplatsen kan vara allt från är en liten kvarterskrog eller en gourmetrestaurang till ett stort konferenshotell eller passagerarfartyg. På vintern finns arbetstillfällen vid skidanläggningar och på sommaren anställs ofta extra personal till exempel vid skärgårdskrogar.

Det är viktigt att servitören/servitrisen kan råda gästerna vid val av maträtter, att kunna tala om vad rätterna på matsedeln består av och även hur de är tillagade. Det är bra att ha kunskaper om specialkost av olika slag, till exempel mat för olika allergiker. Att ge förslag på passande dryck kan också ingå i arbetet.

Arbetsmiljö och arbetstider

Arbetsmiljön i köket är varm, det slamras med kastruller och bunkar och tunga lyft förekommer. Arbetet kan vara påfrestande för rygg, axlar och ben. Arbetstiderna varierar beroende på var man arbetar. En del kockar arbetar dagtid men oftast har man schemalagda arbetstider med kvälls- och helgarbete.

Jämför dina favoriter
Reportage
Emilia delar med sig av sin gymn...
Ystad Gymnasium

Emilia ville först bli veterinär men under tiden på gymnasiet började hon tänka om, nu vill hon bli arkitekt. Läs hela intervjun här!

Läs mer
Timias tid på vård- och omsorgsp...

Timia har alltid vetat att hon vill jobba inom sjukvården, nu har hon ställt in siktet på att bli obducent eller specialistsjuksköterksa inom palliativ vård. Läs hela intervjun här!

Läs mer
Timothy upptäckte entreprenörskap
Ystad Gymnasium

Efter första året på gymnasiet är Timothy helt säker på att han valt rätt. Så säker att han redan funderar på hur han ska ta intresset vidare efter studenten. Läs mer här!

Läs mer
Dennis har aldrig sagt nej till ...

När Dennis skulle välja gymnasium för många år sedan föll valet på Försäljning- och serviceprogrammet. Idag arbetar han som butikschef på Rusta och han tvekar aldrig när han får chansen att anställa en APL-elev.

Läs mer
Anja och My på Bygg- och anläggn...

Anja och My studerar andra året på Bygg- och anläggning med inriktning på Måleri på Praktiska Gymnasiet Borås. 

Läs mer

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information